Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


Έτσι έγινε η διευθέτηση για τα αξιόγραφα

Επιστολή από την Τράπεζα Κύπρου στη Βουλή και λίστα με άλλες εξωδικαστικές διευθετήσεις

Στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η εξωδικαστική διευθέτηση για τα αξιόγραφα της θυγατέρας του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Μύρωνα Νικολάτου, καθώς και λίστα με άλλες υποθέσεις οι οποίες διευθετήθηκαν με παρόμοιο τρόπο έστειλε η Τράπεζα Κύπρου στη Βουλή.

Η λίστα περιλαμβάνει συνολικά δέκα υποθέσεις, από τις οποίες μόνο η θυγατέρα του Μ. Νικολάτου χαρακτηρίζεται ως ΠΕΠ (Πολιτικά Εκτεθειμένο Πρόσωπο). Αναφέρεται επίσης ότι περισσότερες από 300 άλλες υποθέσεις αποσύρθηκαν από τα Δικαστήρια, είτε επειδή αφορούσαν αξιόγραφα της Λαϊκής και όχι της Τράπεζας Κύπρου είτε επειδή έγιναν ευρύτερες διευθετήσεις για τις συνολικές υποχρεώσεις του εμπλεκόμενου προσώπου, ενώ άλλες υποθέσεις διακόπηκαν από το Δικαστήριο λόγω μη προώθησής τους από τους ενάγοντες.

Ακόμη, η Τράπεζα υποστηρίζει ότι «σε καμιά περίπτωση δεν γίνονται χαριστικοί διακανονισμοί ή επηρεάζεται η έκβαση μιας υπόθεσης λόγω της ιδιότητας ΠΕΠ του ενάγοντος», αλλά και ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται «χωρίς (η Τράπεζα) να δελεάζεται ή να υπόκειται σε απειλές από κανέναν». Για την περίπτωση της θυγατέρας του Μ. Νικολάτου αναφέρεται ότι «αφορούσε ανήλικο πρόσωπο (και) δεν ζητήθηκε το απαραίτητο διάταγμα από το δικαστήριο που να εξουσιοδοτούσε τον κηδεμόνα για μετατροπή της κατάθεσης σε αξιόγραφα».

Αναφέρεται επίσης ότι «θεωρήθηκε κατάθεση και κουρεύτηκε». Σημειώνεται ότι η λίστα περιλαμβάνει μία ακόμη περίπτωση στην οποία έγινε διευθέτηση για τους ίδιους λόγους με τη θυγατέρα του Μ. Νικολάτου, τέσσερις για «ανθρωπιστικούς λόγους», δύο επειδή το ποσό ήταν «χαμηλό συγκριτικά με το κόστος των δικηγορικών εξόδων» και δύο περιπτώσεις στις οποίες «η Τράπεζα αξιολόγησε τα γεγονότα και αποφάσισε την εξώδικη διευθέτηση της υπόθεσης», όπως αναφέρεται. Πάντως ο αν. πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Γ. Περδίκης, χαρακτήρισε ως «κατασκευασμένη» τη λίστα, με «περισσότερο για να διαφημίσει το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Τράπεζας, παρά να δώσει πραγματικά στοιχεία στη Βουλή».

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.