Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


Παρέμβαση Ντράγκι για τα αξιόγραφα ζητά ο Σύνδεσμος Κατόχων

Την παρέμβαση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ζήτησε χθες ο Σύνδεσμος Κατόχων Αξιογράφων, ώστε να υποχρεωθεί η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου να απαντήσει αν θεωρεί ή όχι παράνομη την πώληση, από πλευράς τραπεζών, αξιογράφων με δάνεια, σε πελάτες τους.
Στην επιστολή αναφέρεται συγκεκριμένα ότι τα 17.000 μέλη του Συνδέσμου εξαπατήθηκαν από τράπεζες, οι οποίες μετέτρεψαν τις καταθέσεις τους σε ένα άγνωστο (για τους κατόχους αξιογράφων), προϊόν, το οποίο παρουσίαζαν ως μια κατάθεση με υψηλή απόδοση λόγω της πενταετούς της διάρκειας.

«Τελικά», σημειώνεται στην επιστολή, «αποδείχθηκε ότι ούτε κατάθεση ήταν ούτε πενταετούς διάρκειας. Ήταν αξιόγραφα απεριόριστης διάρκειας».
Στη συνέχεια αναφέρεται ότι η πρώτη μαζική έκδοση αξιογράφων έγινε το 2008 και το επιτόκιο ήταν euribor 3m + 1,5%.
«Το επιτόκιο αυτό», τονίζεται, «μειωνόταν συνεχώς και σταδιακά έπεσε κάτω από το επιτόκιο που δινόταν από τις τράπεζες για καταθέσεις διάρκειας 12 μηνών. Άρχισαν τότε τα μέλη μας να διαμαρτύρονται.
Οι τράπεζες, εκμεταλλευόμενες το γεγονός αυτό, προέβησαν το 2009 και το 2010 σε έκδοση νέων αξιογράφων με σταθερό επιτόκιο 7% και έπεισαν πολλούς κατόχους αξιογράφων 2008, να ενεχυριάσουν τα υφιστάμενα αξιόγραφά τους και να συνάψουν δάνεια με τα οποία αγόρασαν νέα αξιόγραφα».
Στην επιστολή ο Σύνδεσμος αναφέρει, επίσης, ότι «επειδή οι τράπεζες γνώριζαν ότι κάτι τέτοιο ήταν παράνομο βάσει του Περί Τραπεζικών Εργασιών Νόμου, πολλές φορές, στις αιτήσεις δανείων αναφερόταν ως σκοπός των δανείων η ανακαίνιση κατοικίας ή προσωπικοί λόγοι. Δηλαδή χορηγούσαν εικονικά δάνεια και παρανομούσαν διπλά».
Τέλος, ο Σύνδεσμος γράφει στην επιστολή του ότι εδώ και ένα χρόνο ζητά γραπτώς από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου να επιβεβαιώσει την παρανομία των τραπεζών.
«Δυστυχώς, όμως, άλλοτε δεν μας απαντούν και άλλοτε δεν μας απαντούν σαφώς, με ένα ναι ή ένα όχι. Ενόψει των πιο πάνω ζητούμε τη δική σας παρέμβαση, προκειμένου να πάρουμε μια σαφή απάντηση κατά πόσον τα δάνεια αυτά είναι παράνομα», καταλήγει η επιστολή προς τον Μάριο Ντράγκι.

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.