Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


  • Αρχική
  • Τελευταία νέα
  • Ανώριμη κερδοσκοπία στην τρ. Κύπρου +17% - Προκλητικά άδικο το dilution των καταθετών – μετόχων

Ανώριμη κερδοσκοπία στην τρ. Κύπρου +17% - Προκλητικά άδικο το dilution των καταθετών – μετόχων

 Η μετοχή της Κύπρου επανεμφανίστηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο στην τιμή των 0,24 ευρώ
Κερδοσκοπική αναλαμπή καταγράφεται σήμερα στην μετοχή της τράπεζας Κύπρου που ενισχύεται +17% στα 0,2320 ευρώ λίγο χαμηλότερα δηλαδή από την τιμή εισαγωγής των μετοχών στο χρηματιστήριο στα 0,24 ευρώ.
Όπως είχαμε επισημάνει οι καταθέτες – υποχρεωτικοί μέτοχοι της τράπεζας Κύπρου οι αντικειμενικά αδικημένοι, οι προκλητικά αδικημένοι στην διαδικασία…επανέναρξης της διαπραγμάτευσης των μετοχών της τράπεζας στο ελληνικό και κυπριακό χρηματιστήριο.

Οι καταθέτες υπέστησαν dilution με την τελευταία αύξηση του 1 δισεκ. και τα δικαιώματα των νέων μετόχων είναι ίδια με τα δικαιώματα των παλαιών μετόχων παρ΄ ότι επένδυσαν 4,5 φορές περισσότερα κεφάλαια αν συμπεριληφθούν και τα ΜΑΕΚ τα μετατρέψιμα αξιόγραφα κεφαλαίου.
Ο αντικειμενικά χαμένος….είναι ο καταθέτης – μέτοχος της τράπεζας Κύπρου που ενώ υποχρεώθηκε να μετατρέψει τις καταθέσεις του σε μετοχές, ταυτόχρονα υπέστη και μεγάλο dilution.
Ιδιαίτερα χαμένοι και οι μέτοχοι – καταθέτες της Λαϊκής που συμμετέχουν με μόλις 9,6% στο σύνολο των μετοχών.
Προκλητικό, απαράδεκτο που αποδεικνύει ακόμη μια φορά ότι δεν υπάρχει στοιχειώδη λογική και δικαιοσύνη στους άναρχους κανόνες.
Ας δούμε λίγο τα δεδομένα, για να διαπιστώσετε αν όντως οι καταθέτες – υποχρεωτικοί μέτοχοι είναι οι πλέον αδικημένοι στην τράπεζα Κύπρου.
Στις 16 Δεκεμβρίου του 2014 ξεκίνησαν προς διαπραγμάτευση 3,87 δισεκ. μετοχές που προήλθαν από ίδια κεφάλαια κυρίως μετατροπή καταθέσεων σε μετοχές.
Επίσης εισήχθηκαν 858,7 εκατ μετοχές που προήλθαν από την Λαϊκή και 4,166 δισεκ. μετοχές από την αύξηση κεφαλαίου που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο 1 δισεκ. ευρώ.
Τα 3,87 δισεκ. μετοχές αντιστοιχούν στο 43,4% του συνόλου των μετοχών, τα 3,733 δισεκ. μετοχές της ΑΜΚ το 41,8% του συνόλου των μετοχών, τα 858,7 εκατ μετοχές της Λαϊκής αντιστοιχούν στο 9,6% του συνόλου των μετοχών και 433 εκατ μετοχές που θα προκύψουν από την δημόσια προσφορά το 4,9% του συνόλου των μετοχών.
Η τράπεζα Κύπρου θα πραγματοποιήσει δύο εισαγωγές μετοχών.
Στις 16 Δεκεμβρίου τις παλαιές μετοχές από τις καταθέσεις που ήδη υλοποιήθηκε  και την τελευταία ΑΜΚ του 1 δισεκ. ευρώ και στις 28 Ιανουαρίου του 2015 θα εισάγει προς διαπραγμάτευση τις μετοχές της δημόσιας προσφοράς με τιμή 0,24 ευρώ.
Συνολικά η τράπεζα Κύπρου θα διαθέτει 9,339 δισεκ. μετοχές.
Η δημόσια εγγραφή θα ξεκινήσει στις 15 Δεκεμβρίου του 2014 και θα ολοκληρωθεί στις 9 Ιουνίου του 2015.
Καθίσταται κατανοητό ότι οι επενδυτές του 1 δισεκ. της ΑΜΚ συμμετέχουν με 41,8% στο σύνολο των μετοχών και οι καταθέτες – υποχρεωτικοί μέτοχοι που κάλυψαν και την αρνητική καθαρή θέση της Κύπρου συμμετέχουν με 43,4%
Αξίζει να αναφερθεί ότι τον Μάρτιο του 2013 δεσμεύθηκαν 3,86 δισεκ. από καταθέσεις όπου μετετράπησαν σε μετοχές 122,5 εκατ μειωμένης εξασφάλισης και 459,4 εκατ από μετατρέψιμα αξιόγραφα κεφαλαίου.
Θεωρούμε προκλητικά άδικο το dilution των καταθετών – υποχρεωτικών μετόχων της Κύπρου κυπρίων, ελλήνων, ρώσων και άλλων.
Η τράπεζα Κύπρου πέρασε μια τεράστια περιπέτεια και συνεχίζει να ταλανίζεται με προβλήματα.
Το 2011 με 2013 ενέγραψε ζημίες -5,5 δισεκ. και το 2012 εμφάνισε core tier 1 -1,9%.
Στο 9μηνο του 2014 η τράπεζα Κύπρου εμφάνισε κέρδη 76 εκατ ευρώ.
Τα τρια βασικά προβλήματα της τράπεζας Κύπρου είναι
1)Η χείριστη σχέση δανείων προς καταθέσεις, τα δάνεια 24,7 δισεκ. και οι καταθέσεις 13,3 δισεκ. ευρώ.
Η διαφορά καλύπτεται από ELA 7,6 δισεκ. και ΕΚΤ 900 εκατ ευρώ.
2)Τα εξωφρενικά υψηλά NPLs μη εξυπηρετούμενα δάνεια που ανήλθαν στα 12,978 δισεκ. ή 52% των δανείων και με βάση τον τρόπο μέτρησης της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου 58% ή 14,581 δισεκ. ευρώ.
Το 58% των δανείων στην Τράπεζα Κύπρου είναι προβληματικά δάνεια, αυτό είναι δραματικά απαράδεκτο.
Το πρόβλημα στα NPLs της Κύπρου προέρχεται από επιχειρηματικά δάνεια και ακίνητα.
3)Ο δείκτης κάλυψης δανείων με προβλέψεις coverage ratio ανέρχεται μόλις στο 39% με προοπτική να φθάσει στο 55% το 2017.
Για να φθάσει στο 55% σήμερα….θα μηδενίζονταν τα κεφάλαια 3,7 δισεκ. μετά την αύξηση κεφαλαίου του 1 δισεκ. ευρώ.

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.