Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


Νομική αρωγή σε κατόχους αξιογράφων

Νομική αρωγή σε κατόχους αξιογράφων
  
ΚΥΠΕ
Κυριάκος Κυριακίδης

Την ετοιμασία τροποποιητικού νομοσχεδίου, με βάση το οποίο θα τροποποιείται ο Νόμος για τη νομική αρωγή ούτως ώστε οι κάτοχοι αξιογράφων, των οποίων η οικονομική κατάσταση δεν τους επιτρέπει να εξασφαλίσουν νομική αρωγή, να μπορούν να την εξασφαλίσουν μέχρι του ποσού των 2.000 ευρώ για κάθε υπόθεση, ανακοίνωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με εκπροσώπους του Συνδέσμου Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων.


Ο κ. Νικολάου είπε ότι έχει ήδη ετοιμαστεί το τροποποιητικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ανέφερε ότι η ενέργεια αυτή “στόχο έχει να συνδράμει στην προσπάθεια να δώσουμε το δικαίωμα σε κάθε πολίτη που αισθάνεται ότι έχει εξαπατηθεί από τη διαδικασία των αξιογράφων, τη δυνατότητα να αποταθεί στο δικαστήριο και να διεκδικήσει τα νόμιμα δικαιώματά του”, επισήμανε.

«Θεωρώ πως είναι υποχρέωσή μας έναντι κάποιων συμπολιτών μας οι οποίοι, συνεπεία ενεργειών για τις οποίες διερευνώνται ακόμα και ποινικές ευθύνες, έχουν εξαπατηθεί και έχουν σίγουρα το δικαίωμα να προσφύγουν στο δικαστήριο για να διεκδικήσουν τις όποιες αποζημιώσεις δικαιούνται», τόνισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Ερωτηθείς κατά πόσο, εάν και εφόσον κερδηθούν οι υποθέσεις τους και λάβουν αποζημιώσεις, το ποσό της αρωγής θα πρέπει να επιστραφεί στο κράτος, ο κ. Νικολάου είπε ότι το ποσό δεν θα επιστρέφεται και εξήγησε ότι το θέμα εμπίπτει “στο πλαίσιο της παρεχόμενης από το Νόμο νομικής αρωγής, η οποία προσφέρεται σήμερα κυρίως σε ποινικές υποθέσεις – υποθέσεις που αφορούν το οικογενειακό δικαστήριο, υποθέσεις που σχετίζονται με την προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων – και έχουν περιληφθεί και αυτές (οι υποθέσεις) ως μια ξεχωριστή κατηγορία καθότι πρόκειται για υποθέσεις συνανθρώπων μας που έχουν οικονομική ανάγκη και χρήζουν της νομικής αρωγής”.

Ορισμός έξι δικαστών

Αναφορικά με το θέμα των δικαστών, ο κ. Υπουργός είπε ότι έχουν ήδη οριστεί έξι δικαστές στη σύνθεση των Επαρχιακών Δικαστηρίων και έχει γίνει συνεννόηση με το Ανώτατο Δικαστήριο ώστε οι υποθέσεις αυτές να εξετάζονται κατά προτεραιότητα.

Η προτεραιότητα θα τίθεται σε εφαρμογή ανάλογα με τη συμπλήρωση της διαδικασίας που αφορά την καταχώρηση όλων των εγγράφων που θα πρέπει να καταχωρηθούν στο δικαστήριο, σημείωσε.

Ο κ. Νικολάου είπε ότι δεν θα υπάρξει ξεχωριστό δικαστήριο, διευκρινίζοντας ότι δεν σημαίνει πως ένας δικαστής θα εξετάζει μόνο αυτές τις υποθέσεις, αλλά θα εξετάζονται κατά προτεραιότητα.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φοίβος Μαυροβουνιώτης αναφέρθηκε στα θέματα που συζήτησαν όπως είναι η νομική αρωγή από το κράτος και ο διορισμός των έξι δικαστών που θα εξετάζουν κατά προτεραιότητα υποθέσεις κατόχων αξιογράφων, ενώ σχέση με το θέμα των ομαδικών αγωγών είπε ότι προχωρεί πολύ καλά.

Ο κ. Μαυροβουνιώτης είπε ακόμη ότι με τον Υπουργό συζήτησαν σε λεπτομέρεια το θέμα της εξαπάτησης και παραπλάνησης τους κάτι που επιβεβαιώνεται από πορίσματα της Κεντρικής Τράπεζας και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Απόφαση πρωτοδικείου Ηρακλείου Κρήτης

Ο κ. Μαυροβουνιώτης είπε ότι με απόφαση του σε σχέση με υπόθεση αξιογράφων το πρωτοδικείο Ηρακλείου Κρήτης καλείται η τράπεζα να πληρώσει ένα ποσό περίπου 250.000 ευρώ σε κάτοχο αξιογράφων, να πληρωθούν 12.000 ευρώ για όλα τα δικαστικά έξοδα και 5.000 ευρώ για ψυχική οδύνη στο άτομο που είχε παραπλανηθεί και τρεις μήνες φυλάκιση στον υπάλληλο της τράπεζας που είχε δώσει τα αξιόγραφα.

“Αυτό το λέω για προβληματισμό της Τράπεζας Κύπρου και ότι θα πάθουν και εδώ τα ίδια”, πρόσθεσε.

Εκδήλωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα  27-4-2015 έξω από τη Νομική Υπηρεσία
Ανέφερε επίσης ότι στις 12.00 την ερχόμενη Δευτέρα διοργανώνουν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη Νομική Υπηρεσία για να διεκδικήσουν την επίσπευση της διαδικασίας έτσι ώστε οι ένοχοι να τεθούν ενώπιον δικαστηρίων, ενώ στις 13.00 θα μεταβούν, όπως είπε, στο Προεδρικό όπου θα γίνουν δεχθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον οποίο θα καταθέσουν ψήφισμα και να συζητήσουν το θέμα μαζί του.

 

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.