Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


«Κι αν πάθω καρκίνο, τι θα γίνει;»…

ΤΟ ΠΡΟΦΗΤΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΧΡΥΣΤΑΛΛΕΝΗΣ ΠΟΥ ΒΓΗΚΕ ΑΛΗΘΙΝΟ

Το ζεύγος Αδάμου από τον Μάρτιο του 2013 βιώνουν δύσκολες καταστάσεις, με αποκορύφωμα τη διάγνωση τόσο του κ. Αδάμου όσο και της κ. Χρυσταλλένης με καρκίνο, σε διάστημα ενός έτους
Ο κ. Αδάμος πείσθηκε πριν από μερικά χρόνια να μετατρέψει κατάθεση της οικογένειας σε αξιόγραφα, τα οποία, όπως του ανέφεραν, ήταν μία εγγυημένη πενταετής κατάθεση με πολύ καλό επιτόκιο

Ενώ το ζεύγος προσπαθούσαν να συνέλθουν από το πρώτο σοκ και να διαχειριστούν τη μετέπειτα εξέλιξη της υγείας του κ. Αδάμου, πριν από τρεις μήνες και συγκεκριμένα στις 10 Φεβρουαρίου η κ. Χρυσταλλένη διαγνώστηκε κι αυτή με καρκίνο στο πάγκρεας
«Αυτή τη στιγμή έχουμε υποθήκη το σπίτι μας για να μπορέσουμε να πληρώσουμε το νοσοκομείο για την εγχείρηση. Πωλούμε τα έπιπλά μας, πωλούμε ακόμα και το ίδιο μας το σπίτι για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τις υποχρεώσεις μας», λέει η κ. Χρυσταλλένη

Τον Μάρτιο του 2013 η Κύπρος βίωσε μίαν από τις χειρότερες στιγμές στην ιστορία της. Με έξωθεν αποφάσεις και με τη σύμφωνο γνώμη Κυβέρνησης και πλειοψηφίας της Βουλής, με πρόσχημα την οικονομική κατάρρευση του τόπου, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα του τόπου, η Λαϊκή, έκλεισε μέσα σε ένα βράδυ. Ως αποτέλεσμα τούτου, χιλιάδες καταθέτες της έμειναν επί ξύλου κρεμάμενοι, χάνοντας τα πάντα.
Εκατομμύρια ευρώ, που κάποιοι τα είχαν στην άκρη για μία ώρα ανάγκης, μία δύσκολη στιγμή τους ή τα γεράματά τους, χάθηκαν. Έτσι απλά. Χωρίς εξήγηση. Ανάμεσα σε αυτούς που έχασαν τα πάντα εκείνη την εποχή είναι και το ζεύγος Αδάμου και Χρυσταλλένης Αδάμου, οι οποίοι είχαν καταθέσει τα χρήματά τους στη Λαϊκή, η οποία δόλια και παραπλανητικά τα μετέτρεψε σε αξιόγραφα και που σήμερα δίνουν την κοινή μάχη κατά του καρκίνου, μη μπορώντας να καλύψουν τα έξοδα των επεμβάσεων και των νοσηλίων τους.
Η κοινή πορεία
Το ζεύγος Αδάμου (ο Αδάμος γεννηθείς στις 28.12.1954 και η Χρυσταλλένη γεννηθείσα στις 7.8.1960) ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου προ εικοσιπενταετίας. Αν και δεν ευτύχησαν να αποκτήσουν παιδί, εντούτοις, το γεγονός ότι έχουν ο ένας τον άλλον τους γεμίζει. Όντες ο ένας δικηγόρος και η άλλη δημόσιος υπάλληλος, κατάφεραν το 2009 να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι.
Σε αυτό συνέβαλε τα μέγιστα η πώληση ενός κληρονομικού χωραφιού από τον κ. Αδάμο και του παλαιού σπιτιού της κ. Χρυσταλλένης. Μετά τις πωλήσεις των ακινήτων και την ανέγερση της οικίας τους, κάποια χρήματα περίσσεψαν και τα κατέθεσαν στη Λαϊκή Τράπεζα. Το ποσό άγγιζε, τότε, το μισό εκατομμύριο ευρώ και το εμπιστεύθηκαν στη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα του τόπου, μη μπορώντας να φανταστούν ποτέ ότι μία μέρα αυτή θα κατέρρεε, θα έκλεινε και θα συμπαρέσυρε μαζί της τους καταθέτες της, οι οποίοι θα τα έχαναν όλα.

