Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


Εξωδικαστική επίλυση ζητούν οι κάτοχοι αξιογράφων

ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΗ επίλυση των προβλημάτων τους διεκδικούν πλέον οι κάτοχοι τραπεζικών αξιογράφων, οι οποίοι παράλληλα θεωρούν ότι αν και η δικαστική οδός θα τους δικαιώσει, εντούτοις δεν έχουν την οικονομική ικανότητα ν' αντεπεξέλθουν στα έξοδα μιας χρονοβόρας δικαστικής μάχης. Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Φοίβος Μαυροβουνιώτης, εξέπεμψε κραυγή απόγνωσης, καθώς, όπως είπε, ορισμένοι κάτοχοι αξιογράφων δεν έχουν να φάνε και ζήτησε τον καθορισμό της συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

 

Προειδοποίησε ότι ο Σύνδεσμος έδωσε πίστωση χρόνου, για να προσθέσει όμως ότι «αν διαπιστώσουμε ότι συνεχίζεται αυτή η αδιαφορία ή κοροϊδία πρέπει να επαναστατήσουμε και η επανάσταση θα είναι πρωτοφανής για τα κυπριακά δεδομένα». Ο Σταύρος Γιαλλουρίδης εκ μέρους του Συνδέσμου είπε πως οι κάτοχοι αξιογράφων δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ν' αντεπεξέλθουν στα έξοδα μιας δικαστικής μάχης, η οποία αν και αρχικά λεγόταν ότι θα διαρκούσε ένα χρόνο, τώρα λέγεται ότι θα διαρκέσει μέχρι και δέκα χρόνια.

«Σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα, η κοροϊδία έχει γίνει εθνικό σπορ», πρόσθεσε. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, ενώ η Τράπεζα Κύπρου παρουσιάζεται έτοιμη για εξωδικαστική επίλυση της διαφοράς, εντούτοις δεν αποδέχεται να αναλάβει και τα αξιόγραφα που παρέμειναν στην υπό διάλυση Λαϊκή Τράπεζα, τη στιγμή που τα δάνεια των κατόχων αξιογράφων μεταφέρθηκαν στην Τράπεζα Κύπρου.

Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Λεόντιος Χατζηβασίλης είπε ότι ο Σύνδεσμος είναι έτοιμος να συζητήσει μια εξωδικαστική λύση σε βάθος χρόνου. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, τα αξιόγραφα που πωλήθηκαν ανέρχονται σε €1.178 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα €522 εκατ. στην Τράπεζα Κύπρου και τα €626 εκατ. στη Λαϊκή Τράπεζα. Αν αφαιρεθούν δάνεια που είναι συνδεδεμένα με τα αξιόγραφα ύψους €200 εκατ., τότε το ύψος των αξιογράφων περιορίζεται σε €978 εκατ.

Τα αξιόγραφα που αγοράστηκαν από ιδιώτες -όχι από θεσμικούς επενδυτές- ανέρχονται σε €753 εκατ., από τα οποία αν αφαιρεθούν τα €200 εκατ. των δανείων, τότε το ύψος του ποσού των αξιογράφων για τα οποία μπορεί να ζητηθούν αποζημιώσεις περιορίζεται σε €553 εκατ.

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.