Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


Είναι έξω φρενών οι κάτοχοι αξιογράφων

 Καταφέρονται κατά Αναστασιάδη, Υπουργών, ΚΤ και Τρ. Κύπρου οι κάτοχοι αξιογράφων

Κάνουν λόγο για εμπαιγμό και παραπλάνησή τους, και προειδοποιούν ότι καθορίζουν τα επόμενα βήματά τους, γιατί ο κόμπος έφτασε στο χτένι

ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ σε μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στοχευμένα, σε χώρους που είναι κέντρα αποφάσεων

Έξω φρενών παρουσιάζεται o Σύνδεσμος Κατόχων Αξιογράφων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Υπουργούς, την Κεντρική Τράπεζα αλλά και την Τράπεζα Κύπρου, κάνοντας λόγο για εμπαιγμό και παραπλάνηση. Μάλιστα, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φοίβος Μαυροβουνιώτης εξαπέλυσε δριμεία κριτική κατά του ΔΗΣΥ για τη στάση που τήρησε στη Βουλή στο θέμα του κουρέματος. Χθες οι κάτοχοι αξιογράφων προειδοποίησαν πως καθορίζουν τα επόμενά τους βήματα, διαμηνύοντας, ταυτόχρονα, ότι ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Προειδοποίησαν, δε, πως ο αγώνας τους τώρα αρχίζει και ότι θα είναι αδυσώπητος.


Παρέμβαση Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου

Σε δηλώσεις του, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κατόχων Αξιογράφων αναφέρθηκε σε όλα τα στάδια που προηγήθηκαν για τη διευθέτηση του ζητήματος των αξιογράφων, κάνοντας λόγο για διαχρονικό εμπαιγμό, καθώς και στα επόμενα βήματα του Συνδέσμου. Αναφέρθηκε, ακόμη, και στην πρόταση της Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρας Καλογήρου για εμπλοκή στο θέμα του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου.

«Απ’ εδώ και πέρα, ο Σύνδεσμος θα παράσχει κάθε βοήθεια και υποστήριξη στα μέλη του Συνδέσμου, τα οποία κίνησαν ή θα κινήσουν αγωγές για την καλύτερη τεκμηρίωση και στοιχειοθέτηση των υποθέσεών του, ενώ θα συνεχίσει τις προσπάθειες για εξώδικη διευθέτηση. Επίσης, θα επιχειρήσει την ενεργοποίηση του θεσμού του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου το συντομότερο δυνατό», συμπλήρωσε, αναφέροντας πως ο Επίτροπος έχει το δικαίωμα στην Κύπρο να εξετάζει υποθέσεις μέχρι 170 χιλιάδες, αλλά δυστυχώς μπορεί να αποφασίσει για αποζημιώσεις μέχρι 50 χιλιάδες, χωρίς να είναι δεσμευτικές οι αποφάσεις του.

«Εκείνο που προσπαθούμε εμείς είναι να αυξηθεί το δικαίωμα εξέτασης υποθέσεων μέχρι 500 χιλιάδες, όπως και το δικαίωμα έκδοσης απόφασης του Επιτρόπου μέχρι 300 χιλιάδες. Πιστεύω ότι αν γίνουν αυτές οι κινήσεις, μπαίνουμε σε ένα δρόμο βελτίωσης της κατάστασης για ένα μεγάλο αριθμό κατόχων τραπεζικών αξιογράφων», υπογράμμισε.

Άλλα μέτρα

Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα του Συνδέσμου, ο κ. Μαυροβουνιώτης είπε πως σε αυτά περιλαμβάνεται και η άσκηση πίεσης για τροποποίηση του διατάγματος της Αρχής Εξυγίανσης για μεταφορά των Αξιογράφων στις υποχρεώσεις της Τράπεζας Κύπρου, καθώς και η άσκηση πίεσης για υλοποίηση των αποφάσεων δικαστηρίου για τους Κατόχους Αξιογράφων της Λαϊκής, εφόσον είναι υπό εκκαθάριση. Επίσης, ο κ. Μαυροβουνιώτης είπε πως ο Σύνδεσμος θα προχωρήσει σε μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στοχευμένα, σε χώρους που είναι κέντρα αποφάσεων, και ανακοίνωσε την πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης την Κυριακή 1η Μαρτίου στις 11 το πρωί, στο Κέντρο «Όαση» στη Χοιροκοιτία.

