Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


Δελτιο τυπου -28-9-2015 Συνδεσμου κατοχων Τραπεζικων Αξιογραφων (ΚΥΠΡΟΣ )

Πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή 27.9.15 Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων, στην οποία παρευρέθηκαν εκατοντάδες θύματα της απληστίας, της αδηφαγίας και της απάτης των τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής.
Κατά τη συνέλευση, μίλησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φοίβος Μαυροβουνιώτης, και σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπρόεδρος Σταύρος Γιαλλουρίδης. Ο κ. Μαυροβουνιώτης καυτηρίασε τη στάση της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων γιατί δεν έχουν μέχρι σήμερα βρει εξώδικη διευθέτηση του προβλήματος των αξιογράφων και των δανείων που εξασφαλίζονται με αυτά, και ζήτησε την έγκριση των παρευρισκομένων για διοργάνωση εκδηλώσεων διαμαρτυρίας σε κέντρα αποφάσεων τα οποία αδιαφορούν μή λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την τραγική οικονομική και ψυχολογική κατάσταση που τους διακατέχει.

 Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου ενημέρωσε τους κατόχους Αξιογράφων ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπ. Δικαιοσύνης κύριο Ιωνά Νικολάου ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι:

          Έχουν διοριστεί 6 Δικαστές που θα εκδικάζουν υποθέσεις Αξιογράφων.

          Αναφορικά με την νομική Αρωγή έχει στείλει νομοσχέδιο στην επιτροπή νομικών της Βουλής το οποίο αφού εξετάστηκε κρίνεται ότι το ποσό των €2000 δεν είναι αρκετό για να καλύψει τα έξοδα των δικηγόρων, για τα άτομα τα οποία πληρούν τα κριτήρια της νομικής αρωγής και έχει επιστραφεί στο Υπ. Δικαιοσύνης για τροποποίηση του νομοσχεδίου και αύξηση του ποσού των €2000. Η Βουλή τόνισε ότι το Νομοσχέδιο πρέπει να επιστραφεί το συντομότερο πρίν την απώλεια του Αγώγιμου Δικαιώματος το οποίο λήγει με τα σημερινά δεδομένα στις 31 Δεκεμβρίου 2015.

          Αναφορικά με την ομαδοποίηση των Αγωγών (ClassAction) ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φοίβος Μαυροβουνιώτης μίλησε με τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Εμπορίου και τον διαβεβαίωσαν ότι είναι σε επαφή για την εξέταση ετοιμασίας Νομοσχεδίου που αφορά κυρίως το Υπ. Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού.

 Ακολούθησε η υποβολή ερωτήσεων και εισηγήσεων από τα μέλη, πλείστα των οποίων αποκάλυψαν την οικτρή οικονομική κατάσταση στην οποία τους οδήγησαν οι τράπεζες,  και επιτέθηκαν με δριμύτητα εναντίον της Τράπεζας Κύπρου η οποία επιμένει να ζητά εξόφληση των δανείων που εξασφαλίζονται με αξιόγραφα,  μεταξύ των οποίων και αρκετά παράνομα δάνεια από πλευράς τραπεζών.

 Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εισηγήσεις αρκετών μελών για τη δημιουργία πολιτικής πλατφόρμας  στην οποία να συμμετάσχουν όλα τα θύματα των αποφάσεων της κυβέρνησης, της βουλής και του Eurogroup (κουρεμένοι καταθέτες, κάτοχοι αξιογράφων, μέτοχοι, δανειολήπτες κλπ), με την οποία να κατέλθουν ως ακομμάτιστη οντότητα στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου βρήκε ενδιαφέρουσα την πρόταση, ζήτησε όμως πίστωση χρόνου μέχρι τα Χριστούγεννα, για να μπορέσει το Δ.Σ. να έχει έναν τελευταίο κύκλο επαφών με κυβερνητικούς, κομματικούς και βουλευτικούς παράγοντες, με στόχο να καταστεί δυνατή η υιοθέτηση του ψηφίσματος της Βουλής, με το οποίο καλείται η κυβέρνηση – καταθέτοντας σχετικό νομοσχέδιο – να αποζημιώσει τους κατόχους αξιογράφων σε εύθετο χρόνο, μετά τη λήξη του μνημονίου.  Η εισήγηση του Προέδρου εγκρίθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των παρευρισκομένων.

 Ακολούθησε ενημέρωση από τον λογιστή/ελεγκτή κ. Σάββα Τταντή ο οποίος αναφέρθηκε ακροθιγώς στα ευρήματά του στους εξελεγμένους λογαριασμούς της  Λαϊκής Τράπεζας, τα οποία συνέβαλαν στην κατάρρευσή της.Ο κύριος Τταντής επιβεβαιώνει με τα ευρήματα της έρευνας του ότι η Τράπεζα απο το 2007 μέχρι το 2011 δεν ακολουθήθηκαν σωστά συγκεκριμένα λογιστικά πρότυπα, με απλά λόγια η Τράπεζα σε κάποια χρόνια ενώ έδειχνε κέρδη στην πραγματικότητα έιχε ζημιές. Την ευθύνη για την ορθή παρουσίαση των λογαριασμών της Τράπεζας την είχε η Διοίκηση της όπως επίσης και οι εξωτερικοί ελγκτές PWCκαι GRANDTHORTON.

 Οσον αφορά παρόμοια έρευνα για την Τράπεζα Κύπρου, ο πρόεδρος δήλωσε ότι δεν αποκλείεται να διεξαχθεί, υπό το φως των εξελίξεων και των ποινικών υποθέσεων που εκκρεμούν/ακολουθούν.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου ζήτησε από όσους κατόχους αξιογράφων της Λαϊκής επιθυμούν να συμμετάσχουν σε μαζική αίτηση αποζημίωσης από τους εξωτερικούς ελεγκτές της Λαϊκής, να συμπληρώσουν σχετική εξουσιοδότηση προκειμένου δικηγόρος – συνεργάτης του κ. Τταντή να απευθυνθεί προς τους ελεγκτές αυτούς, ζητώντας, σαν πρώτο βήμα,  εξώδικη αποζημίωση όσων υπέγραψαν/θα υπογράψουν την εξουσιοδότηση.  Η εξουσιοδότηση αυτή είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου και όσα μέλη δεν υπέγραψαν, μπορούν να το πράξουν μέχρι τις 15.10.15.

 

Τέλος καλούνται όλοι οι Κάτοχοι Αξιογράφων που δέν είναι μέλη στο Σύνδεσμο το συντομότερο δυνατόν να ζητήσουν την εγγραφή τους σαν μέλη για να έχουν την ανάλογη ενημέρωση σχετικά με τα δρώμενα του Συνδέσμου για δικό τους όφελος.

 

 

                                                                                                    …………………………….                              

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.