Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


Γιωρκάτζη: «Πρόεδρε με αδικείς»

«Πρόεδρε νομίζω ότι με αδικείς» ήταν η απάντηση της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη στις αυστηρές παρατηρήσεις του προέδρου για το συμβόλαιο της.

Πρόεδρος και διοικητής συναντήθηκαν χθες μετά την θυελλώδη συνεδρία της επιτροπής θεσμών, κατά την οποία η κ. Γιωρκάτζη ανέφερε ότι ο πρόεδρος γνώριζε για τη σχέση του δικηγορικού γραφείου συγγενικών της προσώπων με τον Ανδρέα Βγενόπουλο.

Σε παρατήρηση του προέδρου ότι ο ίδιος δεν χάνει την ευκαιρία να κάνει λόγο για μηδενική ανοχή σε θέματα διαπλοκής και συμφερόντων και σε ερώτηση πως έχει διαγραφεί η παράγραφος με το ασυμβίβαστο που προβλεπόταν στο συμβόλαιο των πρώην διοικητών της ΚΤ και πως έγινε αναφορά από τη διοικητή ότι ο ίδιος γνώριζε για αυτό, η κ. Γιωρκάτζη φέρεται να είπε στον πρόεδρο:

«Πρόεδρε μόλις προχθές έσωσα το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου. Ήταν το μεγαλύτερο επίτευγμα από τα δραματικά γεγονότα του 2013. Δεν ήμουνα ποτέ και δεν πρόκειται να είμαι ποτέ μέρος της οποιασδήποτε διαπλοκής. Νομίζω ότι με αδικείς πρόεδρε».

Ο πρόεδρος δεν πείστηκε από την κ. Γιωρκάτζη και στην γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά, αφήνει εκτεθειμένη την κ. Γιωρκάτζη, θέτοντας θέμα που για την πρώην γενική ελέγκτρια είναι σημαντικό – χρηστής διοίκησης.

Οι απρόβλεπτες εξελίξεις που διαδραματίστηκαν χθες με τη γραπτή δήλωση, βόμβα, του προέδρου της Δημοκρατίας κατά της κ. Γιωρκάτζη, που ήταν αποτέλεσμα των αναφορών της ενώπιον της βουλής θεσμών της βουλής, δημιουργούν ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον για τη διοικητή της ΚΤ.

Τέσσερα κόμματα, περιλαμβανομένου και του κυβερνώντος ΔΗΣΥ, ζήτησαν χθες την παραίτησή της.

Στο προεδρικό θεωρούν ότι η αξιοπιστία της και η πολύχρονη ευδόκιμη υπηρεσία της στο υπουργείο οικονομικών και κατόπιν ως γενικής ελέγκτριας, κατέρρευσε σε 24 ώρες.

Η επόμενη μέρα βρίσκει τη διοικητή μπροστά από βουνό δυσκολιών. Τίθεται αντιμέτωπη με την αμφισβήτηση του προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και των κομμάτων.

Το κλίμα άρχισε να γίνεται δύσκολο και εντός της Κεντρικής Τράπεζας, ενισχύοντας επικριτικές φωνές κατά του αυταρχικού και, σε κάποιες περιπτώσεις, αμφιλεγόμενου, τρόπου διαχείρισης τραπεζικών ζητημάτων από την διοικητή.

Οι πολιτικές πιέσεις για παραίτηση της κ. Γιωρκάτζη από το πηδάλιο της ΚΤ, ολοένα και εντείνονται. Εκπρόσωποι κομμάτων επανήλθαν και σήμερα καλώντας την να υποβάλει παραίτηση.

"Δεν παραιτούμαι"

Η κ. Γιωρκάτζη,από την Αθήνα όπου βρίσκεται δήλωσε στην Σημερινή ότι δεν προτίθεται να παραιτηθε.

Η διοικητής αναμένεται να επιστρέψει στην Κύπρο πριν την ερχόμενη Δευτέρα.