Ποιοι ευθύνονται και γιατί

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, ο κ. Μαυροβουνιώτης παρέθεσε τους λόγους που ο Σύνδεσμος επιρρίπτει ευθύνες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στους Υπουργούς. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη στις 18 Μαρτίου το 2014, ότι η Κυβέρνηση αποφάσισε τη σύσταση Διαιτητικού Δικαστηρίου. Πρόσθεσε πως το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τον Ιούλιο του 2014 την ετοιμασία νομικού πλαισίου για τη δημιουργία διαιτητικού δικαστηρίου για τους κατόχους αξιογράφων. Το προσχέδιο του νομοσχεδίου που τέθηκε έβριθε λαθών και προχειροτήτων, είπε ο κ. Μαυροβουνιώτης, για να προσθέσει ότι τελικά η προσπάθεια ναυάγησε.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι αυτής της προσπάθειας ακολούθησε το άκρον άωτον του εμπαιγμού, όταν ο Υπουργός Δικαιοσύνης, συνεπικουρούμενος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αποφάσισαν να διορίσουν έξι νέους επαρχιακούς δικαστές, οι οποίοι να εκδικάζουν μόνο αγωγές των αξιογράφων.

Αφού αποδείχθηκε ότι η δικαστική διαδικασία δεν προσφερόταν ως λύση, η Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα Κύπρου συμφώνησαν με τον Σύνδεσμο για εξώδικη ρύθμιση του θέματος, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκάλεσε στις 9 Σεπτεμβρίου ευρεία σύσκεψη στο Προεδρικό, παρουσία του Υπουργού Οικονομικών, της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας, της Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Προέδρου της Τράπεζας Κύπρου. Ο Πρόεδρος έδωσε οδηγίες στους πιο πάνω εμπλεκομένους, όπως μέχρι 15.10.14 του υποβάλουν σχέδιο λύσης.

Τελικά οι προτάσεις που κατέθεσαν με κάποια καθυστέρηση, όπως είπε, αποδείχθηκε ότι δεν ήταν λυσιτελείς προτάσεις, αλλά κοστολόγηση διάφορων πιθανών σεναρίων, τα οποία πόρρω απείχαν από τις οδηγίες του Προέδρου.

Άνθρακας ο θησαυρός…

Σύμφωνα πάντα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αξιογράφων, μετά την επιστροφή του από το εξωτερικό για λόγους υγείας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τους κάλεσε στο Προεδρικό για να τους ανακοινώσει ότι οι προτάσεις του ναυάγησαν λόγω της άρνησης της Τράπεζας Κύπρου να συνεργαστεί.

«Σε πρότασή μας να υλοποιήσει η Κυβέρνηση το δικό της μέρος της συμφωνίας, και να χειριστούμε εμείς το μέρος που αφορούσε την Τράπεζα Κύπρου, απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, ενώ για άμβλυνση του προβλήματός επανέφερε την πρόταση για τον διορισμό έξι δικαστών.

Πρόσθεσε πως όταν ο Σύνδεσμος του εξήγησε ότι είναι αντισυνταγματικό να δοθεί προτεραιότητα στα αξιόγραφα, δεσμεύτηκε ότι θα φροντίσει να ξεπεράσει τυχόν νομικά κωλύματα και, το χειρότερο, υποσχέθηκε νομική αρωγή σε όσους στερούνται οικονομικών μέσων για να προσλάβουν δικηγόρο».

Όσον αφορά, δε, την περίπτωση αδυναμίας της Τράπεζας να πληρώσει αποζημιώσεις σε περίπτωση καταδίκης της, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεσμεύτηκε, όπως είπε ο κ. Μαυροβουνιώτης, ότι θα προσπαθήσει να διερευνήσει τη δυνατότητα όπως συνδράμει και η Κυβέρνηση στην καταβολή αυτών των αποζημιώσεων. «Τελικά αποδείχθηκε ότι η περιβόητη πρόταση του Προέδρου ήταν άνθρακες αντί θησαυρός», εξήγησε.

«Πικρό ανέκδοτο»

Νωρίτερα, ο Σύνδεσμος Κατόχων Αξιογράφων είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο. Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ κάλεσε την Κυβέρνηση να παραδεχθεί πως έγινε λάθος και να πάψει να μας λέει πως είμαστε οι «Πρωταθλητές των Μνημονίων» και μέσα από έρευνες να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους μας πως στην περίπτωση της Κύπρου εφαρμόστηκε μια κακή και άδικη λύση, με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με ίδιους πόρους, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η περίπτωση των κατόχων αξιογράφων είναι ίσως η πιο τραγική περίπτωση, κατά την οποία «οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης έχουν γίνει πικρό ανέκδοτο». Υπενθύμισε την πρόταση του ΔΗΚΟ, σύμφωνα με την οποία προβλεπόταν η επιστροφή των κεφαλαίων που κλάπηκαν από το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

«Μόνον έτσι οι κάτοχοι των αξιογράφων και οι καταθέτες θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω», υπέδειξε.

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.