Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


28 εκατομμύρια από Τράπεζα Κύπρου

Η Τράπεζα Κύπρου αποφάσισε να καλύψει τη ζημιά που υπέστησαν τα ταμεία προνοίας των εν ενεργεία υπαλλήλων της από το κούρεμα του 2013
ΗΤράπεζα Κύπρου άνοιξε διάπλατα το παράθυρο που είχε μισοανοίξει την περασμένη Παρασκευή για κάλυψη της ζημιάς που υπέστησαν τα ταμεία προνοίας του προσωπικού το 2013 από τη διαδικασία του bail in.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Τζον Πάτρικ Χούρικαν δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι το συγκρότημα αποφάσισε να καλύψει τη ζημιά σε μια προσπάθεια να αποπολιτικοποιήσει το όλο θέμα, ενώ αποσυνδέει το θέμα με τη συζήτηση για την εισαγωγή ενός νέου συστήματος προσαυξήσεων και προαγωγών.


Το κόστος που επωμίζεται η τράπεζα είναι 28 εκατ. ευρώ και αφορά 841 υπαλλήλους, οι οποίοι δεν καλύφθηκαν πλήρως από το σχέδιο αναπλήρωσης της κυβέρνησης.
«Το θέμα έχει πολιτικοποιηθεί κι αυτό είναι λυπηρό. Δεν θέλουμε ο κόσμος της τράπεζας και οι συντάξεις και ωφελήματά του, να μετατραπούν σε πολιτικό ζήτημα», ανέφερε ο κ. Χούρικαν, απαντώντας σε παρατήρηση του ΚΥΠΕ ότι το θέμα των ταμείων προνοίας έχει πολιτικοποιηθεί.

Η αποκατάσταση των ταμείων είχε αποτελέσει σημείο αντιπαράθεσης, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση.

Κυβερνητική πηγή σχολίασε στον «Π» ότι εκ του αποτελέσματος δικαιώνεται ο χειρισμός της κυβέρνησης, με τον Κύπριο φορολογούμενο να μην επωμίζεται ένα σεβαστό ποσό το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί για την κάλυψη άλλων αναγκών.

«Δεν είπαμε ότι δεν θα εκπληρωθεί η δέσμευση, αλλά δεν είναι κακό να βρίσκουμε λύσεις υπέρ του δημοσίου συμφέροντος», σημείωσε η ίδια πηγή.

Η εγκύκλιος

Ο κ. Χούρικαν μιλώντας στο ΚΥΠΕ υπενθύμισε την εγκύκλιο που απέστειλε την περασμένη εβδομάδα στο προσωπικό, στην οποία ανέφερε ότι η πολιτεία έκανε τη δική της κίνηση ως προς την αναπλήρωση των ζημιών από το κούρεμα.

«Αλλά ως θέμα ηθικής αρχής αναγνωρίζουμε πως πλέον είναι η δική μας σειρά για να κάνουμε το επόμενο βήμα. Πρέπει να αποδεχτούμε πως ο φορολογούμενος δεν μπορεί να επωμίζεται ένα βάρος, το οποίο οφείλει να αναλάβει μια ιδιωτική εταιρεία», είπε.

Σε παρατήρηση ότι αυτό δεν συνάδει με την πρακτική ενός τραπεζίτη, ο κ. Χούρικαν είπε πως δεν συμφωνεί.

«Το προσωπικό και η κοινωνία είναι επίσης βασικοί εμπλεκόμενοι απέναντι στους οποίους έχουμε υποχρέωση», προσέθεσε και εξήγησε ότι «ως η μεγαλύτερη τράπεζα στη χώρα, έχουμε βαθύτατη επίγνωση των υποχρεώσεών μας απέναντι σε ολόκληρη την Κύπρο και απέναντι στους φορολογούμενους, οι οποίοι δεν πρέπει να επωμιστούν το βάρος της εξασφάλισης των συντάξεων 841 τραπεζικών υπαλλήλων, οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται στην τράπεζα. Αυτή είναι δική μας υποχρέωση», είπε.

Η δομή

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στη δομή του συστήματος απολαβών και προαγωγών που προτείνει η τράπεζα στην ΕΤΥΚ ο κ. Χούρικαν ανέφερε ότι ο εκσυγχρονισμός των εργασιακών δομών στις τράπεζες θα είναι καθοριστικής σημασίας για την επιβίωση όλης της τραπεζικής βιομηχανίας στην Κύπρο.

«Αυτός είναι και ο σημαντικότερος μεσοπρόθεσμος κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε», είπε και συμπλήρωσε: «προσδοκούμε πως η συντεχνία θα προσέλθει στον διάλογο καλή τη πίστει και πως θα επιθυμήσει να εργαστεί μαζί μας και όχι εναντίον μας».

Ο κ. Χούρικαν προειδοποίησε ότι αν το τραπεζικό σύστημα δεν προσαρμοστεί στις σημερινές συνθήκες τότε «το μέλλον των τραπεζών και των θέσεων εργασίας που αυτές στηρίζουν στην Κύπρο, θα τεθεί σε άμεσο κίνδυνο. Μαζί τους, και η γενικότερη ευημερία των Κυπρίων».

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.