Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


Hourican: Καμία απόφαση ακόμη για διαχωρισμό της Τρ. Κύπρου

Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί για διαχωρισμό της Τράπεζας Κύπρου σε «καλή» και «κακή», ξεκαθάρισε σε αποκλειστική του συνέντευξη στο Sigmalive, ο CEO (Διευθύνων Σύμβουλος) της Τράπεζας John Patrick Hourican, ο οποίος εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για το μέλλον της Τράπεζας την οποία διευθύνει.
 

    "Η Τράπεζα προστατεύει τους ανέργους"
    "Δεν θα μείνει κανένας Κύπριος στο δρόμο"
    Yπέρμαχος του νόμου για πρώτη κατοικία
    Αισιόδοξος για το μέλλον της Τρ.Κύπρου

Πρόσθεσε ότι διακρίνει «εμμονές», από πλευράς του κόσμου, στο θέμα του διαχωρισμού των τραπεζών, σημειώνοντας ότι ο ίδιος δεν έχει καμία τέτοια «εμμονή». Στόχος είναι η ελαχιστοποίηση του κόστους και η μεγιστοποίηση των κερδών, επεσήμανε.


 Σε σχέση με τον δανεισμό από τον ELA, ο κ. Hourican επεσήμανε ότι σιγά –σιγά ο ELA άρχισε να αποπληρώνεται, γεγονός που συμβάλει στη μείωση του ρίσκου. Ανέφερε, επίσης, ότι αυτήν τη στιγμή, η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου στις αγορές, δεν αποτελεί υψηλή προτεραιότητα.
 Αναφορικά με τους μεγαλοοφειλέτες (“Big 20”), ο CEO της Τράπεζας Κύπρου είπε ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συνεχείς συζητήσεις και απέρριψε φήμες περί άσκησης μεγαλύτερης πίεσης σε μικροοφειλέτες. «Ασκούμε μεγάλη πίεση στις μεγάλες επιχειρήσεις και δείχνουμε περισσότερη συμπόνια στις  μικρότερες», είπε, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν απολογείται για την άσκηση πίεσης, ακόμη και στην περίπτωση οφειλετών που δυσκολεύονται. «Είναι κάτι που πρέπει να γίνει», υπέδειξε. Υποστήριξε δε ότι η τράπεζα παρέχει προστασία στους ανθρώπους που δεν έχουν δουλειά και παρέχει ευκολίες σε αυτούς που αποδεικνύουν με έγγραφα ότι έχουν χάσει τη δουλειά τους.
 Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξει «θετική εξέλιξη και πρόοδος» στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων.
Σε ό,τι αφορά τη νομοθεσία για την προστασία της πρώτης κατοικίας και ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να βρεθούν Κύπριοι στον δρόμο,  ο κ. Hourican εμφανίστηκε υπέρμαχος της θέσπισης νομοθετικού πλαισίου, διατυπώνοντας τη θέση ότι «είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένας νόμος, για να γνωρίζουν οι δανειζόμενοι ποιες είναι οι υποχρεώσεις τους». Εξέφρασε, ωστόσο, μεγάλη ανησυχία σε σχέση με το κατά πόσο η νομοθεσία θα συμβαδίζει με το μνημόνιο.

Επιπλέον, ο CEO της Τράπεζας Κύπρου, ανέφερε ότι ανέλαβε τη δουλειά (της διάσωσης της Τράπεζας), γιατί πιστεύει ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά και κάλεσε τον κόσμο να εμπιστευθεί ξανά τις καταθέσεις του στην Τράπεζα Κύπρου. «Η λύση βασίζεται σε όλους μας. Όλοι πρέπει να συμβάλουν. Έχω λόγους να είμαι θετικός», είπε χαρακτηριστικά.
 Αυτούσια η συνέντευξη

Καταρχήν, ξεκαθαρίστε μας τα σχέδια σας σε σχέση με το διαχωρισμό σε καλή και κακή τράπεζα;

Είναι πολύ σημαντικό, να αντιληφθεί ο κόσμος ότι δεν έχουμε πάρει αποφάσεις που να είναι διαφορετικές από εκείνες που προνοεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης .
 