Η απάτη των αξιογράφων

Αρχικά το ζεύγος έκαναν μίαν απλή κατάθεση και σκόπευαν τα χρήματα να τα αξιοποιήσουν σε μία έκτακτη ανάγκη ή στα γεράματά τους. Μία μέρα, όμως, υπάλληλος της Τράπεζας τηλεφώνησε στον κ. Αδάμο προτείνοντάς του να τα μετατρέψει σε αξιόγραφα, τα οποία, όπως του ανέφεραν, ήταν μία εγγυημένη πενταετής κατάθεση με πολύ καλό επιτόκιο.

Ο κ. Αδάμος, αφού συζήτησε το όλο θέμα με τη σύζυγό του, αποφάσισε τελικά να μετατρέψει την κατάθεση σε αξιόγραφα. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με την τράπεζα, η κ. Χρυσταλλένη έκανε μία ερώτηση.
«Τους ρώτησα ‘αν πάθω ποτέ καρκίνο τι θα γίνει;’ και μου απάντησαν ότι θα μας έδιναν δάνειο έως και ισάξιο του ποσού των αξιογράφων, πράγμα που βέβαια στην πορεία δεν έγινε. Δάνειο δεν ζητήσαμε για τα θέματα υγείας μας, αλλά για άλλες ανάγκες, αλλά ποτέ δεν πήραμε κάποιο ποσό μέχρι τον Μάρτιο του 2013, που χάθηκαν τα πάντα. Αυτή τη στιγμή έχουμε υποθήκη το σπίτι μας για να μπορέσουμε να πληρώσουμε το νοσοκομείο για την εγχείρηση.

»Πωλούμε τα έπιπλά μας, πωλούμε ακόμα και το ίδιο μας το σπίτι για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τις υποχρεώσεις μας. Για να καταλάβετε σε τι σημείο μας οδήγησαν, αναγκαστήκαμε να πάρουμε δανεικά από γνωστούς και συγγενείς μας για να μπορέσουμε να πληρώσουμε το νοσοκομείο, τις απαιτηθείσες ιατρικές εξετάσεις (αξονικές τομογραφίες, ΡΕΤ scan) και την εγχείρησή μου», πρόσθεσε.

Ο καρκίνος

Το προφητικό, όπως αποδείχτηκε, ερώτημα της κ. Χρυσταλλένης δεν άργησε να επαληθευθεί. Τον Μάιο του 2013 ο καρκίνος άρχισε να κτυπά την πόρτα του ζεύγους. Ήταν τότε που η φωνή του κ. Αδάμου άρχισε να βραχνιάζει ανεξήγητα. Ωστόσο, αν και πήγαν σε 6-7 γιατρούς στην Κύπρο, κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει τι συνέβαινε ή να εξηγήσει το φαινόμενο, πόσω μάλλον να πει με ακρίβεια ότι ήταν καρκίνος.

«Φτάσαμε μέχρι την Αθήνα για να βρούμε απαντήσεις, αλλά τίποτα, γιατί κανείς γιατρός δεν τολμούσε να κάνει επέμβαση στον σύζυγό μου για βιοψία, λόγω πολλών άλλων προβλημάτων υγείας. Σημειώνεται πως από τον Μάιο του 2013 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2016 αναγκάζονταν, με δικά τους έξοδα και με χίλιες δύο στερήσεις, με τους μισθούς τους να πηγαίνουν στην Αθήνα κάθε 2-3 μήνες για έλεγχο της κατάστασης του κ. Αδάμου.

»Τελικά ένας γιατρός στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, μετά από απαίτηση του ζεύγους για κρατική επιχορήγηση για μετάβασή τους σε ειδικό κέντρο στο εξωτερικό, πέρυσι τον Ιανουάριο έκανε τη βιοψία. Στις 8 Ιανουαρίου έγινε η βιοψία και στις 11 του ίδιου μήνα διαγνώστηκε με καρκίνο στις φωνητικές χορδές και ξεκίνησε άμεσα ακτινοβολίες στο Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου.

