Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


Ηλιάδης κατά Δημητριάδη: Διέλυσε τη Λαϊκή και υποθήκευσε την Τρ. Κύπρου

Τις πρακτικές του τέως διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη αποκαλύπτουν και οι New York Times, υποστηρίζει σε άρθρο του ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Ανδρέας Ηλιάδης.

«Σύμφωνα με τα πρακτικά που διέρρευσαν πρόσφατα από τους NY Times, επαληθεύεται, γι’ ακόμη μια φορά, ότι στο τέλος του 2012, με τις πρακτικές του τέως διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, διογκώθηκε η αξία των εξασφαλίσεων της Λαϊκής Τράπεζας προκειμένου να εμφανιστεί βιώσιμη και να κρατηθεί έστω και στον αναπνευστήρα για να συνεχίσει να παίρνει ρευστότητα μέσω του ΕLA», αναφέρει ο κ. Ηλιάδης. Προσθέτει πως «η πρακτική της παραποίησης των αριθμών ξεκίνησε από τον Ιούνιο 2012 και τα παραποιημένα νούμερα παρουσιαστήκαν στην κυπριακή Βουλή υποστηρίζοντας ότι η Λαϊκή ήταν φερέγγυα, προκειμένου ο κ. Δημητριάδης να πετύχει ενίσχυση του κεφαλαίου της Λαϊκής κατά €1,8 δισ. με εγγυήσεις του Κράτους.Πώς είναι δυνατόν να παρουσίασε στη Βουλή τη Λαϊκή ως φερέγγυα και να εξασφάλισε έγκριση κεφαλαιακής ενίσχυσης €1,8 δισ. όταν ο δανεισμός ELA από την ΕΚΤ είχε ξεπεράσει ήδη τα €9 δισ.;», διερωτάται. Αναφέρει επίσης ότι η τεράστια διόγκωση των κεφαλαιακών αναγκών της Τράπεζας Κύπρου σε €4 δισ. στις αρχές του 2013, από €400 εκατ. που ήταν τον Ιούνιο του 2012, έγινε από τον ίδιο τον τέως διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας μέσω της κατευθυνόμενης έκθεσης που ανέθεσε στην Pimco και με τις παραμέτρους που ο ίδιος έδωσε. Ακόμα κατά τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Κύπρου, «το ξεπούλημα των καταστημάτων της Τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα κόστισε περισσότερα από €2 δισ. και αυτό ήταν η αιτία που για πρώτη φορά τα κεφάλαια της τράπεζας έγιναν αρνητικά. Με τον τρόπο αυτό ο τέως διοικητής πέτυχε τον στόχο του και εξασκώντας το δικαίωμα που του παρείχε ο νόμος φόρτωσε τον ELA της Λαϊκής στην Τράπεζα Κύπρου», σημειώνει. «Μετά απ’ όλα αυτά και άλλα ακόμη που δεν είναι του παρόντος, εκείνο που παραμένει αναπάντητο στο μυαλό του κάθε έντιμου πολίτη, είναι γιατί η Κυβέρνηση συνεχίζει τον ''στρουθοκαμηλισμό''. Ποιες ευθύνες και ποιους θέλει να κρύψει και αποπροσανατολίζει τον λαό ψάχνοντας για ''Ιφιγένειες'';», καταλήγει ο κ. Ηλιάδης.

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.