Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


47 νέοι δικαστές για γρήγορη δικαιοσύνη εντός 2019

ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΚΥΠΡΟΣ :

47 νέοι δικαστές για γρήγορη δικαιοσύνη εντός 2019

Σαρωτικές είναι οι αλλαγές που δρομολογούνται στα δικαστήρια με σκοπό τη γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης. Εκτός από την αλλαγή των δομών και των κτηρίων, έχει αποφασιστεί και η κατακόρυφη αύξηση των δικαστών σε πρωτόγνωρους αριθμούς.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, εντός του 2019 προβλέπονται συνολικά 47 νέες θέσεις δικαστών, εκ των οποίων οι δέκα για το Ανώτατο Δικαστήριο, οι πέντε προέδρων επαρχιακών δικαστηρίων και οι άλλες 32 επαρχιακών δικαστών. Όπως δήλωσε στον «Φ» ο υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, οι 32 θέσεις νέων δικαστών έχουν ήδη εγκριθεί από το υπουργείο Οικονομικών και θα βρίσκονται στους προϋπολογισμούς για το 2019.


Από τους 32 δικαστές οι 26 θα προσληφθούν με μοναδικό σκοπό την εκδίκαση των χιλιάδων υποθέσεων που καθυστερούν για τρία και πλέον χρόνια. Με την πρόσληψή τους αναμένεται ότι σε τρία χρόνια θα έχουν εκδικάσει το σύνολο σχεδόν των αστικών υποθέσεων που εκκρεμούν, ώστε στη συνέχεια ν’ ασχολούνται με υποθέσεις που είναι καταχωρημένες τα τελευταία ένα με δύο χρόνια.

Έξι δικαστές θα προσληφθούν (από τους 32) για να απασχοληθούν αποκλειστικά με υποθέσεις τραπεζών (αξιόγραφα, δάνεια, ομόλογα κ.ά.). Οι υποθέσεις αυτές είναι χιλιάδες και δεν μπορούν να εκδικαστούν σε εύλογο χρονικό διάστημα από τους υφιστάμενους δικαστές. Δύο από τους δικαστές αυτούς θα τοποθετηθούν στη Λευκωσία, δύο στη Λεμεσό και από ένας στις άλλες πόλεις.Επίσης, πέντε δικαστές θα προσληφθούν για το υπό σύσταση Εμπορικό Δικαστήριο. Το νομοσχέδιο είναι έτοιμο και θα κατατεθεί με την έναρξη των εργασιών της Βουλής.

Τέλος, άλλοι δέκα δικαστές θα προσληφθούν για το νέο Εφετείο που αναμένεται να συσταθεί εντός του 2019 που θα εκδικάζει εφέσεις που έχουν καταχωρηθεί για περίοδο λιγότερη από τον ένα χρόνο, καθώς και τις νέες εφέσεις.

Σημειώνεται ότι ώς το 2017 στα επαρχιακά δικαστήρια εκκρεμούσαν για εκδίκαση 43.689 αστικές υποθέσεις. Από αυτές 26.331 υποθέσεις εκκρεμούν για πέραν των δύο χρόνων, ενώ 11.279 καθυστερούν για περίοδο πέραν των τεσσάρων χρονών. Για την εκδίκαση των 11.279 καθυστερημένων υποθέσεων, θα προσληφθούν οι 26 δικαστές, ενώ για τις άλλες 15.052 υποθέσεις που εκκρεμούν πέραν των δύο χρόνων θα ανατεθεί στους υφιστάμενους δικαστές, οι οποίοι θα τις διεκπεραιώσουν σταδιακά στα πλαίσια της κανονικής ροής εκδίκασης των υποθέσεων.   
  Μιχάλης Χατζηβασίλης   

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.