Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΜΑΣ : ΚΑΤΟΧΟΣ ΜΑΕΚ ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΑ ΕΝΩΠΙΟΝ ΕΦΕΤΕΙΟΥ

Λίαν προσφάτως ακόμη ένας πελάτης του γραφείου μας δικαιώθηκε από το Τριμελές Εφετείο, με την υπ’ αριθμ. 120/2017 απόφασή του, ο οποίος είχε πεισθεί από υπάλληλο χρηματοπιστωτικού ιδρύματος να αγοράσει μετατρέψιμα χρεόγραφα (γνωστά και ως Μ.Α.Ε.Κ.), παρουσιάζοντας τα σαν ένα είδος προθεσμιακής κατάθεσης.
Ο πελάτης μας, επιστήμονας μεν, μη γνώστης χρηματοοικονομικών δε, παραπλανήθηκε από την υπάλληλο της τραπέζης να επενδύσει σε μετατρέψιμα χρεόγραφα, η οποία (υπάλληλος) «παρέλειψε» να τον ενημερώσει σχετικά με τους κινδύνους που διέτρεχε και του παρουσίασε το εν λόγω προϊόν σαν απολύτως ασφαλές και επωφελές για αυτό και ανταποκρινόμενο δήθεν πλήρως στο επενδυτικό του προφίλ. H απόφαση δέχτηκε ότι το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα έπραξε παραβιάζοντας τις επαγγελματικές της υποχρεώσεις, τις συναλλακτικές υποχρεώσεις πρόνοιας και ασφάλειας που επιβάλλονται από το νόμο κατά την παροχή επενδυτικών υπηρεσιών και παραβίασε το νόμο περί προστασίας του καταναλωτή, ακυρώνοντας έτσι την σύμβαση αγοράς του «τοξικού» προιόντος λόγω πλάνης και επιδίκασε χρηματική ικανοποίηση στον πελάτη μας .

Διαβάστε Περισσότερα

Τράπεζα Κύπρου: Στοχεύει σε κέρδη 180 εκατ. ευρώ το 2018 μετά τις ζημιές στο α΄εξάμηνο του 2017

 Η τράπεζα αναμένει προκαταρκτικά για το 2018 τα κέρδη ανά μετοχή να ανέλθουν στα 40 σεντς
Σε κέρδη 180 εκατ. ευρώ στοχεύει ι η Τράπεζα Κύπρου για το 2018, μετά την καταγραφή ζημιών 554 εκατ. ευρώ στο α΄εξάμηνο του 2017.
Η τράπεζα αναμένει προκαταρκτικά για το 2018 τα κέρδη ανά μετοχή να ανέλθουν στα 40 σεντς, που με βάση τις 446 εκ. μετοχές, αντιστοιχούν με περίπου 180 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, στα 554 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι ζημίες της Τράπεζας Κύπρου το α' 6μηνο του 2017, σε σύγκριση με κέρδη μετά τη φορολογία ύψους 56 εκατ. ευρώ για το α’ εξάμηνο 2016.

Διαβάστε Περισσότερα

Γεύση προκλήσεων στα τραπεζικά αποτελέσματα

Το δύσκολο επιτοκιακό περιβάλλον και το παρελθόν που ακολουθεί τα πιστωτικά ιδρύματα με τα προβληματικά δάνεια αναμένεται να επηρεάσουν τους ισολογισμούς των συστημικών τραπεζών. Ήδη έχει κλείσει το πρώτο εξάμηνο και τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν ανακοινώσει ημερομηνίες για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων λίγους μήνες πριν βρεθούν ενώπιον νέων εποπτικών προκλήσεων.
 Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου αναδεικνύουν τις δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν στην εισοδηματική τους βάση λόγω των χαμηλών επιτοκίων. Επίσης έρχονται στην επιφάνεια τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν τόσο με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων όσο και με τους στόχους των αναδιαρθρώσεων, τόσο σε επίπεδο ποσότητας όσο και ποιότητας.

