Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


H πώληση της Τράπεζας Κύπρου Ηνωμένου Βασιλείου

Μέσα σε πλήρη μυστικότητα οι μετοχές που είχε η Bank of Cyprus Holdings (Cyprus) στη Bank of Cyprus UK πουλήθηκαν και επετεύχθη Συμφωνία μεταξύ της 17της και 18ης Ιουλίου 2018 δίχως λέξη προς την Κυπριακή Κοινότητα μας στην Μεγάλη Βρετανία, που αριθμεί πέραν των 300,000.

Η συναλλαγή επισπεύτηκε προφανώς για να μην υπάρξουν ενδιαφερόμενα μέρη για αγορά των μετοχών ούτως ώστε να μη δοθεί στην Κοινότητα είτε η ευκαιρία να διοργανώσει συνδικάτο ή κάποιος μεγάλος επιχειρηματίας από μόνος  του να θελήσει να αγοράσει τις μετοχές για το πενιχρό  ποσό των £103 εκατομμυρίων στερλινών που την πώλησαν τελικά.
Το μεγάλο τους επίτευγμα

Η Κυπριακή Κοινότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο και ειδικά στο Λονδίνο πολλές είναι ιστορικά οι φορές που στάθηκε υποστηρικτής της  Τράπεζας Κύπρου (Λονδίνου), για να σώσει  «την κοινοτική της τράπεζα» καταθέτοντας τα λεφτά της στη Τράπεζα μας για να δείξει την εμπιστοσύνη της και για να αυξήσει τη ρευστότητά της.

Οι πολιτικοί της Κύπρου και αρχηγοί  κομμάτων που για χρόνια επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο το πρώτο πράγμα που λένε ξεκινώντας τις ομιλίες τους είναι, να επαινούν την παροικία,  για την υποστήριξη της πολιτικά και οικονομικά της Κύπρου.  Δυστυχώς όμως φαίνεται δεν λαμβάνεται κανένας τους υπόψη και όλα ελέγχονται από τις Βρυξέλλες και ξένους παράγοντες…

Έτσι αγνοήθηκε η ομογένεια μας του Ηνωμένου Βασιλείου που δεν της δόθηκε η ευκαιρία να κάνει δική της προσφορά  για τις μετοχές και να επανέλθει και το «Κοινό Κυπρίων» που είχε αφαιρέσει προηγούμενη διοίκηση και αντικαταστήσει με ένα κλάδο ελαίας. Με το δικαιολογητικό ότι θα αφαιρείτο και από την Τ.Κ στην Κύπρο ενώ κάτι τέτοιο δεν έγινε και παραμένει ακόμα…

Ούτε γνωρίζουμε βέβαια αν έγιναν προσφορές και πως προκειμένου έγινε η επιλογή, η διαδικασία της πώλησης.  Υπενθυμίζω ότι δεν πρέπει να ξεχνούν στην Κύπρο και να γνωρίζουν  οι νεότεροι  ότι το  1974/75 όταν η Τράπεζα Κύπρου (Λονδίνο) Λτδ κατρακυλούσε σε διάλυση ήταν αυτή η Κοινότητα που έτρεξε να βοηθήσει. Και να μεταφέρει τις καταθέσεις της από της βρετανικές Τράπεζες στην Τράπεζα Κύπρου ( Λονδίνο) Λτδ για να επανορθώσει την εγκυρότητά της.

΄Ηταν η Κοινότητα που έτρεξε εις βοήθεια της Τράπεζας μαζί με το ΠΙΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΗΣ που ουσιαστικά έσωσαν τότε την Τράπεζα Κύπρου (Λονδίνο) Λτδ.  Και είναι γεγονός ότι η Τράπεζα Κύπρου (Κύπρου) συχνά και συστηματικά και ανοικτά μιλούσε και αποκαλούσε την Τράπεζα Κύπρου (Η.Β) ας την « διαμαντένια»  θυγατρική της (“diamond” subsidiary).

Οι Κύπριοι της Βρετανίας ειδικά του Λονδίνου υπήρξαν θύματα και αυτοί της κατάρρευσης του οικονομικού και τραπεζικού συστήματος στην Κύπρο το 2013 και στερήθηκαν και αυτοί των λεφτών τους με το προδοτικό «κούρεμα» παρά τις διαβεβαιώσεις της Κυπριακής Κυβέρνησης προς τους καταθέτες ότι τέτοια πολιτική δεν θα υιοθετηθεί.

Πωλήθηκαν τα παραρτήματα Κυπριακών Τραπεζών στο Λονδίνο, Λαϊκής Τράπεζας και Ελληνικής Τράπεζας και η Κοινότητα αφέθη να πιστεύει ότι η Τράπεζα Κύπρου ΗΒ θα ήταν η μόνη που θα συνέχιζε στο εξωτερικό με τις καταθέσεις των £270 εκ της Λαϊκής να μεταφέρονται σ΄αυτή και παράλληλα και τα χρέη της Λαϊκής να τα αναλαμβάνει και αυτά η Τράπεζα Κύπρου (Κύπρου) και πάλιν δίδοντας την εντύπωση ότι η Τράπεζα Κύπρου (Λονδίνο) θα παρέμεινε άθικτη.

