Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


Ηλιάδης-Μπουλούτας: «Φούσκα» στην Κύπρο η τιμωρία τραπεζιτών για τις απώλειες δισ. – Γιατί θέλουν την περιουσία Βγενόπουλου

Λευκωσια,

Μια τρύπα στο νερό αποδείχθηκε μέχρι τώρα η απονομή δικαιοσύνης για το μεγάλο τραπεζικό σκάνδαλο στην ιστορία της Κύπρου που στοίχισε το κλείσιμο της Λαϊκής και της Συνεργατικής, την απώλεια €9,5 δις. για καταθέτες, μετόχους και αξιογράφους. Επίσης οι φορολογούμενοι πλήρωσαν €5,2 δισ. για τη Συνεργατική που τελικά έκλεισε. Σύμφωνα με δημοσίευμα του philenews.com κανένας μέχρι τώρα δεν έχει καταδικασθεί οι ακριβές και οι πολύχρονες έρευνες των διωκτικών αρχών με τους αποσπασμένους αστυνομικούς, οι πανάκριβοι σέρβερ που παραγγέλθηκαν και οι συμβουλευτικοί οίκοι του εξωτερικού που πληρώθηκαν μέχρι τώρα €30 εκατ. απέτυχαν να αποδείξουν ενοχή για τους πρώην τραπεζίτες. Το πιο ωραίο είναι ότι τα πρώην τραπεζικά στελέχη δεν έχουν πληρώσει ούτε τις ποινές των χιλιάδων ευρώ που τους έχει επιβάλει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όπου διαπιστώθηκε παράβαση της νομοθεσίας. Η Κεφαλαιαγορά έχει επιβάλει διοικητικά πρόστιμα γύρω στα €10,8 εκατ. στον τραπεζικό τομέα και από αυτά πληρώθηκαν μέχρι σήμερα οι €448.000.

Διαβάστε Περισσότερα

Γουλί οι κουρεμένοι της Λαϊκής

Λευκωσια, λαικη τραπεζα :

Η διαδικασία της διαχείρισης, απέφερε εισπράξεις €150,7 εκ, με το μεγαλύτερο ποσό, €64,8 εκ. να προέρχεται από την πώληση μετοχών της Τράπεζας Κύπρου, σύμφωνα με τα στοιχεία. Η πράξη έγινε στη βάση τιμής πώλησης €3,05 ανά μετοχή.

Η πώληση των μετοχών της Lombard Bank Malta έφερε εισπράξεις €35,7 εκ. μέχρι το τέλος Αυγούστου ενώ, οι εισπράξεις από την πώληση της Marfin Bank Romania και Marfin Leasing Romania ανήλθαν στα €14,3 εκ.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ενημέρωση της επιτροπής θεσμών από το διαχειριστή Κλεόβουλο Αλεξάνδρου, η συμφωνία πώλησης 7 εκ. μετοχών που κατείχε η πρώην Λαϊκή Τράπεζα στη Lombard Bank της Μάλτας έκλεισε στα €49 εκ., ωστόσο μέρος του ποσού που φτάνει στα €13 εκ. εξακολουθεί να μην έχει καταβληθεί καθώς κατακρατείται από τις δικαστικές αρχές της Μάλτας μέχρις ότου τα κυπριακά δικαστήρια αναιρέσουν δικαστική υπόθεση εναντίον απόφασης των μαλτέζικων δικαστικών αρχών.

Διαβάστε Περισσότερα

Υπόθεση Λαϊκής: Χρηματική η ποινή για τους 4

Τίτλοι τέλους έπεσαν σήμερα στην πολύκροτη υπόθεση της πρώην Λαϊκής Τράπεζας με την ανακοίνωση των ποινών από τον δικαστήριο για τα τέσσερα ισχυρά στελέχη της πρώην Λαϊκής Ευθύμιο Μπουλούτα, Παναγίωτη Κουννή, Νεοκλή Λυσάνδρου και Μάρκο Φόρο.

Το Κακουργιοδικείο επέβαλε χρηματική ποινή στους κατηγορούμενους μόνο στη δεύτερη κατηγορία που αφορά σε ψευδείς ή παραπλανητικών στοιχείων και πληροφοριών ή απόκρυψης. Συγκεκριμένα, 150 χιλιάδες ευρώ στον Ευθύμιο Μπουλούτα, 120 χιλιάδες στους άλλους τρεις.

Η χρηματική ποινή αφορά μόνο στην δεύτερη κατηγορία, που αφορά σε ψευδείς ή παραπλανητικά στοιχεία και πληροφορίες ή απόκρυψη ενώ στην πρώτη κατηγορία που αφορούσε στα αδικήματα της χειραγώγησης της αγοράς δεν επεβλήθη καμία ποινή.

