Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


BOCY: Το νέο μετοχικό status

O Ross, o Vekselberg, o Λιβάνιος και ο αντιπρόεδρος

Εν αναμονή της έκδοσης των μετοχών που προέκυψαν από την α’ και β΄ φάση της αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου, κάτι που αναμένεται να γίνει στις 18 Σεπτεμβρίου, το InBusinessNews, παρουσιάζει τους νέους «παίκτες» στη μετοχική δομή της τράπεζας. Αναλόγως της εξέλιξης της τρίτης φάσης κατά την οποία μπορεί να εισρεύσουν μέχρι 100εκ. νέα κεφάλαια, τα ποσοστά των νέων μετόχων θα μειωθούν.
Laiki Legacy 9.5%
Η Laiki Legacy μετά τις δύο πρώτες φάσεις, θα δει το ποσοστό της να μειώνεται γύρω στο 9.5%. Εντός ημερών, αναμένεται να διοριστεί εξειδικευμένος οίκος για διαχείριση όλων των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Λαϊκής και αναμένονται εξελίξεις για τον τρόπο που θα χειριστεί και το συγκεκριμένο ποσοστό. Το ενδεχόμενο η EBRD να έχει τα δικαιώματα ψήφου φαίνεται πως στο παρόν στάδιο δεν προχωρά.


 TD Asset Management 5.23%

Πρόκειται για ένα μακροπρόθεσμο Ταμείο με έδρα τον Καναδά συνδεδεμένο με την ομώνυμη τράπεζα (TD Bank) που θεωρείται από τις μεγαλύτερες στην Αμερική αλλά και τις πλέον διαφοροποιημένες.  
 Renova Group 5.23%
Από τα πλέον γνωστά γκρουπ στον κόσμο με επικεφαλής τον Ρώσο (γεννημένος στην Ουκρανία) κροίσο Viktor Felixovich Vekselberg. Οι εργασίες του Ομίλου περιλαμβάνουν από επενδύσεις σε μεταλλεία και χημικά εργοστάσια μέχρι οικοδομές, μεταφορές, ενέργεια αλλά και στον οικοδομικό τομέα.
Ο Viktor Felixovich Vekselberg είναι από τους πλέον γνωστούς Ρώσους κροίσους (ο νέος Dmitry Rybolovlev της τράπεζας) με το Forbes να υπολογίζει την περιουσία του για το 2014 στα 17.2δις ευρώ.  Θεωρείται στενός συνεργάτης του Προέδρου Πούτιν, συμβάλλοντας στις προσπάθειες εκμοντερνισμού της ρωσικής οικονομίας.
EBRD 5.03%
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) μετά τις δύο πρώτες φάσεις έχει ποσοστό 5.03% το οποίο υπολογίζεται να πέσει κάτω από 5% αναλόγως της έκβασης της τρίτης φάσης. 
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης είναι μια γιγαντιαία πολυεθνική επενδυτική τράπεζα με μετοχικό κεφάλαιο που έχει συγκεντρωθεί από 64 χώρες την Ευρωπαϊκη Ένωση και της Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η τράπεζα επενδύει σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις χώρες της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στη Ρωσία και στις χώρες της Κεντρικής Ασίας. Πρόσφατα έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην περιοχή της Μεσογείου.
Tyrus Capital 4%
Νέος παίκτης στο χώρο με επικεφαλής τον Λιβάνιο Tony Chedraoui γνωστό για τη διάθεση του να αναλάβει ρίσκα που το 2008 κατάφερε κέρδος 15% από το Deephaven European Event Fund.
Wilbur Ross κι άλλοι 19%
Ο αμερικανός Wilbur Ross δεν έβαλε πολλά χρήματα στην Τράπεζα Κύπρου. Μόλις $50εκ. ωστόσο, η συμμετοχή του ήταν καταλυτική για να τον ακολουθήσουν διάφοροι επενδυτές που συμποσούνται στο 19% του νέου μετοχικού κεφαλαίου, πάντα πριν την τρίτη φάση. O Ross ήδη παίρνει μια θέση στο συμβούλιο ενώ ακόμα δεν άνοιξε τα χαρτιά του για τον αριθμό των θέσεων που θα διεκδικήσει. Γνωστός για την επιτυχία του ση διαχείριση οργανισμών που είναι σε παρόμοια κατάσταση με την τράπεζα, η εμπλοκή του αναμένεται με ενδιαφέρον.

Key players

Vladimir Strzhalkovskiy 2.5%
Η ψήφος εμπιστοσύνης στην τράπεζα, προήλθε από τον Ρώσο αντιπρόεδρο Vladimir Strzhalkovskiy ο οποίος παρά το βαρύ κούρεμα που δέχθηκε το περασμένο καλοκαίρι (βρέθηκε με 0.66) του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας) στην πρόσφατη αύξηση επένδυσε άλλα 50εκ. και το ποσοστό του ανήλθε σε 2.5% περίπου. Με αυτά τα δεδομένα, δεν αποκλείεται να διατηρήσει τη θέση του στο Συμβούλιο ακόμα κι αυτή του αντιπροέδρου. Διετέλεσε Αναπληρωτής Υπουργός, στο Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρώσικης Ομοσπονδίας για τέσσερα χρόνια (Ιούλιος 2000 – Νοέμβριος 2004), Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (2003-2004) και Επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Τουρισμού (Νοέμβριος 2004 - Αύγουστος 2008). Ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας INTER RAO Ues (Ιούνιος  2011-Ιούνιος 2013) και επίσης υπηρέτησε ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου (Αύγουστος 2008-Δεκέμβριος 2012), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (Δεκέμβριος 2008 - Δεκέμβριος 2012) και Αντιπρόεδρος (Δεκέμβριος 2012 – Ιούνιος 2013) στην εταιρεία “JSC Mining and Metallurgical Company Norilsk Nickel”.

John Hourican
O CEO της τράπεζας, John Patrick Hourican μπορεί να μην είχε οποιοδήποτε προσωπικό όφελος από την αύξηση, ωστόσο, είδε τις μετοχές του στο «χρηματιστήριο του City» να ανεβαίνουν ακόμα περισσότερα, διευκολύνοντας τον δρόμο για επιστροφή του στα μεγάλα σαλόνια. Είναι ξεκάθαρο πως το πέρασμα του από την Τράπεζα Κύπρου θα είναι σύντομο καθώς ήδη δέχεται προτάσεις.

 


 

 

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.