Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


Η Τράπεζα Κύπρου έκρυψε ζημιές 362 εκατομμυρίων ευρώ το 2011

Η Τράπεζα Κύπρου αντιμετώπιζε ήδη από το έτος 2011 σοβαρά προβλήματα λόγω της διαχείρισης των προβληματικών της δανείων.
Καταπέλτης για τη διοίκηση Ηλιάδη - Αριστοδήμου είναι η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με την οποία διαπιστώνεται εκτεταμένη αλλοίωση των αποτελεσμάτων της Τράπεζας Κύπρου. Το 2011«κρύφτηκαν» ζημιές 362 εκατ. ευρώ, γι’ αυτό και επιβλήθηκε συνολικό πρόστιμο 595.000 ευρώ.
Οι διαπιστώσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, μέσα από ένα κείμενο 158 σελίδων, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η εικόνα που εξέπεμπε προς τα έξω το Συγκρότημα απείχε από την πραγματικότητα, με το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων να είναι υπαρκτό τουλάχιστον από το 2010.
Μέσα από την ίδια απόφαση προκύπτει ότι η Κεντρική Τράπεζα είχε διαπιστώσει το πρόβλημα, είχαν σταλεί επιστολές από την άνοιξη του 2010, αλλά προφανώς δεν έγινε καμία διορθωτική κίνηση.
Αρνητικό αντίκτυπο
 Η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου είναι ιδιαίτερα αυστηρή ως προς το αποτέλεσμα που είχε ο τρόπος χειρισμού των επισφαλών δανείων.
«Η ανακοίνωση αυτή (σ.σ. των προστίμων) ακολουθεί μία εις βάθος και εμπεριστατωμένη έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου στις ενέργειες της διοίκησης της Τράπεζας Κύπρου κατά την περίοδο που προηγήθηκε της τραπεζικής κρίσης στην Κύπρο. Η Τράπεζα Κύπρου και οι πρώην ανώτατοι αξιωματούχοι της απέτυχαν να προβούν στην επαρκή δημοσιοποίηση τής πραγματικά επιδεινούμενης οικονομικής θέσης της το 2011, η οποία στην πορεία είχε άμεσο και αρνητικό αντίκτυπο στην άνευ προηγουμένου τραπεζική κρίση που ακολούθησε τα επόμενα χρόνια στην Κύπρο. Η διοίκηση της εταιρείας είχε τη νομική ευθύνη και όφειλε να διασφαλίσει τη συμπερίληψη επαρκών προβλέψεων για επισφαλή δάνεια – μια θεμελιώδη λογιστική διαδικασία την οποία δεν τήρησαν», καταλήγει.

Είχαν θέσει όριο για τις προβλέψεις
Κατά παραγγελία

Στην απόφαση παρατίθενται αυτούσιες δηλώσεις εμπλεκομένων, αλλά και πολλές περιπτώσεις χειρισμών δανείων πολλών εκατ. ευρώ, από τις οποίες προκύπτει ότι ο χειρισμός των δανείων δεν ακολουθούσε τα διεθνή πρότυπα. Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις η Τράπεζα Κύπρου παραδέχτηκε, απαντώντας στα ευρήματα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ότι δεν ελήφθησαν οι κατάλληλες προβλέψεις.
Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατούσε στην τράπεζα είναι το εξής απόσπασμα κατάθεσης λειτουργού της τράπεζας:
«([ΑΚ]: Απλώς η διαδικασία που ακολουθείτο δεν ήταν η ενδεδειγμένη. Δηλαδή να συζητηθεί ο πελάτης, να πούμε ποια είναι τα plus ποια είναι τα minus για να καταλήξεις πού θα καταλήξεις. Εδώ γινόταν, ναι είναι εντάξει, ΟΚ προχωρούμε. Ή εκείνα τα οποία, τα αποδεικτικά στοιχεία τα οποία παρουσιάζονταν για μένα στις πλείστες των περιπτώσεων ήταν ανεπαρκή για να με πείσουν να μην κάνω πρόβλεψη».

[Ερευνώντας λειτουργός]: Ελέχθηκε ποτέ εκεί όχι δεν θα κάμουμε διότι αν κάμουμε οι προβλέψεις θα είναι υπερβολικές και πρέπει να τις μειώσουμε κ.λπ;
[ΑΚ]: Το τι γινόταν σε συγκεκριμένη συνάντηση, δεν θυμάμαι ποια συνάντηση, ότι το budget για προβλέψεις είναι σε συγκεκριμένο ύψος. Οπότε πρέπει να βρούμε τρόπο να είμαστε σε εκείνο το budget».
Η συγκεκριμένη εντολή, δηλαδή οι προβλέψεις να διαμορφώνονται με βάση τον προϋπολογισμό της τράπεζας και όχι την πραγματική κατάσταση του πελάτη, αποδίδεται στον τότε ανώτερο γενικό διευθυντή Συγκροτήματος Οικονομικής Διεύθυνσης και Στρατηγικής Χρίστη Χατζημιτσή.
Χαρακτηριστική είναι και η επιστολή της ΚΤΚ προς την Τράπεζα ημερομηνίας 9 Απριλίου 2010, στην οποία αναφέρονται τα εξής: «Παρατηρήθηκε η ενσυνείδητη προσπάθεια της τράπεζας να προβεί σε ρύθμιση λογαριασμών ώστε να μην ταξινομηθούν ως μη εξυπηρετούμενα».
tags:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΙΤΑΝΙΔΗΣ

Ο Γιάννης Σεϊτανίδης είναι αρχισυντάκτης του οικονομικού ρεπορτάζ στην εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ». Εργάζεται, από το 1995, σε μέσα ενημέρωσης της Ελλάδας και της Κύπρου, καλύπτοντας θέματα οικονομίας – τραπεζών, ευρωπαϊκής πολιτικής & ελεύθερου ρεπορτάζ. Το 2015 διακρίθηκε ως ο καλύτερος δημοσιογράφος στην Κύπρο, σε θέματα διερευνητικής δημοσιογραφίας, στον Παγκύπριο Διαγωνισμό του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων.

 

Πηγή: http://politis.com.cy/article/i-trapeza-kiprou-ekripse-zimies-362-ekatommirion-evro-to-2011

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.