Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


Δελτίο τύπου 16/01/2014

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΟΧΩΝ ΑΞΙΟΓΡΑΦΩΝ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ (ΕΛΛΑΔΟΣ)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 16 Ιανουαρίου 2014

[Προς ελληνικά ΜΜΕ και Δημοσιογράφους-Οικονομικούς Συντάκτες και πάντα τυχόν ενδιαφερόμενο]

Αξιότιμοι κύριοι,

Με την παρούσα ανακοίνωση επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε για ένα πρόβλημα που αφορά σε χιλιάδες εξαπατηθέντες Έλληνες πολίτες (5.500 σύμφωνα με τον δικηγόρο της Τράπεζας Κύπρου), οι οποίοι είδαν τις οικονομίες τους να υφαρπάζονται από την Τράπεζα Κύπρου μέσω της διάθεσης των Μετατρέψιμων Αξιόγραφων Ενισχυμένου Κεφαλαίου (ΜΑΕΚ) και των λοιπών συναφών τοξικών προϊόντων (ΜΧ, ΜΑΚ).

Το ιστορικό της υπόθεσης είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα μας αλλά και σε παλαιότερες αναφορές κυπριακών κυρίως ΜΜΕ. Τα ελληνικά ΜΜΕ, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ουδόλως έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα παρά τη σοβαρή ηθική, κοινωνική, οικονομική και νομική του διάσταση. Επισημαίνεται ότι μετά από καταγγελίες πολιτών στον Συνήγορο του Καταναλωτή έχει εκδοθεί σχετικό πόρισμα που μας δικαιώνει.

Κατά τα λοιπά, η ελληνική Πολιτεία είναι απούσα, αδιάφορη και ενδεχομένως κακόβουλη κατά χιλιάδων εξαπατημένων κατόχων ΜΑΕΚ, στους οποίους όχι μόνο δεν συμπαραστέκεται και δη έμπρακτα, όπως οφείλει, αλλά αντίθετα, όπως προσφάτως πληροφορηθήκαμε, το Υπουργείο Οικονομικών προσπάθησε να «περάσει» τροπολογία, η οποία εν τέλει την τελευταία στιγμή αποσύρθηκε προσωρινά, όπως αναφέρεται, με την οποία επιχειρούσε ουσιαστικά να «θωρακίσει» νομικά την Τράπεζα Πειραιώς, ως διάδοχο κατάσταση (ούσας από 26/3/2013 αγοράστριας των υποκαταστημάτων των Κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα) και ήδη εναγόμενη από εξαπατηθέντες Έλληνες πολίτες.

Ας σημειωθεί, σε αντιδιαστολή με τη στάση της Ελληνικής Πολιτείας, ότι οι εκπρόσωποι του αντίστοιχου κυπριακού συλλόγου (Σύνδεσμος Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων) έγιναν δεκτοί, και μάλιστα για δεύτερη φορά (22/10/2013), από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη, αλλά και πολλές φορές από υψηλά ιστάμενους εκπροσώπους του Κυπριακού κράτους (Πρόεδρο Βουλής, Γενικό Εισαγγελέα, αρμοδίους Υπουργούς κ.λπ.) προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο μείζων πρόβλημα τους.

Τουλάχιστον τέσσερα δικηγορικά γραφεία στην Αθήνα έχουν αναλάβει ομαδικές αγωγές ιδιωτών κατά των Τραπεζών Κύπρου και Πειραιώς (ως διάδοχο κατάσταση) και πολύ περισσότερα ανά την Ελληνική επικράτεια (Πάτρα, Ηράκλειο, κ.λπ.). Στα τέλη Δεκεμβρίου 2013 εκδικάστηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών άλλη μία αγωγή κατά των εν λόγω Τραπεζών και το προσεχές διάστημα ακολουθούν πολλές ακόμη, ενώ παράλληλα αναμένονται με ενδιαφέρον και οι πρώτες αποφάσεις για τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν ήδη δικαστεί καθώς και για τις πρώτες τακτικές δίκες. Τέλος, στην Αθήνα την 24/2/2014 θα εκδικαστεί και άλλη καινούργια αίτηση ασφαλιστικών μέτρων (ομάδα 10 περίπου ιδιωτών) κατά των παραπάνω Τραπεζών (θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση με νέο Δελτίο Τύπου προ της εκδίκασης).

Εν κατακλείδι, σας ενημερώνουμε ότι διεξάγουμε έναν δύσκολο αγώνα, κατά ισχυρών τραπεζικών συμφερόντων, υπερασπιζόμενοι τους κόπους-αποταμιεύσεις μιας ζωής, τους οποίους με δόλιο τρόπο μας υφάρπαξαν, αναζητώντας δικαίωση από την αδέκαστη (θέλουμε να ελπίζουμε) Ελληνική Δικαιοσύνη. Είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε μέχρι την τελική μας δικαίωση-αποκατάσταση.

Παροτρύνουμε τους κατόχους ΜΑΕΚ ανά την ελληνική επικράτεια να απευθύνονται στο Σύλλογο μας, μέσω της ιστοσελίδας μας (www.maek.eu) στέλνοντας e-mail ή τηλεφωνικά για υπεύθυνη, έγκυρη ενημέρωση και βοήθεια. Καλούμε τα Ελληνικά ΜΜΕ - δημοσιογράφους να ενσκήψουν και να ασχοληθούν με το ζήτημα. Είμαστε στη διάθεση τους για λεπτομερή και υπεύθυνη ενημέρωση για την πορεία της υπόθεσης.

Ευχαριστούμε τους Έλληνες Βουλευτές όλων των κομμάτων οι οποίοι με την αντίδραση τους απέτρεψαν την υιοθέτηση της προαναφερθείσας, κατάπτυστης και φωτογραφικής τροπολογίας που επιχείρησε να περάσει ο Υπουργός Οικονομικών και υπολογίζουμε στη συνεπή στάση και αρωγή τους.

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.