Διαβάστε Περισσότερα

Καμπάνα 170.000 ευρώ για την Τράπεζα Κύπρου

To πρόστιμο επέβαλε η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές σε στεγαστικά δάνεια εκ μέρους της τράπεζας.
Πρόστιμο συνολικού ύψους 170.000 ευρώ επέβαλε η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή στην Τράπεζα Κύπρου για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Συγκεκριμένα, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή ανακοίνωσε χθες την έκδοση διοικητικής απόφασης εναντίον της Τράπεζας Κύπρου Δημόσια Εταιρεία Λτδ για παράβαση του περί των Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών των Επιχειρήσεων προς τους Καταναλωτές Νόμου.

Διαβάστε Περισσότερα

Τέσσερις έρευνες... πριν το τέλος

Άλλες τέσσερις υποθέσεις που σχετίζονται με την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος τρέχουν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Πρόκειται για σημαντικές υποθέσεις, καθώς όταν ολοκληρωθεί η διερεύνησή τους από την Επιτροπή και τα στοιχεία αξιοποιηθούν από τις διωκτικές Αρχές θα ρίξουν φως στις σκοτεινές πτυχές της περιόδου της τραπεζικής φούσκας.

Μία από τις υποθέσεις αφορά τη Λαϊκή Τράπεζα και διερευνάται ενδεχόμενη χειραγώγηση της αγορά μέσω δομημένων ομολόγων της Commerzbank, την περίοδο 2008-2012. Τον Οκτώβριο του 2014 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχώρησε στον διορισμό ερευνώντων λειτουργών. Η έρευνα ολοκληρώθηκε και τον περασμένο Φεβρουάριο το πόρισμα υποβλήθηκε στην Επιτροπή η οποία αποφάσισε να καλέσει τη Λαϊκή Τράπεζα και την Commerzbank για παραστάσεις.
Να σημειωθεί πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προτίθεται να αποστείλει το πόρισμα και τον φάκελο της υπόθεσης στον Γενικό Εισαγγελέα. Κατά την εξέταση από τη Νομική Υπηρεσία θα διαπιστωθεί κατά πόσο προκύπτουν ποινικές ευθύνες.

Διαβάστε Περισσότερα

Απόφαση-βόμβα για τους μικροομολογιούχους

Ανοίγει ο δρόμος στους μικροομολογιούχους να διεκδικήσουν αποζημίωση για το ετσιθελικό «κούρεμα» των «άληκτων» τίτλων τους

Απόφαση-βόμβα του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου ανοίγει τον δρόμο σε χιλιάδες μικροεπενδυτές να διεκδικήσουν αποζημίωση για το ετσιθελικό «κούρεμα» των ομολόγων αόριστης διάρκειας, στα οποία είχαν επενδύσει και ουσιαστικά «κουρεύτηκαν» στο 40%-50% της αξίας τους μετά το 2012, λόγω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Η απόφαση αναγνωρίζει πως για την αγορά του συγκεκριμένου επενδυτικού προϊόντος ουσιαστικά παραπλανήθηκε η επενδύτρια, αφού δεν της κοινοποιήθηκε ποτέ το ενημερωτικό φυλλάδιο που περιέγραφε λεπτομερώς τους κινδύνους της επένδυσης.

Διαβάστε Περισσότερα

Χρυσοπληρώνουν νομικά γραφεία του εξωτερικού

Χρυσές δουλειές που μέχρι τώρα ξεπερνούν τα €17 εκατ. κάνουν με την Κύπρο δικηγορικά γραφεία του εξωτερικού για να χειριστούν κυρίως τις υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Διεθνές Δικαστήριο με επίκεντρο την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η Κυπριακή Δημοκρατία μέσω της Νομικής Υπηρεσίας έχει δώσει αρκετή δουλειά από το 2014 σε νομικούς οίκους με εξειδικευμένη γνώση με χρηματοοικονομικές κρίσεις. Οι υποθέσεις που χειρίζονται κυρίως αφορούν ό,τι σχετίζεται με το PSI (κούρεμα ελληνικών ομολόγων) και υποθέσεις bail–in Eλλαδιτών και ξένων καταθετών.

