Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


Έξω από το Ανώτατο και την Τράπεζα Κύπρου οι Αξιογράφοι – Τί ζητούν

Δικαιοσύνη και ίση μεταχείριση αξίωσαν σήμερα δεκάδες κάτοχοι τραπεζικών αξιογράφων, που πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Κύπρου στην Αγία Παρασκευή κι ακολούθως έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο, με αφορμή τις αποκαλύψεις για την καταβολή αποζημιώσεων σε συγγενικά πρόσωπα πρώτου βαθμού του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρωνα Νικολάτου, που είχαν στην κατοχή τους αξιόγραφα.

Τα όσα είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας σχετικά με εξώδικες διευθετήσεις, οι οποίες αφορούσαν συγκεκριμένα τη θυγατέρα και την αδερφή του κ. Νικολάτου, που έγιναν από το Γραφείο Χρυσαφίνη και Πολυβίου με πληρωμή αποζημιώσεων στα δύο συγγενικά πρόσωπα του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, προκάλεσαν την αντίδραση των κατόχων τραπεζικών αξιογράφων.

Η εκδήλωση διαμαρτυρίας ξεκίνησε στις 11 το πρωί έξω από τα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Κύπρου, στην παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης. Εκεί οι κάτοχοι αξιογράφων φώναξαν συνθήματα, ζητώντας δικαιοσύνη και ίση μεταχείριση και εκτόξευσαν βαριούς χαρακτηρισμούς εναντίον των τραπεζιτών, φωνάζοντας, σχετικά συνθήματα, ενώ ανάρτησαν ένα μεγάλο πανό που απεικόνιζε τη Θέμιδα, τη Θεά της Δικαιοσύνης.

«Ζητούμε οπωσδήποτε ίση μεταχείριση και δεν αποτελούμε εξαίρεση οι υπόλοιποι κάτοχοι αξιογράφων. Ήρθαμε να απαιτήσουμε από την Τράπεζα Κύπρου να μας δει με την ίδια λογική και να μην παραβιάζουν την αρχή της ισότητας και να μην υπάρχει διάκριση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων Φοίβος Μαυροβουνιώτης.

Ανέφερε ότι πολλές φορές το ΔΣ του Συνδέσμου είχε ζητήσει από την τράπεζα εξώδικες διευθετήσεις, αίτημα που ωστόσο δεν έγινε αποδεκτό σε καμία περίπτωση και διερωτήθηκε «γιατί να αποτελεί εξαίρεση αυτή η περίπτωση και γιατί όχι όλοι οι υπόλοιποι κάτοχοι αξιογράφων να έχουν την ίδια μεταχείριση, δηλαδή εξώδικη διευθέτηση».

Πρόσθεσε δε ότι «προσπαθεί η Τράπεζα να δικαιολογήσει, κακώς και ψευδώς, ότι έκλεισαν πολλές υποθέσεις με εξώδικη διευθέτηση, δεν διευκρινίζει όμως ότι πρόκειται για υποθέσεις που αφορούν δάνεια που έγιναν για εξασφάλιση αξιογράφων, το οποίο ήταν παράνομο».

«Τα μέλη του συνδέσμου κατόχων αξιογράφων σκέφτονται σοβαρά να ορίσουν σαν αντιπρόσωπό τους τον κ. Νικολάτο για να λύσει το πρόβλημα των αξιογράφων όπως το έλυσε για την οικογένειά του», ανέφερε στους δημοσιογράφους ένας διαμαρτυρόμενος.

«Υπάρχουν προβλήματα, υπήρξαν αυτοκτονίες, υπήρξαν θάνατοι» είπε και διερωτήθηκε πώς μπορεί να αναμένει απόδοση δικαιοσύνης από ανθρώπους που «εμπλέκονται σε σκάνδαλα». Σύμφωνα με τον ίδιο, το θέμα των αξιογράφων ξεπερνά τις 14,000 υποθέσεις, οι οποίες αφορούν γύρω στις 50,000 ανθρώπους.

Οι κάτοχοι αξιογράφων κάλεσαν την Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να πάρουν θέση για τα όσα αποκαλύφθηκαν τις τελευταίες ημέρες και δήλωσαν ότι το ποτήρι έχει ξεχειλίσει και ότι το πρόβλημα πρέπει να λυθεί τώρα.

«Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη ότι θα βρούμε το δίκιο μας. Ζητούμε δικαιοσύνη, ισονομία και ισοπολιτεία», ανέφερε ένας άλλος κάτοχος αξιογράφων.

Γύρω στις 12.30 η πορεία διαμαρτυρίας μεταφέρθηκε έξω από το κτήριο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, μπροστά από το οποίο η Αστυνομία είχε τοποθετήσει κιγκλιδώματα, ενώ αστυνομικές δυνάμεις ήταν παρατεταγμένες καθ’ όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης των κατόχων τραπεζικών αξιογράφων.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «ζητούμε απόδοση δικαιοσύνης» και φώναζαν «Φέρτε μας τον Νικολάτο».

Αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων εισήλθε στο κτίριο του Ανωτάτου Δικαστηρίου και επέδωσε υπόμνημα, ζητώντας να διαβιβαστεί στον Πρόεδρο του Ανωτάτου. Το ίδιο υπόμνημα είχε επιδοθεί νωρίτερα και στην Τράπεζα Κύπρου.

Στο υπόμνημα αναφέρεται ότι «ο Σύνδεσμος Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων εκφράζει σοβαρή ανησυχία για όσα τεκταίνονται στους νομικούς κύκλους της Κύπρου και ζητεί από την κυπριακή δικαιοσύνη ίση μεταχείριση όλων των πολιτών. Οι αγωγές μας να εκδικάζονται κατά προτεραιότητα και οι αποφάσεις να λαμβάνονται το ταχύτερο. Δεν είναι σωστό, αγωγές που κινήθηκαν πριν 5-6 χρόνια να εκκρεμούν ακόμη, και οι πιο πολλές να μην έχουν καν αρχίσει να εκδικάζονται. Διερωτόμαστε πότε καταχωρίστηκαν οι υποθέσεις που διευθετήθηκαν εξωδικαστικώς από την Τράπεζα Κύπρου, και αν ήταν η σειρά τους να εκδικαστούν και να διακανονιστούν».

Την Πέμπτη το μεσημέρι το ΔΣ του Συνδέσμου Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα και ακολούθως θα παραθέσει διάσκεψη Τύπου.

«Ηθική υποστήριξη» από Κίτρινα Γιλέκα

Στην εκδήλωση διαμαρτυρίας των κατόχων τραπεζικών αξιογράφων συμμετείχαν μέλη του κινήματος «Κίτρινα Γιλέκα» Κύπρου.

Ο εκπρόσωπός τους, Δημήτρης Χαραλάμπους, δήλωσε ότι συμμετείχαν συμβολικά στην εκδήλωση για να συμπαρασταθούν στον αγώνα των κατόχων αξιογράφων, προσθέτοντας πως το κίνημα τάσσεται «κατά της διαπλοκής, της διαφθοράς και της ατιμωρησίας του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.