Διαβάστε Περισσότερα

Υπόθεση Λαϊκής: Ζήτησαν την επιείκεια του δικαστηρίου

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας θα ανακοινώσει στις 2 Νοεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, την ποινή που θα επιβάλει στους καταδικασθέντες στην ποινική υπόθεση της πρώην Λαϊκής τράπεζας, οι οποίοι ζήτησαν σήμερα την επιείκεια του δικαστηρίου.

Πρόκειται για τον Ευθύμιο Μπουλούτα, τότε Διευθύνων Σύμβουλο του Ομίλου της Λαϊκής, τον τότε Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο Παναγιώτη Κουννή, τον μη εκτελεστικό Αντιπρόεδρο Νεοκλή Λυσάνδρου και το μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Μάρκο Φόρο.

Τα τέσσερα υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας κρίθηκαν την περασμένη εβδομάδα ένοχοι στις δύο κατηγορίες που αντιμετώπιζαν και που αφορούσαν στα αδικήματα της χειραγώγησης της αγοράς και των ψευδών ή παραπλανητικών στοιχείων και πληροφοριών ή απόκρυψης.

Συγκεκριμένα, κρίθηκαν ένοχοι ότι απέκρυψαν την απομείωση σημαντικού μέρους της υπεραξίας των εργασιών της τράπεζας στην Ελλάδα, η οποία ανερχόταν στα €330 εκ τουλάχιστον και παρέλειψαν να το συμπεριλάβουν στην οικονομική κατάσταση της τράπεζας για την εννιαμηνιαία περίοδο που είχε λήξει στις 30 Σεπτεμβρίου του 2011 και η οποία δημοσιεύθηκε στις 29/11/2011.

Διαβάστε Περισσότερα

Βρήκαν τα σβησμένα ίχνη

«ΔΙΑΒΑΣΑΝ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΔΙΑΓΡΑΦΗΚΑΝ ΑΠΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ

Ο αστυνομικός φάκελος της υπόθεσης αναμένεται να διαβιβαστεί σύντομα στον Γενικό Εισαγγελέα, την ώρα που συνεχίζεται η αξιολόγηση των πορισμάτων για την υπόθεση των αξιογράφων της πρώην Λαϊκής και για τα παχυλά μπόνους σε τραπεζίτες. Μη ουσιώδη τα στοιχεία από Ρωσία για την υπόθεση της Uniastrum, εν αναμονή νέων στοιχείων από την Αρμενία

Νέες σημαντικές εξελίξεις σημειώθηκαν στις ποινικές έρευνες για την καταστροφή της κυπριακής οικονομίας. Έγκυρες πηγές αναφέρουν στη «Σημερινή» ότι η ομάδα των αστυνομικών ανακριτών ολοκλήρωσε τη διερεύνηση ακόμη μίας υπόθεσης και έχει ήδη αρχίσει την ετοιμασία του πορίσματος, το οποίο αναμένεται να διαβιβαστεί σύντομα στον Γενικό Εισαγγελέα για τις τελικές αποφάσεις.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η εφημερίδα μας, η υπόθεση αφορά ύποπτες διαγραφές δεδομένων από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές στελεχών της Τράπεζας Κύπρου, που σχετίζονται με την αγορά ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου.

Διαβάστε Περισσότερα

ΚΥΠΡΟΣ: Τράπεζα ξεγέλασε βιοπαλαιστή – «Μόνο αν μας πιάν οι Τούρκοι θα τα χάσεις»

Λευκωσια :

Νομικός κατάφερε να παγοποιήσει περιουσιακά στοιχεία της Τράπεζας Κύπρου σε υπόθεση που αφορά την αγορά αξιογράφων από βιοπαλαιστή που κατέθεσε τις οικονομίες μιας ζωής και τις έχασε.

Επιμέλεια: Χαράλαμπος Ζάκος

Καλεσμένος στην εκπομπή του Ονούφριου Σωκράτους, «Ενημέρωση Τώρα» βρέθηκε ο νομικός Αντώνης Δημητρίου, ο οποίος εκπροσώπησε βιοπαλαιστή, τον οποίο η Τράπεζα Κύπρου φέρεται να ξεγέλασε στην αγορά αξιογράφων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Δημητρίου, μέσα από τη δικαστική διαμάχη, κατάφεραν όπως παγοποιήσουν περιουσιακά στοιχεία της Τράπεζας Κύπρου, τα οποία αφορούσαν την πιο πάνω αγορά.

Διαβάστε Περισσότερα

Ενημέρωση για τα αξιόγραφα από Γεν. Εισαγγελέα, ζητεί ο Σύνδεσμος

 Επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, απέστειλε σήμερα ο Σύνδεσμος Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων, ζητώντας να ενημερωθεί σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι ανακρίσεις, γενικά για το έγκλημα, όπως αναφέρει, των αξιογράφων, και ειδικά για τις επώνυμες καταγγελίες που έκανε.
 