Αυτό που είπα στη συνέντευξη που έδωσα στο Reuters είναι ότι έχουμε προσλάβει την HSBC να μας βοηθήσει να δώσουμε συμβουλές στην εταιρεία  και να εξετάσει τους σχεδιασμούς μας ώστε να βεβαιωθούμε ότι είναι οι κατάλληλοι αλλά και για να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχουν καλύτερες αποφάσεις.
  Μερίδα του κυπριακού Τύπου παρερμήνευσε τις δηλώσεις μου στο Reuters. Αυτό που είπα είναι ότι πρέπει να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για την τράπεζα και για την οικονομία για να μπορεί να ανακάμψει  το συντομότερο δυνατόν.
 Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις ακόμη. Αλλά είμαστε ανοικτοί σε άλλα ενδεχόμενα και η δουλειά βρίσκεται σε εξέλιξη. Εξετάζουμε όλες τις επιλογές για να εντοπίσουμε την καλύτερη. Αν δεν υπάρξουν άλλες επιλογές, τότε θα επιλέξουμε αυτό που έχουμε μπροστά μας σήμερα.
Σήμερα η τράπεζα είναι ενιαία, οργανώνουμε εσωτερικό  τμήμα αναδιάρθρωσης restructuring και τμήμα ανάκτησης και επιπλέον έχουμε το «business lines» που αποτελούν το μέλλον της τράπεζας. Αυτό είναι το κύριο μας σχέδιό  και αν υπάρξουν καλύτερα σχέδια θα τα εξετάσουμε.
  Αυτό που στην πραγματικότητα έχω κάνει τους τελευταίους πέντε μήνες είναι το να αναδιοργανώσω τον τρόπο με τον οποίο η τράπεζα λειτουργεί στον τομέα του δανεισμού. Έχουμε άτομο που είναι υπεύθυνο για τα περιουσιακά μας στοιχεία στο εξωτερικό, υπάρχει άλλο άτομο υπεύθυνο για τα περιουσιακά στοιχεία αναδιάρθρωσης και ανάκτησης.  Επίσης έχουμε τις βασικές επιχειρήσεις που αφορούν στον λιανικό τομέα, στις επιχειρήσεις και στον πλούτο που τυγχάνει διαχείρισης από ιδιώτες. Πρακτικά ήδη η εταιρεία λειτουργεί με αυτό τον τρόπο. Το ερώτημα είναι τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για να επιταχύνουμε την επιτυχία.
Σαν τι άλλο θα μπορούσε να γίνει;
 Πρέπει να εξετάσουμε πώς μπορούμε να χρηματοδοτηθούμε , πώς θα φέρουμε νέους επενδυτές  και πού θα μπορούσαν να επενδύσουν. Υπάρχει μια τεράστια λίστα με ερωτήματα που το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας συνεχίζει να έχει. Ακόμα και αν αυτές οι ερωτήσεις απαντήθηκαν πέρσι λόγω της οικονομικής κατάστασης στην οποία περιήλθε η Κύπρος, είναι καλό αυτές οι ερωτήσεις να μας προβληματίζουν ακόμη για να βελτιώσουμε αυτά που προγραμματίζουμε να κάνουμε.
Πρακτικά, πώς εννοείτε αυτόν τον διαχωρισμό;
  Η δουλειά μου είναι να κάνω ότι είναι σωστό/καλό για τους πελάτες , την οικονομία και τους μετόχους . Οπότε, σήμερα έχουμε ένα σχέδιο το οποίο πιστεύουμε θα δουλέψει για όλους όσοι προανέφερα. Αυτό που εξετάζουμε είναι εάν υπάρχει κάτι καλύτερο για να κάνουμε. Αυτή είναι η δουλειά μου καθώς και του management, να συνεχίζουμε να ψάχνουμε και να κοιτάζουμε για κάτι καλύτερο. Ότι κάνουμε είναι θετικό/προς το συμφέρον της επιχείρησης.  Συνεχώς πρέπει να εξετάζουμε και να ελέγχουμε ότι αυτό που κάνουμε είναι ότι καλύτερο και ότι βρισκόμαστε στον δρόμο της επιτυχίας.
 Πόσο θα κοστίσει στην Τράπεζα ένας τέτοιος διαχωρισμός;

Οι άνθρωποι έχουν πάθει εμμονή με το θέμα του διαχωρισμού. Εγώ δεν έχω εμμονή με το αν θα γίνει διαχωρισμός ή όχι. Εγώ κοιτάζω αν υπάρχουν επιλογές, οι οποίες θα ελαχιστοποιήσουν το κόστος και θα μεγιστοποιήσουν τα κέρδη. Το βασικό/κύριο σχέδιο  είναι να μην κάνουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που κάνουμε σήμερα. Συνεπώς, αυτό που κάνουμε είναι να κοιτάζουμε όλες αυτές τις επιλογές και να ερευνούμε εάν υπάρχει καλύτερος τρόπος να οργανώσουμε την τράπεζα όσον αφορά την χρηματοδότηση ή τον τρόπο διοίκησης. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο τι θα πούμε γιατί η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Πρέπει να επικεντρωθούμε στα θετικά, προσπαθούμε να κάνουμε ότι καλύτερο για να ανακάμψουμε.

- See more at: http://www.sigmalive.com/news/local/116035#sthash.kQNk3jmU.dpuf

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.