Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


Κάτοχοι Αξιογράφων: Ορθή η πρόταση Προέδρου για διορισμό δικαστών

 

Κάτοχοι Αξιογράφων: Ορθή η πρόταση Προέδρου για διορισμό δικαστών
Χαιρετίζουν την πρόταση Αναστασιάδη για απονομή δικαιοσύνης στις υποθέσεις με τα αξιόγραφα 

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας των Αγανακτισμένων Κατόχων Αξιογράφων με ανακοίνωση της χαρακτηρίζει ως «πολύ καλή» και «ορθή» την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για διορισμό έξι δικαστών, που θα αναλάβουν τη διαδικασία απονομής δικαιοσύνης για όλες τις υποθέσεις που αφορούν τους κατόχους αξιογράφων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η πρόταση του Προέδρου συζητήθηκε σε σύσκεψη των μελών της Ομάδας Πρωτοβουλίας στις 4 Μαρτίου 2014 κατά την οποία αποφασίστηκε ότι η πρόταση του Προέδρου «δημιουργεί τις προϋποθέσεις που χρειάζονται, με βάση και τη θέση του Eurogroup που πάρθηκε τον Μάρτιο του 2013, που μιλά για δικαίωση και αποζημίωση όλων των κατόχων αξιογράφων, οι οποίοι θεωρούνται από την ανακοίνωση του Eurogroup ως ατομικά θύματα (Individual Victims) των παράνομων πρακτικών και ενεργειών των δύο τραπεζών: της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου».

Σημειώνεται ότι «το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τις ενέργειες των δύο τραπεζών, που έγιναν τον Μάιο – Ιούνιο 2012, περίοδο κατά την οποία δεν υπήρχε καθόλου θέμα «κουρέματος» των δύο τραπεζών, που δεν είχαν και δεν έχουν ούτε τώρα καμιά δικαιολογία για τις πράξεις και τις παράνομες ενέργειές τους».

 «Είμαστε σίγουροι ότι ο διορισμός των 6 δικαστών (2 στη Λευκωσία, 2 στη Λεμεσό, 1 στη Λάρνακα και 1 στην Πάφο) θα δώσει την ευκαιρία στη Δικαιοσύνη να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να δικαιώσει τους κατόχους αξιογράφων που θα προσφύγουν στο δικαστήριο», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι κάτοχοι αξιογράφων αναφέρουν, επίσης, ότι «δεν είναι τώρα η ώρα να δημιουργούμε αναστολές στην πορεία της Δικαιοσύνης, που είμαστε σίγουροι ότι θα βρει τους αναγκαίους τρόπους να αποζημιώσει τους κατόχους αξιογράφων που εξαπατήθηκαν από τις δύο τράπεζες».

«Όσο για τους τρόπους αποζημίωσης των θυμάτων, δεν πρέπει να θέτουμε το θέμα πριν τη διεξαγωγή της δίκης, γιατί κανείς ποτέ δεν μπορεί να ζητά οτιδήποτε από οποιονδήποτε (είτε τράπεζα είτε άτομο) πριν τη διεξαγωγή της δίκης και την απόφαση του δικαστηρίου», αναφέρουν.

Σημειώνουν ακόμη ότι «δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι τόσο η Λαϊκή Τράπεζα (που έχει απορροφηθεί από την Τράπεζα Κύπρου και διατηρεί το 18% της Τράπεζας αυτής) όσο και η Τράπεζα Κύπρου, έχουν πολύ μεγάλη περιουσία σε χρήματα, κτίρια, κτήματα, επιχειρήσεις κ.λπ. εντός και εκτός Κύπρου, και είμαστε σίγουροι πως η Δικαιοσύνη θα επιβάλει τα αναγκαία μέτρα, τα οποία  θα είναι υποχρεωμένες να τα εφαρμόσουν».

Προσθέτουν ότι «την όλη διαδικασία και την πορεία των πραγμάτων θα ελέγχει εξάλλου το ίδιο το Κράτος, η Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Υπουργείο Οικονομικών, Γενικός Εισαγγελέας, η Κεντρική Τράπεζα, η Βουλή και δεν μπορεί όλοι αυτοί οι θεσμοί να αρνηθούν τις αποφάσεις των δικαστηρίων και να μη βοηθήσουν  στην απόδοση Δικαιοσύνης για την επιβολή αποζημιώσεων στους κατόχους Αξιογράφων που θα δικαιωθούν».

Εκφράζουν, παράλληλα, τη σιγουριά τους ότι «η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ορθή και καλούμε όλα τα κόμματα να ψηφίσουν στη Βουλή το συντομότερο δυνατό το νομοσχέδιο που θα προταθεί».

Καλούν, τέλος, όλους τους κατόχους αξιογράφων να συμπαρασταθούν «στην προσπάθεια του Προέδρου Αναστασιάδη για την έναρξη της διαδικασίας για δικαίωση μας».

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.