 Στην επιστολή του, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα, με θέμα «Ποινικές υποθέσεις για τα αξιόγραφα», ο Σύνδεσμος Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων αναφέρει ότι στις 31.7.2013 παρέδωσε στους αρμόδιους ανακριτές της Αστυνομίας ογκώδη φάκελο με μαρτυρικό υλικό που αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας το έγκλημα που διαπράχθηκε εις βάρος των μελών μας.
 

Διαβάστε Περισσότερα

Δικαστήριο δικαίωσε οικογένεια για αξιόγραφα – «Η Τρ. Κύπρου καταχράστηκε της εμπιστοσύνης τους»

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, βρήκε ότι η Τράπεζα Κύπρου καταχράστηκε της εμπιστοσύνης που της είχαν οι ενάγοντες σε υπόθεση αγοράς μετατρέψιμων αξιογραφων κεφαλαίου (ΜΑΚ) του 2009 και μετατρέψιμων αξιογράφων ενισχυμένου κεφαλαίου (ΜΑΕΚ) του 2011, επιδικάζοντας το ποσό €157.336 υπέρ των εναγόντων και εκδίδοντας διάταγμα ακύρωσης των συγκεκριμένων συμβάσεων αγοράς των μετατρέψιμων αξιογράφων κεφαλαίου (ΜΑΚ) του 2009 και των μετατρέψιμων αξιογράφων ενισχυμένου κεφαλαίου (ΜΑΕΚ) του 2011.

Την ίδια ώρα οι απαιτήσεις των εναγόντων εναντίον της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και της Κυπριακής Δημοκρατίας για αμέλεια και /η πλημμελή εποπτεία  ή / και έλεγχο απέτυχαν.

Σύμφωνα με την απόφαση, την οποία εξέδωσε ο Ανώτερος Επαρχιακός Δικαστής Ηλίας Γεωργίου, «καθίσταται πρόδηλο ότι η ψυχική πίεση, ως δόγμα του δικαίου της επιείκειας, δεν περιορίζεται στις περιπτώσεις εξαναγκασμού αλλά επεκτείνεται σε όλες τις περιπτώσεις στις οποίες γίνεται κατάχρηση της εμπιστοσύνης που αποκτάται ή όπου έχει προδοθεί η εμπιστοσύνη που δόθηκε».

Στην προκειμένη περίπτωση, αναφέρεται, κατά τον ουσιώδη χρόνο από την μια υφίστατο ένας ηγετικός χρηματοοικονομικός οργανισμός με μεγάλο κύκλο εργασιών, με παρουσία σε αρκετές χώρες με πολλά καταστήματα και χιλιάδες εργοδοτούμενους. Από την άλλη, προστίθεται, ο ενάγοντας, χειριστής βάρδιας στα διυλιστήρια Λάρνακας, άνεργος κατά την απόκτηση των αξιογράφων και η ενάγουσα, οικοκυρά.

Διαβάστε Περισσότερα

Η απάντηση της ΚΤΚ για την απόφαση δικαστηρίου υπέρ ζεύγους κατόχων αξιογράφων


Διευκρινήσεις όσον αφορά στην δικαστική απόφαση υπέρ του ζεύγους κατόχων αξιογράφων δίνει η Κεντρική Τράπεζα Κύπου.

Συγκεκριμένα αναφέρει πως "δεν υφίσταται μαρτυρία ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, εκ των εναγόμενων στην υπόθεση, ήταν αμελής πόσο δε μάλλον ότι επέδειξε βαριά αμέλεια και ότι δεν έχει καταδειχθεί ότι προέβηκε σε πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων της ούτε ότι η ΚΤΚ παρέβηκε οποιοδήποτε θεσμοθετημένο καθήκον της"

Διαβάστε Περισσότερα

Οικογένεια δικαιώθηκε στο δικαστήριο για αξιόγραφα

Δικαίωση από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας βρήκε οικογένεια η οποία κινήθηκε νομικά κατά της Τράπεζας Κύπρου.
 
Σύμφωνα την υπόθεση, η Τράπεζα καταχράστηκε της εμπιστοσύνης της τριμελούς οικογένειας.
 
Επί της ουσίας, πρόκειται για τον χειρισμό του «εφάπαξ» του πατρός της οικογένειας, που εργαζόταν επί 40 χρόνια στα διυλιστήρια, και το οποίο ενώ σύμφωνα με τη σύμβαση που είχε υπογραφεί, θα έπρεπε να κατατίθεται σε γραμμάτιο, στην πραγματικότητα κατατίθετο σε λογαριασμό αξιογράφων.
 
Σύμφωνα με το Δικαστήριο, η Τράπεζα παραβίασε την περί Επενδυτικών Υπηρεσιών Νομοθεσία του 2007, η οποία αποτελεί υιοθέτηση της ευρωπαϊκής οδηγίας και που σαφώς καθορίζει τα καθήκοντα των τραπεζών σε περιπτώσεις παροχής επενδυτικών συμβουλών.

Διαβάστε Περισσότερα

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.