Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


Η Κύπρος στο εδώλιο για το κούρεμα

Αγωγή 100 Ελλαδιτών κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας
Το αίτημα των δικηγόρων θα παραπεμφθεί για επίλυση μέσω της δεσμευτικής διαιτησίας στο Διεθνές Κέντρο Επίλυσης Επενδυτικών Διαφορών στα μέσα Ιανουαρίου του 2015
Σε αγωγή εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, προχώρησαν περίπου εκατόν καταθέτες από την Ελλάδα, των οποίων οι καταθέσεις «κουρεύτηκαν» τον Μάρτιο του 2013, εκπροσωπούμενοι, μάλιστα, από συμμαχία διεθνούς βεληνεκούς δικηγόρων. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η ομάδα των επενδυτών - ιδιωτών και ιδρυμάτων αποτελείται από καταθέτες και κατόχους ομολόγων της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου.
Με στόχο να ανακτήσουν τις απώλειες τους, οι οποίες εκτιμώνται πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ, τα δικηγορικά γραφεία Grant & Eisenhofer, Kessler Topaz Meltzer & Check and Kyros Law, μαζί με το διεθνές δικηγορικό γραφείο Volterra Fietta, κατέθεσαν αγωγή κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των δικηγόρων έχει διαμορφωθεί μια νέα συμμαχία με τους κορυφαίους δικηγόρους που υπερασπίζονται τους επενδυτές προκειμένου να βοηθήσει τους ζημιωθέντες.


Το αίτημα κι η διαφορά
Το αίτημα των δικηγόρων θα παραπεμφθεί για επίλυση μέσω της δεσμευτικής διαιτησίας στο Διεθνές Κέντρο Επίλυσης Επενδυτικών Διαφορών στα μέσα Ιανουαρίου του 2015, εάν τα μέρη δεν επιλύσουν φιλικά τη διαφορά τους, μέσα σε έξι μήνες. Η διαφορά σύμφωνα με τους δικηγόρους υποβλήθηκε στο πλαίσιο μιας διμερούς συνθήκης επενδύσεων του 1992 μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου και είναι η πρώτη φορά που θα δοκιμαστεί με αγωγή των επενδυτών που ζήμιωσαν λόγω της ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής κρίσης που όπως αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Grant & Eisenhofer, Jay Eisenhofer, συμπαρέσυρε την Ελλάδα και την Κύπρο. Μάλιστα όπως τονίζει, για το σκοπό αυτό θα υπάρξει στενή συνεργασία με την Kyros Law και Volterra Fietta για να ανακτήσουν οι επενδυτές, τα χαμένα κεφάλαια τους.
Υποστηρίζει ότι το "κούρεμα" στόχευε και είχε διάκριση εις βάρος των επενδυτών που εμπιστεύτηκαν την Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή Τράπεζα, προσθέτοντας ότι πολλά δημόσια κυπριακά ιδρύματα έχουν απαλλαχθεί. Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Kyros Law Γιάννης Κυριακόπουλος επισημαίνει ότι «η κυπριακή κυβέρνηση άδικα στέρησε από πολλούς Έλληνες επενδυτές την περιουσία τους και τους φέρθηκε άδικα, ως αποτέλεσμα της κρίσης του 2012-2013». Τονίζει ότι κακώς υπήρξαν εξαιρέσεις από το «κούρεμα» των καταθέσεων, αναφέροντας ότι κακώς οι επενδυτές επωμίστηκαν όλο το βάρος της ανακεφαλαιοποίησης.
Κοινή συμφωνία για δικαιοσύνη
Σύμφωνα με την κοινή συμφωνία, των δικηγορικών γραφείων G & E και Kyros Law, θα συνεργαστούν για να εκπροσωπήσουν επενδυτές με γνώμονα την άσκηση της προσφυγής, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων που προκύπτουν από την πρόσφατη οικονομική κατάρρευση. Η συνεργασία θα ωφελήσει τους πελάτες που θέλουν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη μέσω των νέων γραφείων στην Ελλάδα του δικηγορικού γραφείου Kyros Law, καθώς και των Ελλήνων επενδυτών στις ΗΠΑ μέσω της Grant & Eisenhofer, η οποία έχει γραφεία στη Νέα Υόρκη, Wilmington DE, Washington DC και το Σικάγο.

Τα δικηγορικά γραφεία

Σημειώνεται πως η Grant & Eisenhofer Ρ.Α. εκπροσωπεί ενάγοντες σε ένα ευρύ φάσμα των πολύπλοκων χρηματοπιστωτικών διαφορών. Οι πελάτες G & E περιλαμβάνουν θεσμικούς επενδυτές. Εξάλλου, η Kyros law ειδικεύεται σε ένα ευρύ φάσμα πολύπλοκων διαφορών, θέματα εταιρικής διακυβέρνης, αδικοπραξίες, απάτη τίτλων, ψευδείς ισχυρισμούς και αγωγές.
Κ. Κληρίδης: Κληρονόμησα την υπόθεση
Κληθείς από την Stackwatch να σχολιάσει το εν λόγω δημοσίευμα ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης ανέφερε ότι ο ίδιος με το διορισμό του στη νομική υπηρεσία το Σεπτέμβριο του 2013 είχε «κληρονομήσει» την όλη υπόθεση μετά από προσφυγή που είχε καταθέσει ο πρώην πρόεδρος της πρώην Λαϊκής Τράπεζας Ανδρέας Βγενόπουλος και άλλοι. Έκτοτε, είπε, προστέθηκαν και άλλοι επηρεαζόμενοι Έλληνες επενδυτές οι οποίοι προσέφυγαν στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο Επενδυτικών Διαφορών (ICSID). Η νέα προσφυγή των περίπου 100 επενδυτών σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας προστίθεται, σημείωσε, στην ίδια υπόθεση κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και ενώπιον του ιδίου σώματος. Εξήγησε ότι δεν θα διεξαχθούν ξεχωριστές νομικές διαδικασίες για την κάθε μία καταγγελία καθώς, το αίτημα είναι κοινό και προκύπτει μέσω της διμερούς συμφωνίας που έχει συνάψει παλαιότερα η Κύπρος με την Ελλάδα.
Όλες οι προσφυγές καθώς και οι νέες προσφυγές που έχουν προστεθεί βρίσκονται ενώπιον του Διαιτητικού Δικαστηρίου. Ο Γενικός Εισαγγελέας τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει διορίσει εγνωσμένου κύρους διεθνή νομικά γραφεία για να την υπερασπίσουν. Σημείωσε ότι οι πλείστοι επενδυτές που καταχώρισαν αγωγή κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας ισχυρίζονται ότι έγιναν λανθασμένοι χειρισμοί για να οδηγηθούν οι επενδύσεις τους σε εκμηδενισμό. Οι διαδικασίες, είπε, γίνονται γραπτώς με δικόγραφα και η κάθε πλευρά υποβάλλει τις δικές της παραστάσεις. Ο κ. Κληρίδης επεσήμανε ότι οι εν λόγω νομικές διαδικασίες είναι πολύπλοκες λόγω του πρωτογενούς χαρακτήρα. Ενδεικτικά ανέφερε ότι οι διαδικασίες για το διορισμό κοινώς αποδεκτού προέδρου του Διαιτητικού Δικαστηρίου κράτησαν έξι μήνες.

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.