Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


  • Αρχική
  • Τελευταία νέα
  • Αποζημιώσεις, εκλογές και η οργή να ξεχειλίζει σε διάσκεψη των Κατόχων Αξιογράφων

Αποζημιώσεις, εκλογές και η οργή να ξεχειλίζει σε διάσκεψη των Κατόχων Αξιογράφων

Λευκωσία: Με την οργή να ξεχειλίζει για άλλη μια φορά γύρω από το γνωστό θέμα των τραπεζικών αξιογράφων και με προμετωπίδα την άμεση, έστω και μερική αποζημίωση των πληγέντων, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα διάσκεψη Τύπου του Συνδέσμου Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων.

Σκιαγραφώντας την πρότασή του Συνδέσμου, ο Πρόεδρος του Φοίβος Μαυροβουνιώτης ανέφερε ότι στις συναντήσεις που είχαν με τα κόμματα τους έθεσαν υπόψη ένα σχέδιο το οποίο προνοεί την καταβολή €100.000 κατά άτομο, ανεξάρτητα από το κούρεμα των καταθέσεων που έγινε το 2013. Το ποσό αυτό, όπως ανέφερε, θα καταβληθεί από τα αποθεματικά της Κεντρικής η οποία το 2012 εισέπραξε τεράστια ποσά ως προμήθεια για την παραχώρηση ELA στη Λαϊκή. Όσον αφορά το υπόλοιπο, προτείνεται να συμφωνηθεί τρόπος αποπληρωμής μεσοπρόθεσμα, ανάλογα με την πρόοδο της οικονομίας, κάτι παρόμοιο με αυτό που προνοεί σχέδιο του ΔΗΚΟ.

«Πρέπει και το κράτος να αναλάβει την ευθύνη του και όχι να μας λέει ότι βγήκαμε από το μνημόνιο και πάμε καλά και να ωραιοποιούμε την κατάσταση. Βγήκες από το μνημόνιο, πίσω σου όμως άφησες ανθρώπους τους οποίους κατασπάραξες, ήρθες ενάντια στην αρχή της ισότητας την οποία επικαλείσαι όσον αφορά τον συμψηφισμό των δανείων», ανέφερε.

Αναφορικά με τις βουλευτικές εκλογές ο κ. Μαυροβουνιώτης ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος κάλεσε τα μέλη του να ψηφίσουν κατά συνείδηση και αφού λάβουν υπόψη και τη συμμετοχή υποψηφίων που είναι μέλη του Συνδέσμου σε ψηφοδέλτια κομμάτων.

Αναφερόμενος στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου που πραγματοποιήθηκε στις 24.4.16. είπε ότι όλα τα κόμματα ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόσκλησή τους, αλλά ύστερα από την αλλαγή ημερομηνίας που μεσολάβησε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, μας ειδοποίησε ότι, λόγω άλλων, ειλημμένων, υποχρεώσεων δεν μπορούσε να παρευρεθεί.

Όπως είπε από τα κόμματα που παρευρέθηκαν δύο (ΔΗΚΟ και Οικολόγοι-Συνεργασία Πολιτών) παρουσίασαν συγκεκριμένα σχέδια επίλυσης του προβλήματος, ενώ τρίτο (Αλληλεγγύη) παρουσίασε προφορικά το σχέδιό του. Τα υπόλοιπα κόμματα υποστήριξαν τις θέσεις του Συνδέσμου για αποζημίωση, χωρίς όμως να καταθέσουν λεπτομερείς προτάσεις.

Αναφερόμενος στις προτάσεις κομμάτων είπε ότι η πρόταση του ΔΗΚΟ προνοεί αποζημίωση «κουρεμένων» Κυπρίων καταθετών, κατόχων αξιογράφων, ταμείων προνοίας και συντάξεων με το 10% του πρωτογενούς πλεονάσματος για 20 χρόνια.  Αναφορικά με την πρόταση των Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών είπε ότι ο κ. Περδίκης, συντάχθηκε απόλυτα μαζί τους, αξιώνοντας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να υλοποιήσει το μέρος που αφορά την κυβέρνηση βάσει των οδηγιών που έδωσε στους εμπλεκομένους σε σύσκεψη στο Προεδρικό στις 9.9.14.

«Όπως θα θυμάστε, οι οδηγίες του Προέδρου δεν εφαρμόστηκαν λόγω υπαναχώρησης της
Τράπεζας Κύπρου, και ο Πρόεδρος απέρριψε εισήγησή μας να υλοποιηθούν όσα αφορούσαν την
κυβέρνηση, λέγοντάς μας ότι οι οδηγίες του ήταν πακέτο».

Όσον αφορά την «Αλληλεγγύη» είπε ότι υπέβαλε σχέδιο λύσης το οποίο προνοεί την αποζημίωσή με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας που η Τράπεζα Κύπρου κατέχει στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Όπως ανέφερε, παρόλο που Δημοκρατικός Συναγερμός δεν εκπροσωπήθηκε στη συνέλευση, είναι γνωστές οι θέσεις τους: «Μας παραπέμπουν σε δικαστικές διαδικασίες και μάλιστα μας έδωσαν γραπτή βεβαίωση ότι αν οι τράπεζες δεν θα μπορούν να μας αποζημιώσουν αυτό θα το πράξει η κυβέρνηση, με βάση δέσμευση που υπάρχει στο Μνημόνιο».

«Ζητήσαμε παρόμοια βεβαίωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και από τον Υπουργό Οικονομικών, ακόμη όμως δεν τις πήραμε. Η δική μας θέση, παρόλες τις επιφυλάξεις μας σχετικά με τη δικαστική διαδικασία”, είναι όπως η πρόνοια αυτή του Μνημονίου κατατεθεί και εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, ανέφερε.
Αναφερόμενος στην πρόταση Ομήρου για συμψηφισμό δανείων- αξιογράφων είπε ότι Βουλή κατά την τελευταία της συνεδρία ενέκρινε με πλειοψηφία την πρόταση Ομήρου για συμψηφισμό δανείων-αξιογράφων και η πρόταση καταψηφίστηκε από τον Συναγερμό ο οποίος επιμένει ότι η πρόταση περιέχει αντισυνταγματικές πρόνοιες. Η υπόθεση παραπέμφθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Ανώτατο Δικαστήριο.
«Ως απλοί πολίτες όμως διερωτόμαστε: Είναι αντισυνταγματικός ο συμψηφισμός παράνομων δανείων με δολίως παραχωρηθέντα αξιόγραφα, και δεν είναι αντισυνταγματικό το κούρεμα καταθέσεων και αξιογράφων;»

Επανέλαβαν επίσης την επιθυμία τους για υιοθέτηση από την Κυβέρνηση τη σύστασης της Ευρώπης για ομαδικές αγωγές (class actions) και αμέσως όπως είπε ο Σύνδεσμος,εκπροσωπώντας όλα τα μέλη του, θα κινήσει μια αγωγή και το θέμα να λήξει.

Επανέλαβαν επίσης το ερώτημα προς τη Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, κατά πόσο «είναι ή δεν είναι παράνομα τα δάνεια που χορήγησαν οι τράπεζες, λαμβάνοντας ως εξασφάλιση δικά τους αξιόγραφα;»

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης μέλη του Συνδέσμου κατήγγειλαν έντονα την τακτική της Κυβέρνησης και των τραπεζών στο θέμα των αξιογράφων και ζήτησαν την υποστήριξη συγκεκριμένων υποψηφίων στις βουλευτικές εκλογές, οι οποίοι του στήριξαν, όπως ανέφεραν.


Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.