Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


  • Αρχική
  • Τελευταία νέα
  • Καμπάνα» από την ΕΚΤ στην Τράπεζα Κύπρου για «υψηλού βαθμού ανάρμοστη συμπεριφορά

Καμπάνα» από την ΕΚΤ στην Τράπεζα Κύπρου για «υψηλού βαθμού ανάρμοστη συμπεριφορά

 Διοικητικό πρόστιμο 575 χιλιάδων ευρώ επέβαλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για μεταβιβάσεις κεφαλαίων σε θυγατρική της εταιρεία χωρίς έγκριση του επόπτη. H EKT ταξινομεί την παραβίαση ως υψηλού βαθμού ανάρμοστη συμπεριφορά.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επέβαλε διοικητικές κυρώσεις και δη πρόστιμο ύψους 575.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρεία Λτδ καθώς μετέφερε ρευστότητα στις θυγατρικές της χωρίς να ζητήσει προηγούμενη έγκριση από τον επόπτη.

Το 2016, ενόψει της κατάστασης ρευστότητας της τράπεζας εκείνη τη στιγμή, η ΕΚΤ επιβεβαίωσε ότι η Τράπεζα της Κύπρου έπρεπε να ζητήσει προηγούμενη έγκριση για οποιαδήποτε μεταφορά κεφαλαίου ή ρευστότητας σε οποιαδήποτε από τις θυγατρικές της. Η εθνική εποπτική αρχή είχε αρχικά επιβάλει αυτό το προληπτικό μέτρο το 2012 πριν από την καθιέρωση ευρωπαϊκής τραπεζικής εποπτείας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τον Σεπτέμβριο του 2016 έως τον Δεκέμβριο του 2017 η Τράπεζα Κύπρου πραγματοποίησε σκόπιμα πολλές μεταβιβάσεις χωρίς να ζητηθεί η έγκριση του επόπτη. Αυτό εμπόδισε την ΕΚΤ αξιολογώντας σωστά την προληπτική κατάσταση της τράπεζας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, και επομένως ταξινομείται ως υψηλού βαθμού ανάρμοστη συμπεριφορά.

Σε ότι αφορά το ύψος της ποινής που επιβάλει η ΕΚΤ σε μία τράπεζα υπάρχει μέθοδος, που χαρακτηρίζει την παραβίαση. Σε αυτή την περίπτωση η παράβαση χαρακτηρίστηκε ναι μεν αυστηρή αλλά μέτρια σύμφωνα με την ανακοίνωση της ευρωπαϊκής εποπτικής αρχής.

Η τράπεζα έχει το δικαίωμα να αμφισβητήσει την απόφαση της ΕΚΤ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σημειώνεται στην απόφαση.

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.