Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


Βουλή: Άρχισε η συζήτηση της πρότασης Ομήρου για τους κατόχους αξιογράφων

Λευκωσία: Άρχισε τη Δευτέρα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, η συζήτηση της πρότασης νόμου του Προέδρου της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου για συμψηφισμό των δανείων των κατόχων αξιογράφων, κατά την αναδιάρθρωσή τους, με τη ζημιά που έχουν υποστεί από τα αξιόγραφα.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Άγγελος Βότσης, μετά το πέρας της συνεδρίας, η πρόταση νόμου προβλέπει τους τρόπους με τους οποίους σε αναδιαρθρώσεις δανείων που αφορούν κατόχους αξιογράφων να μπορεί να γίνεται συμψηφισμός της ζημιάς που έχει υποστεί ο δανειολήπτης με το δάνειο.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι για αυτό το θέμα το Υπουργείο Οικονομικών, η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ) και ο Σύνδεσμος Τραπεζών, ζήτησαν περισσότερο χρόνο γιατί θεωρούν ότι δεν είχαν τον χρόνο να ενημερωθούν επί της πρότασης. Ωστόσο, ανέφερε, το ΥΠΟΙΚ έχει εκ πρώτης όψεως για άλλη μια φορά αναφερθεί στις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν από αυτή την πρόταση νόμου.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη πρόταση νόμου αφορά δάνεια που έγιναν από κατόχους αξιογράφων με εξασφάλιση αυτά τα αξιόγραφα. Όπως ανέφερε, η πρόταση νόμου, προνοεί ουσιαστικά συμψηφισμό του ποσού των δανείων ή των μετοχών που προέκυψαν από μετατροπή αυτών των αξιογράφων.

«Αυτή η νομοθετική ρύθμιση αποκαθιστά ουσιαστικά μια παρανομία που έγινε και αφορά το δανεισμό με εξασφάλιση αξιόγραφα. Ανεξάρτητα αν πολλές από αυτές τις περιπτώσεις βρίσκονται ήδη στα δικαστήρια θεωρούμε ότι η Βουλή έχει ελάχιστη υποχρέωση να δώσει έστω και νομοθετικά λύση σε αυτό το ζήτημα, το οποίο ασφαλώς αποκαθιστά μια αδικία εις βάρος εκατοντάδων συμπατριωτών μας, οι οποίο δανείστηκαν με εξασφάλιση τα αξιόγραφά τους», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι δεν τον εκπλήσσει η καταρχήν στάση του Υπουργείου Οικονομικών και εξέφρασε την επιθυμία να υπάρξει μια πιο ανοικτή και ευαίσθητη προσέγγιση εκ μέρους του Υπουργείου στο θέμα των αξιογράφων, το οποίο -όπως είπε- πέραν της οικονομικής έχει και μια τεράστια κοινωνική πτυχή.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι επιτέλους, ύστερα από πολλή πίεση μπήκε στο τραπέζι η πρόταση νόμου του Προέδρου της Βουλής. Ο κ. Περδίκης είπε ότι «είδαμε κάποια κενά που έχει αυτή η πρόταση αλλά είδαμε δυστυχώς και τη λυσσαλέα αντίδραση των τραπεζικών ιδρυμάτων, της ΚΤΚ και του ΥΠΟΙΚ».

«Φαίνεται ότι τούτοι οι τρεις έχουν συστήσει κλίκα, έχουν συστήσει συμμορία, είναι μια συμμορία η οποία κυνηγά τους δανειολήπτες, κυνηγά τους πολίτες αυτής της χώρας και το μόνο πράγμα που τους νοιάζει είναι η ζημιά των τραπεζών», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι δεν έχει υπολογιστεί η ζημιά των τραπεζών και δεν λήφθηκε υπόψη ότι οι ίδιες οι τράπεζες παρανομούσαν όταν έκαναν δάνεια με εχέγγυο τα αξιόγραφα.

Είπε επίσης ότι το Κίνημα θα δώσει μάχη να ψηφιστεί η νομοθεσία πριν από τον Απρίλιο, αλλιώς η Βουλή θα είναι ανάξια της ψήφου του λαού που την εξέλεξε. -

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.