Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


Aνοίγει ο φάκελος πώλησης των Κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα

 Περισσότερο φως σε άγνωστες πτυχές αλλά και το παρασκήνιο που οδήγησε στην πώληση των υποκαταστημάτων των Κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα το Μάρτιο του 2013 εμφανίζεται έτοιμος να ρίξει ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας.

Εν αντιθέσει με την στάση απροθυμίας που επιδείκνυε μέχρι πρόσφατα η πολιτική ηγεσία της Ελλάδος στις κρούσεις που είχαν γίνει στο περιθώριο ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας εμφανίζεται να προσεγγίζει θετικά την απαίτηση σε Κύπρο και Ελλάδα να χυθεί άπλετο φως στα αίτια που οδήγησαν την Ελλάδα στην σημερινή κατάσταση και που επηρέασαν καταλυτικά και την οικονομία του τόπου.

Το πάγιο αίτημα πρώτα απ όλα της κοινωνίας να διερευνηθούν σε βάθος οι συνθήκες που οδήγησαν στο ξεπούλημα των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα  βρίσκει ανταπόκριση στην νέα πολιτική ηγεσία της Ελλάδας.

Η αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα στο σχετικό θέμα που ετέθη από τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο στην συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι ενδεικτική των προθέσεων του Αλέξη Τσίπρα.

Για πρώτη φορά η Αθήνα αντέδρασε θετικά στο αίτημα να διερευνηθεί το πλαίσιο πώλησης των κυπριακών τραπεζών που προκάλεσε τρύπα δισεκατομμυρίων στα οικονομικά του τόπου. Πέρα από την δημόσια δήλωση του κ. Τσίπρα για σύσταση ερευνητικής επιτροπής διάχυτη είναι η αισιοδοξία ότι η Αθήνα θα ανοίξει το φάκελο για ένα θέμα που είχε καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομία του τόπου.

Όπως έλεγαν έγκυρες πηγές στην «Κ» η θετική αντίδραση του Έλληνα Πρωθυπουργού είναι μόνο η αρχή σε ένα θέμα το οποίο όπως μας ειπώθηκε η Λευκωσία θα θέσει και πάλι στο τραπέζι. Κομματικές πηγές θεωρούν βέβαιο ότι η νέα ελληνική ηγεσία απαλλαγμένη από δεσμεύσεις σε πολιτικό-οικονομικά κατεστημένα θα ανοίξει το νέο φάκελο της Κύπρου αρκεί το θέμα να τεθεί σε οποιοδήποτε επίπεδο και από την Λευκωσία.

Πηγές του προεδρικού έλεγαν στην «Κ» ότι το συγκεκριμένο θέμα δεν τέθηκε κατά την διάρκεια των διευρυμένων συνομιλιών των αντιπροσωπειών των δυο χωρών στο Προεδρικό. Άγνωστο παραμένει αν το όλο θέμα ετέθη με οποιαδήποτε μορφή στην κατ’ ιδίαν συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον Αλέξη Τσίπρα.

Κυπριακές πηγές εκτιμούν ότι η Λευκωσία θα επανέλθει στο όλο θέμα  όταν η κυβέρνηση Τσίπρα πατήσει στα πόδια της και εφόσον αντιμετωπιστούν τα επείγοντα θέματα που έχει να αντιμετωπίσει με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι μια ενδεχόμενη έρευνα δεν θα περιορισθεί μόνο στις συνθήκες πώλησης των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών επί ελληνικού εδάφους αλλά θα επεκταθεί και στην «εκροή» κεφαλαίων από την Λαϊκή μέσω των γνωστών MIGοδανείων στην Ελλάδα.

Σημάδια νηνεμίας στην επικοινωνία Αθηνών – Λευκωσίας
Η επίσημη πρώτη του νέου Πρωθυπουργού στην Κύπρο και τα όσα είπε δημόσια αλλά και στις επαφές με πολιτειακή και πολιτική ηγεσία προκαλούν ευφορία  και για ένα άλλο εξίσου σοβαρό ζήτημα. Αυτό της επικοινωνίας σε επίπεδο ηγετών που ήταν γνωστό στο πρόσφατο παρελθόν και ως «Σπασμένο τηλέφωνο» Αθηνών Λευκωσίας.

Διπλωματική πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της έλεγε στην «Κ» ότι ο  Έλληνας νέος Πρωθυπουργός πάτησε με το «δεξί» στην Κύπρο σε όλα τα επίπεδα. Στην Λευκωσία οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ισχυρές ενδείξεις ότι η προσωπική επικοινωνία των ηγετών των δυο χωρών επιστρέφει σε ήρεμα νερά.

Εκτιμήσεις που απορρέουν από τις επαφές που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός στην Λευκωσία. Εν αντιθέσει με τις «τυπικές» σχέσεις Αναστασιάδη – Σαμαρά στο πρόσωπο του Έλληνα νέου Πρωθυπουργού διαφαίνεται η θέληση για στενή συνεργασία και επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κάτι που διεφάνη στην προσφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και αντιφώνηση του Αλέξη Τσίπρα στο επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο. 

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.