Έστω και αν ήταν πολιτική του Εκτελεστικού Σύμβουλου της Τράπεζας Κύπρου (Κύπρου) του κ. John  Hoorigan να πωλήσουν την Τράπεζα Κύπρου στο Λονδίνο, (και βέβαια ο άνθρωπος δεν έχει καμία σχέση με την Κυπριακή Κοινότητα μας στο Η.Β) κάποιοι πιστεύω έπρεπε να σκεφθούν και να υπολογίσουν το ρόλο της μεγαλύτερης κυπριακής ομογένειας στο εξωτερικό. Δεν έγινε δυστυχώς.
Η Τράπεζα Κύπρου ήλθε στο Λονδίνο το 1955 για την ΠΑΡΟΙΚΙΑ

Θα πρέπει να μάθουν οι νεότεροι και να θυμηθούν οι παλαιότεροι ότι η Τράπεζα Κύπρου ήλθε στο Λονδίνο το 1955 ανοίγοντας το πρώτο της κατάστημα στην Shaftesbury Ave, στο κέντρο του Λονδίνου, ως παράρτημα της Bank of Cyprus Ltd στελεχώνοντάς το με ένα μικρό αριθμό  προσωπικού από την Κύπρο, για εξυπηρέτηση της ΠΑΡΟΙΚΙΑΣ ΜΑΣ.

Περί τα τέλη  του 1960 η Τράπεζα μεταφέρθηκε σε μεγαλύτερο κτήριο στο Margaret Street και πάλιν στο κεντρικό Λονδίνο, με αλλαγή καθεστώτος από παράρτημα σε θυγατρική εταιρία με έδρα το ΗΒ με την ονομασία Bank of Cyprus (London) Ltd. To προσωπικό που αριθμούσε περίπου 25 υπαλλήλους αποτελείτο από Έλληνες Κύπριους.

Η ύπαρξη μιας γνωστής κυπριακής Τράπεζας στην Αγγλία συνέβαλε  στην οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου μετά την Ανεξαρτησία.  Η ευχέρεια της αποστολής οικονομικής βοήθειας σε οικογένειες και οι επενδύσεις που έγιναν από την ελληνική ομογένεια  της Αγγλίας αναγνωρίστηκε από όλες τις κυπριακές κυβερνήσεις.

Σε μια προσπάθεια να έρθει η Τράπεζα κοντά στη βιομηχανία ένδυσης με την οποία ασχολούνταν και δραστηριοποιούνταν οι Έλληνες Κύπριοι απόδημοι,   η τράπεζα προχώρησε και σε λίγα χρόνια και άνοιξε το πρώτο της υποκατάστημα στο Seven Sisters Road στο Βόρειο Λονδίνο.

Τα κεντρικά γραφεία μεταφέρθηκαν από το Margaret Street σε ιδιόκτητα καινούρια κτήρια στο Charlotte Street (κεντρικό Λονδίνο) όπου εκτός των χώρων της Τράπεζας  στεγάζεται και ένα πολυτελές ξενοδοχείο.

Την περίοδο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, το 1974, η Τράπεζα στο Λονδίνο έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια οι Έλληνες Κύπριοι στην Αγγλία να έχουν επαφή με τους δικούς τους, να στέλλουν οικονομική βοήθεια στο νησί αλλά και να συνεισφέρουν χρηματική στήριξη προς τους  πρόσφυγες  που γινόταν μέσω των καταστημάτων της Τράπεζας στην Αγγλία (και μέσω ραδιοφώνου)…
Έκοψαν το ομφάλιο λώρο της παροικίας με την πατρίδα

Στην ανακοίνωση για την συμφωνία πώλησης που βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Τράπεζας στο Λονδίνο αναφέρεται από τους νυν διοικητές ότι «είμαστε πολύ περήφανοι για την ιστορία μας και θα συνεχίσουμε να είμαστε πιστοί στην κληρονομιά μας».  (We are immensely proud of our history and we will continue to stay true to this heritage.) Πόσο «δεσμευτική» θα είναι αυτή η υπόσχεση μετά την ολοκλήρωση της αλλαγής ιδιοκτητών θα το δείξει ο χρόνος…

http://www.bankofcyprus.co.uk/about-us/agreement-for-the-sale-of-bank-of-cyprus-uk-limited/

Σήμερα την ιστορική αυτή Τράπεζα στο Ηνωμένο Βασίλειο,  την πώλησαν όσα όσα κόβονταν το ομφάλιο λώρο μιας ομογένειας των 300, 000 με την ημέτερη τους πατρίδα.  Αν αγοραζόταν από ομογενείς θα διατηρούταν και το «Κοινό Κυπρίων» και ως  Κυπριακή Τράπεζα.  Τώρα θα χαθεί το «Τράπεζα Κύπρου» καθώς η νέα ονομασία δεν θα έχει καμία σχέση με την Κύπρο.

Έκλεισαν τις Κυπριακές Αερογραμμές, έκλεισαν τα πάντα έμειναν τελικά οι Τηλεπικοινωνίες και μετά από αυτές,  το μόνο που θα μείνει να κλείσει οριστικά είναι το  «μαγαζί» που λέγεται Κυπριακή Δημοκρατία. ΄Οπως αισιοδοξεί και καραδοκεί η κατοχική Τουρκία…

 Φανούλα Αργυρού

Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

Λονδίνο

 



Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.