Πληροφορίες από το στενό της περιβάλλον αναφέρουν ότι η ίδια δεν προτίθεται, τουλάχιστον στο παρόν στάδιο να παραιτηθεί.

Άλλωστε, ηγείται ενός ανεξάρτητου θεσμού, ο οποίος ουσιαστικά είναι υπόλογος στην ΕΚΤ.

Η σύγκρουση με τη διοικητή δεν είναι καινοφανές φαινόμενα για τα κυπριακά δρώμενα και, ιδίως για την κυβέρνηση Αναστασιάδη.

Είναι ακόμη νωπή έντονη περίοδος σύγκρουσης και ανταλλαγής επιστολών του προέδρου Αναστασιάδη με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, με αφορμή την πολύκροτη αντιπαράθεση, εκτελεστικής εξουσίας και πρώην διοικητή της ΚΤ Πανίκου Δημητριάδη.

Ένα ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί στα επόμενα 24ώρα, είναι πως η ΕΚΤ θα προσεγγίσει τη νέα σύγκρουση του προέδρου της Δημοκρατίας με τη διοικητή της ΚΤ, την οποία ο ίδιος έχει διορίσει.

Οι θεσμοί να δίνουν λύσεις

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, σημείωσε ότι «για το κόμμα του αποτελεί σοβαρή θέμα τάξης η σύγκρουση συμφερόντων. Και στην περίπτωση της κ. Γιωρκάτζη, είπε, υπάρχει ένα τέτοιο θέμα και θα πρέπει να λάβει τις δικές της αποφάσεις».

«Η εξέλιξη της υπόθεσης αυτής», είπε, «έχει κλονίσει ακόμη περισσότερο την εικόνα των θεσμών στο τόπο μας».

H εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου επεσήμανε ότι ανεξάρτητα από την αφαίρεση ή όχι της ρήτρας περί ασυμβίβαστου, εγείρεται μεγάλο θέμα, καθώς το γραφείου του πρώην συζύγου της που εργοδοτείται και η θυγατέρα της, εκπροσωπεί νομικά τον κ. Βγενόπουλο ο οποίος κίνησε αγωγή στην Κυπριακή Δημοκρατία και αξιώνει ποσό €5 δισ.

Διερώτηθηκε, πως και γιατί κανείς εκ των συνεργατών του προέδρου δεν γνώριζε ότι στο συμβόλαιο της κ. Γιωρκάτζη είχε διαγραφεί η ρήτρα περί ασυμβίβαστου.

Επέκρινε επίσης την κ. Γιωρκάτζη «η οποία χθες υποστήριξε ότι δέχεται εκφοβισμούς, τους οποίους», όπως είπε, «δεν έχει τεκμηριώσει. « Δηλαδή, θα έπρεπε γίνουν όλα αυτά για να πει δημόσια η κ. Γιωρκάτζη ότι δέχεται εκβιασμούς και απειλές;» διερωτήθηκε.

Υπήρξε πρόθεση εκ μέρους της διοικητού

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου, υποστήριξε ότι η απάλειψη της επίμαχης ρήτρας για το ασυμβίβαστο στο συμβόλαιο της κ. Γιωρκάτζη, φαίνεται εκ των πραγμάτων να υπήρξε πρόθεση.

Ο κ. Προδρόμου, διερωτήθηκε γιατί «η κ. Γιωρκάτζη ενόχλησε, κατά την έκφραση του, το συμβόλαιο. Υπήρχε λόγος;».

Σημείωσε ότι «το τι θα γίνει από δω και πέρα είναι φανερό», δείχνοντας προς την κ. Γιωρκάτζη την πόρτα εξόδου από την ΚΤ.

Ο νομικός Ευστάθιος Ευσταθίου, στη δική του παρέμβαση στο κρατικό ραδιόφωνο, υπέδειξε ότι οι θεσμοί στην Κύπρο έχουν καθήκον να δίνουν λύσεις και όχι να προκαλούν προβλήματα.
 

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.