Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


Κύπρος: Μακρύς ο δρόμος της αξιοπιστίας για τις τράπεζες

Κύπρος: Μακρύς ο δρόμος της αξιοπιστίας για τις τράπεζες

Δύσκολη διαφαίνεται η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τις κυπριακές τράπεζες, όπως προκύπτει από έρευνα της RAI Consultants, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του StockWatch. Πρόκειται για την πρώτη έρευνα μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση του συστήματος, και σύμφωνα με τα ευρήματα, η αξιοπιστία των τραπεζών βρίσκεται περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτά που βρισκόταν στις αρχές του έτους. Η έρευνα διεξήχθη το Νοέμβριο του 2013 μεταξύ 500 καταναλωτών, που ρωτήθηκαν κατά πόσον δέκα συγκεκριμένοι οργανισμοί είναι αξιόπιστοι και αν θα τους σύστηναν. Οι απαντήσεις δόθηκαν σε κλίμακα από το 0 μέχρι το 10.

Η μέση βαθμολογία που έλαβαν οι δέκα τράπεζες στο δείκτη αξιοπιστίας της StockWatch περιορίστηκε το Νοέμβριο στο 4,97/10, έναντι του 5,25/10 το Μάιο και 5,00/10 το Φεβρουάριο.

Παρά την έξοδό της από το καθεστώς εξυγίανσης, η Τράπεζα Κύπρου εξακολουθεί να λαμβάνει τη χαμηλότερη βαθμολογία από τους καταναλωτές όσον αφορά την αξιοπιστία της καταγράφοντας ωστόσο μικρή βελτίωση σε σχέση με το Μάιο.

Η αξιοπιστία της Τράπεζας Κύπρου αυξήθηκε στο 4,00 από 3,60 το Μάιο. Για το πόσο αξιόπιστη είναι έλαβε 4,20 και για το πόσο θα συστηνόταν 3,80.

Σημαντική διαφοροποίηση προέκυψε στην περίπτωση δύο εκ των μεγάλων συνεργατικών που περιλήφθηκαν στην έρευνα, για τη ΣΠΕ Στροβόλου και το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού.

Το Ταμιευτήριο Λεμεσού έλαβε 5,35/10 και η ΣΠΕ Στροβόλου 5,00/10. Το Μάιο έλαβαν 6,10/10 και 5,90/10 αντίστοιχα.

Η Ελληνική Τράπεζα έλαβε 5,40/10 έναντι του 5,90/10 το Μάιο και βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των τραπεζών που περιλήφθηκαν στην έρευνα. Παρά τη μικρή μείωση, η RCB Bank κατατάσσεται ως η τρίτη πιο αξιόπιστη τράπεζα μετά την Ελληνική και το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού λαμβάνοντας 5,30/10.

Την τέταρτη θέση μοιράζονται η Alpha Bank και Πειραιώς με βαθμολογία 5,10/10.

Πιο χαμηλά στο δείκτη αξιοπιστίας μεταξύ των καταναλωτών είναι η USB Bank, η Eurobank και η CDB Bank. Η έρευνα ήταν παγκύπρια σε αστικές και αγροτικές περιοχές με άντρες και γυναίκες 18 ετών και άνω. Η μεθοδολογία ήταν τυχαία πολυσταδιακή στρωματοποιημένη δειγματοληψία. Η έρευνα έγινε μεταξύ 16 και 19 Νοεμβρίου 2013 με τηλεφωνικές συνεντεύξεις από το τηλεφωνικό κέντρο της RAI Consultants.

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.