Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


  • Αρχική
  • Τελευταία νέα
  • Δήλωση του Υποψηφίου Ευρωβουλευτή του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Σταύρου Γιαλλουρίδη: Η πρόταση Κ.Σ. ΕΔΕΚ για τους κατόχους αξιογράφων

Δήλωση του Υποψηφίου Ευρωβουλευτή του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Σταύρου Γιαλλουρίδη: Η πρόταση Κ.Σ. ΕΔΕΚ για τους κατόχους αξιογράφων

Δήλωση του Υποψηφίου Ευρωβουλευτή του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Σταύρου Γιαλλουρίδη: Η πρόταση Κ.Σ. ΕΔΕΚ για τους κατόχους αξιογράφων
Μια από τις τραγικές διαστάσεις του τραπεζικού σκανδάλου των αξιογράφων είναι τα δάνεια που δόθηκαν με εξασφάλιση τα αξιόγραφα. Σημειώνεται ότι τα αξιόγραφα της Λαϊκής Τράπεζας έχουν μηδενική αξία ενώ αυτά της Τράπεζας Κύπρου έχουν μετατραπεί σε μετοχές αμελητέας αξίας. Αυτό σημαίνει ότι ο κάτοχος όχι μόνο έχασε τα χρήματα του αλλά έχει να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα εξυπηρέτησης του δανείου.


Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ προτείνει όπως απομονωθούν οι περιπτώσεις φυσικών προσώπων που έχουν πάρει δάνεια με εξασφάλιση τα αξιόγραφα, καθώς και των δανείων των οποίων η αποπληρωμή εξαρτάτο από τόκους και το κεφάλαιο των αξιογράφων και να γίνει διαγραφή τους. Σημειώνεται ότι τα τραπεζικά ιδρύματα, έχουν υπολογίσει προβλέψεις για επισφάλειες για αυτά τα δάνεια αφού ουσιαστικά πλέον δεν έχουν καμία εξασφάλιση. Αυτό σημαίνει ότι οποιοδήποτε ποσό συμψηφισμού δανείου με τα αξιόγραφα δε θα επηρεάσει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.
Οι δικαστικές διαδικασίες απλά θα επιβεβαιώσουν του λόγου το αληθές. Ότι οι κάτοχοι αξιόγραφων εξαπατήθηκαν και εσκεμμένα παρασύρθηκαν, χωρίς να ενημερωθούν για τους κινδύνους που υπήρχαν. Αυτό επιβεβαιώνεται, μέσα από τα πορίσματα της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και  της Κεντρικής Τράπεζας.
Όμως τα προβλήματα επιβίωσης που δημιουργούνται λόγω της οικονομικής εξαθλίωσης που έχουν υποστεί οι κάτοχοι αξιογράφων  πρέπει να αντιμετωπιστούν  άμεσα από την πολιτεία, αν δε γίνει κατορθωτή η εξωδικαστική επίλυση του προβλήματος. Mιας επίλυσης που θα επούλωνε άμεσα τις πληγές των εξαπατημένων κατόχων αξιογράφων. Κάτι τέτοιο θα ήταν και προς το όφελος των τραπεζών για να κερδίσουν αφενός τη χαμένη τους αξιοπιστία σε ανθρώπους που τους στήριζαν διαχρονικά και αφετέρου να μην επιβαρυνθούν οι τραπέζες με επιπλέον δικηγορικά έξοδα που ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια.
14 Μαΐου 2014
Λευκωσία

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.