Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


Θέλουν Πηλείδη για Πρόεδρο της Τ. Κύπρου

Σε εξέλιξη το παρασκήνιο για τις ηγεσίες των δύο μεγάλων τραπεζών

Ο στενός κύκλος μελών του ΔΣ σχολιάζει πως αυτό το στοιχείο ίσως να αποτελεί ισχυρή «ένδειξη» για το κατά πόσον θα πρέπει να αναμένεται πως ο επόμενος CEO θα είναι ξένος. Αυτή τη στιγμή, πάντως, φαίνεται πως το ενδεχόμενο ενός ξένου Εκτελεστικού Διευθυντή στην Ελληνική, αποτελεί και το επικρατέστερο σενάριο. Απτά ονόματα ωστόσο, δεν επιβεβαιώνονται.
 Την ίδια ώρα, στην Τράπεζα Κύπρου έχουν αρχίσει οι διεργασίες και οι κατ΄ιδίαν συζητήσεις σχετικά με την σύσταση του επόμενου Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας. Δεν έχει ακόμα αποφασιστεί το χρονικό σημείο κατά το οποίο θα συγκλιθεί νέα Γενική Συνέλευση για εκλογή νέου ΔΣ, μετά και τις αλλαγές που έγιναν στο μετοχολόγιο της τράπεζας.


 
Ωστόσο, και ενώ δύο θέσεις είναι κενές αυτή τη στιγμή στο ΔΣ, θα πρέπει να αναμένεται πως οι αλλαγές προσώπων θα ξεπερνούν το ένα με δύο άτομα και η τράπεζα δεν θα προχωρήσει απλά στην πλήρωση των κενών θέσεων.
Στα πλαίσια αυτά, άρχισαν ήδη να κυκλοφορούν ονόματα ατόμων που ενδιαφέρονται για μια θέση στο ΔΣ, συμπεριλαμβανομένης και της θέσης του προέδρου του σώματος.
 Ανάμεσα στους υποψήφιους είναι και διάφορα άτομα από το εξωτερικό, ενώ και το όνομα του Φειδία Πειλήδη παίζει ήδη στις διάφορες συζητήσεις. Σύμφωνα με σχόλια τραπεζικών κύκλων, αλλά και κύκλων των επενδυτών, ο κ. Πειλήδης έχει «αρκούντως βαρύ βιογραφικό» για να τεθεί το όνομά του ενώπιόν των μετόχων, συμπεριλαμβανομένων του Wilbur Ross  και της EBRD.
 Άλλοι κύκλοι, ωστόσο, σχολιάζουν πως η θητεία του κ. Πειλήδη ως επικεφαλής του γραφείου που ασκούσε καθήκοντα εξωτερικού ελεγκτή της Λαϊκής Τράπεζας, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2011, αποτελεί «θέμα που συζητείται» στους διαδρόμους της τράπεζας (και στα καφέ της Λευκωσίας).
Η ένσταση όσων δεν θεωρούν επαρκές το μακρύ βιογραφικό του κ. Πειλήδη, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος του CIPA, είναι πως το όνομά του δεν αποτελεί «διακοπή (break)» με την λεγόμενη «παλαιά φρουρά» του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, η οποία εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να κριθεί ως αμέτοχη στην διαμόρφωση της σημερινής κατάστασης στο τραπεζικό σύστημα.
 Πάντως, είναι αναμενόμενο να δίνουν και να παίρνουν τα διάφορα ονόματα, με του ελιγμούς να συνεχίζονται για τις διάφορες θέσεις του ΔΣ που θα πληρωθούν, ή θα αλλάξουν πόστο, ενώ και η διαμόρφωση «στρατοπέδων» υπέρ ή κατά διάφορων από τους εν δυνάμει συμβούλους, δεν προκαλούν έκπληξη.
Το σίγουρο είναι πως στο επόμενο διάστημα Ελληνική και Κύπρου θα ανακοινώσουν ονόματα τα οποία θα πρέπει να σηκώσουν βαρύ φορτίο για τις δύο τράπεζες, και μάλιστα με προαπαιτούμενη την στήριξη από ξένους επενδυτές.

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.