Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


Δικαστήριο ΕΕ: Απόφαση σταθμός, ανατρέπει επιχειρήματα της MIG

Ισχυρότατο όπλο υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας στην υπόθεση που αφορά την αγωγή της Marfin Investment Group (MIG) εναντίον της Κύπρου αποτελεί πρόσφατη απόφαση που εξέδωσε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο όσον αφορά επενδυτικές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Με την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ γίνεται ξεκάθαρο πως οι διακρατικές επενδυτικές συμφωνίες που υπεγράφησαν στο παρελθόν μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ είναι ασύμβατες με το ευρωπαϊκό δίκαιο και όπως ανάφερε με δηλώσεις του στην «Αλήθεια» ο γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί ένα δυνατό χαρτί στη μάχη που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία εναντίον της MIG και ελλαδιτών επενδυτών οι οποίοι ζητούν αποζημιώσεις συνολικού ποσού 1,2 δις ευρώ από την Κυπριακή Δημοκρατία.


ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΕΕ.
Αφορμή για αυτή την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ ήταν η προσφυγή της ολλανδικής εταιρείας ιδιωτικής ασφάλισης υγείας Achmea στο Διαιτητικό Δικαστήριο εναντίον της Δημοκρατίας της Σλοβακίας με το αιτιολογικό ότι το σλοβακικό κράτος το 2006 με νομοθετικά μέτρα προκάλεσε οικονομικές ζημιές στην εν λόγω εταιρεία η οποία δραστηριοποιήθηκε στη σλοβακική αγορά μετά την ένταξη της Σλοβακίας στην ΕΕ το 2004. Το Διαιτητικό Δικαστήριο αποφάσισε όπως το κράτος της Σλοβακίας καταβάλει αποζημιώσεις συνολικού ποσού 22,1 εκ. ευρώ. Ωστόσο, η Σλοβακία προσέφυγε στο Δικαστήριο της ΕΕ το οποίο αποφάσισε πως το άρθρο 8 της Διακρατικής Επενδυτικής Συμφωνίας (ΔΕΣ) θίγει την αυτονομία του δικαίου της ΕΕ και επομένως οι διατάξεις του δικαίου της Ένωσης υπερισχύουν των διατάξεων της ΔΕΣ.
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ.

«Ουσιαστικά το Δικαστήριο της ΕΕ αποφάσισε πως αυτές οι διακρατικές συμφωνίες για προστασία των επενδύσεων που υπογράφηκαν μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας με την Κύπρο το 1992 και στην οποία βασίζει η MIG το επιχείρημά της, είναι άκυρες. Είναι βοηθητικό για εμάς και το είχαμε εγείρει», ανέφερε με δηλώσεις του στην «Α» ο γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης. Πρόσθεσε: «Η απόφαση στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο για Επενδυτικές Διαφορές στο Παρίσι είχε κλείσει και είχε επιφυλαχθεί, όμως όταν οι ξένοι δικαστές είδαν πως βγήκε η πιο πάνω απόφαση μας κάλεσαν και αγορεύσαμε για την συγκεκριμένη απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ. Εμείς εκφράσαμε την άποψη πως επηρεάζει άμεσα την έκβαση της απόφασης του Διαιτητικού Δικαστηρίου. Η απόφαση δεν αφορούσε την Κύπρο αλλά επηρεάζει κάθε χώρα που με την ένταξή της στην ΕΕ εφαρμόζει Ενωσιακό Δίκαιο και δεν μπορεί με διακρατικές συμφωνίες να παραπέμπει θέματα επενδύσεων να αποφασίζονται από Διαιτητικά Δικαστήρια».
ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ.
Να θυμίσουμε πως η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Επενδυτικών Διαφορών (International Center for Settlement of Investment Disputes-ICSID) στο Παρίσι για τη διαμάχη αναμενόταν να βγει αρχές του 2018 (εντός Φεβρουαρίου) όπως είχε αναφέρει παλαιότερα σε εκτενές ρεπορτάζ της η «Αλήθεια» που παρακολουθεί στενά την διαμάχη. Ωστόσο μετά από την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ φαίνεται πως το θρίλερ παίρνει παράταση και όλα καταδεικνύουν, με βάση και τις δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα, πως αυτή η τελευταία εξέλιξη λειτουργεί υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας αφού η απόφαση είναι ένα πολύ ισχυρό νομικό επιχείρημα εναντίον της MIG και των άλλων επενδυτών από την Ελλάδα. Η Κυπριακή Δημοκρατία κατηγορείται από τη MIG και άλλα 18 νομικά και φυσικά πρόσωπα ότι λάθη και παραλείψεις αξιωματούχων της οδήγησαν στην καταστροφή την Λαϊκή Τράπεζα και στο κλείσιμό της. Η MIG διεκδικεί περίπου 800 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπο 400 εκατ. ευρώ τα διεκδικούν φυσικά πρόσωπα και άλλες νομικές οντότητες.

ΑΓΩΓΕΣ ΚΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Ωστόσο, να σημειωθεί πως και η πρώην Λαϊκή Τράπεζα έχει προχωρήσει μέσω δικηγόρων της σε προσφυγή στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο στο Παρίσι εναντίον της Ελληνικής Δημοκρατίας διεκδικώντας αποζημιώσεις συνολικού ύψους περίπου 4 δις ευρώ όσο αφορά την συμμετοχή της Κύπρου στο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων το γνωστό PSI,  το οποίο οδήγησε σε ζημιές τις κυπριακές τράπεζες. Στο αιτιολογικό της προσφυγής αναφέρεται πως λόγω του υποχρεωτικού κουρέματος των ελληνικών ομολόγων το 2012 η Κύπρος υπέστη τεράστιες ζημιές μέσω της Λαϊκής Τράπεζας οδηγώντας την τράπεζα τελικά και στο κλείσιμο. Στην προσφυγή γίνεται επίκληση στη συγκεκριμένη διακρατική συμφωνία που υπάρχει μεταξύ των δυο χωρών για αμοιβαία προστασία των επενδυτών. Σ’ αυτή την περίπτωση αναφέρεται πως το ελληνικό δημόσιο δεν προστάτευσε τις επενδύσεις που έγιναν από την πρώην Λαϊκή Τράπεζα σε ελληνικά ομόλογα συνολικού ύψους 2,8 δις ευρώ.
 
Η ΑΓΩΓΗ ΤΡ. ΚΥΠΡΟΥ.

Η άλλη αγωγή που εκκρεμεί ενώπιον του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου είναι της Τράπεζας Κύπρου εναντίον της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η Τράπεζα Κύπρου στις 2 Φεβρουαρίου του 2017 προχώρησε σε αγωγή εναντίον της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο διεκδικώντας ποσό 1,7 δις ευρώ για ζημιές που υπέστη από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων. Να σημειωθεί πως σε παλαιότερες δηλώσεις και ανακοινώσεις τους οι παλαιοί μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου υποδείκνυαν ότι αν είναι επιτυχής η απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου για την Κύπρο τότε τα λεφτά θα πρέπει να επιστραφούν για να αποζημιωθούν οι κουρεμένοι καταθέτες της τράπεζας. Όπως γίνεται αντιληπτό από την στιγμή που το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερισχύει των διακρατικών επενδυτικών συμφωνιών που συνήφθησαν μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας και επομένως θεωρούνται άκυρες τότε αυτό το γεγονός επηρεάζει και τις αποφάσεις που αναμένεται να παρθούν και σε ότι αφορά τις αγωγές των κυπριακών τραπεζών εναντίον του Ελληνικού κράτους.

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.