Διαβάστε Περισσότερα

Φορτωμένοι με πρόστιμα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πρώην τραπεζίτες. Δεν έχει εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ

 Με πρόστιμα ύψους πέραν των €10 εκατ. ολοκλήρωσε τις έρευνες της η Κυπριακή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την τραπεζική κρίση και αφορά στην περίοδο πριν το bail in, μεταξύ 2010 και 2011. Το 2014 ήταν χρονιά ορόσημο για την πορεία της Κεφαλαιαγοράς καθώς επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους €8,2 εκατ. σε τραπεζικά στελέχη και στις Τράπεζα Κύπρου και Λαϊκή, ενώ μόλις την προηγούμενη βδομάδα ανακοινώθηκαν πρόστιμα ύψους €1,14 εκατ. σε πρώην επτά διοικητικούς συμβούλους και στην πρώην οικονομική διευθύντρια της Λαϊκής Τράπεζας εξαιτίας της μη επάρκειας των προβλέψεων για τα λεγόμενα «MIGΟ-δάνεια».
Πρόκειται για τα δάνεια που δόθηκαν από τη Λαϊκή Τράπεζα για τη συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της MIG.

Διαβάστε Περισσότερα

Κυπριακή Οικονομία Πρόταση για αποζημίωση κουρεμένων

Την ίδρυση εθνικού ταμείου αποζημίωσης και κοινωνικής συνοχής εισηγείται με πρόταση νόμου που κατέθεσε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, για την αποζημίωση των κουρεμένων καταθετών και των κουρεμένων κατόχων αξιογράφων.

Σκοπός του ταμείου, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, είναι η ίδρυση, χρηματοδότηση ή οικονομική ενίσχυση επιχειρήσεων και η αποζημίωση καταθετών τραπεζών.

Συγκεκριμένα, ως ένας από τους σκοπούς αναφέρεται η σταδιακή αποζημίωση των καταθετών της πρώην Λαϊκής Τράπεζας που έχασαν καταθέσεις και των καταθετών της Τράπεζας Κύπρου των οποίων οι καταθέσεις μετατράπηκαν σε μετοχικό κεφάλαιο.

Παράλληλα, σκοπείται σταδιακή αποζημίωση των κατόχων αξιογράφων των εν λόγω τραπεζών και των μετόχων της Τράπεζας Κύπρου, που ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο μετόχων κατά την 25η Μαρτίου 2013.

Διαβάστε Περισσότερα

Ακόμα 44 κάτοχοι αξιογράφων δικαιώθηκαν από ελληνικά δικαστήρια

Ελληνικά δικαστήρια εξέδωσαν πρόσφατα τρεις νέες καταδικαστικές αποφάσεις εναντίον της Τράπεζας Κύπρου, με τις οποίες αυτή καλείται να καταβάλει το ποσό των €3.854.168,60 σε 44 κατόχους αξιογράφων και χρεογράφων, ως αποζημιώσεις για τη ζημιά και την ηθική βλάβη που υπέστησαν, πλέον νόμιμο τόκο από την ημέρα καταχώρησης της αγωγής μέχρι πλήρους εξοφλήσεως.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Κατόχων Αξιογράφων, οι τρεις αυτές αστικές αγωγές καταχωρίστηκαν τον Μάιο 2015, και, σε χρόνο ρεκόρ, αυτές εκδικάστηκαν και εκδόθηκαν αποφάσεις, την ώρα που ενώπιον κυπριακών δικαστηρίων εκκρεμούν αγωγές που καταχωρίστηκαν το 2012.

Διαβάστε Περισσότερα

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.