»Έκανε συνολικά 35 ακτινοβολίες και ακολούθως κατέρρευσε. Χρειάστηκε να νοσηλευτεί για 18 μέρες στο Απολλώνειο Νοσοκομείο, όπου εκεί οι γιατροί έδωσαν μάχη για να τον κρατήσουν στη ζωή. Το κατάφεραν, μακάρι να είναι καλά», συμπληρώνει η κ. Χρυσταλλένη, επαναλαμβάνοντας πως για να καταφέρουν να πληρώσουν τα νοσήλια χρειάστηκε να δανειστούν από συγγενείς και φίλους.

Το δεύτερο κτύπημα

Κι ενώ οι δυο τους προσπαθούσαν να συνέλθουν από το πρώτο σοκ και να διαχειριστούν τη μετέπειτα εξέλιξη της υγείας του κ. Αδάμου, πριν από τρεις μήνες και συγκεκριμένα στις 10 Φεβρουαρίου, η κ. Χρυσταλλένη διαγνώστηκε κι αυτή με καρκίνο στο πάγκρεας, ο οποίος ήταν σε προχωρημένο στάδιο και επιθετικός. «Μόλις που προλάβαμε να ήταν χειρουργήσιμος», εξηγεί, σημειώνοντας πως κατά την επέμβαση τής αφαιρέθηκε το μισό πάγκρεας, μισό στομάχι, δωδεκαδάκτυλος, μέρος του εντέρου και εννέα αδένες γύρω από το πεπτικό σύστημα, κι ακολούθως επανένωσαν ό,τι απέμεινε.

Ήταν μία μεγάλη χειρουργική επέμβαση. Μάλιστα, λόγω της πολυπλοκότητάς της αλλά και του μεγέθους του προβλήματος η επέμβαση κράτησε πάνω από οκτώ ώρες, αντί τεσσάρων που είχε αρχικά προβλεφθεί και η κ. Χρυσταλλένη χρειάστηκε να νοσηλευτεί 13 ημέρες στο νοσοκομείο, κάποιες εξ αυτών στην εντατική μονάδα. Αποτέλεσμα τούτου ήταν να εκτοξευθεί το κόστος της επέμβασης από τις 22 στις 33 χιλιάδες ευρώ.

Ένα ποσό το οποίο δανείστηκαν και πάλι από συγγενείς και φίλους, και τώρα σταδιακά αρχίζουν να ξεπληρώνουν. Αξίζει να αναφερθεί πως η εν λόγω εγχείρηση έγινε σε ιδιωτικό ιατρικό κέντρο, το οποίο είναι το μοναδικό στην Κύπρο που διαθέτει το ιατρικό μηχάνημα Nanoknife, που προσφέρει το μεγάλο πλεονέκτημα της αποφυγής διασποράς καρκινικών κυττάρων και εφαρμόζεται παράλληλα με την προαναφερθείσα πολύπλοκη χειρουργική επέμβαση. Η μέθοδος Nanoknife δεν προσφέρεται στα κρατικά νοσοκομεία.

«Ποιος ασθενής με τέτοιου είδους καρκίνο δεν θα το επέλεγε για να διασφαλίσει την υγεία του;», διερωτάται η κ. Χρυσταλλένη, σημειώνοντας πως «πριν από την εγχείρηση υποβλήθηκα σε δύο αξονικές τομογραφίες ιδιωτικά στην Κύπρο, γιατί αν περίμενα να τις κάνω σε δημόσιο νοσηλευτήριο, μέχρι να ερχόταν η σειρά μου ίσως να είχα πεθάνει, και στο απαραίτητο ΡΕΤ scan (έλεγχος πιθανών μεταστάσεων) στην Αθήνα.

»Στην Κύπρο η εξέταση ΡΕΤ scan δεν υπάρχει ούτε στον δημόσιο ούτε στον ιδιωτικό τομέα και οι καρκινοπαθείς αποστέλλονται στο εξωτερικό. Στην περίπτωσή μου, αν θεωρηθώ δικαιούχος, θα πάρω επιχορήγηση μόνο το 55% του κόστους. Με την ευκαιρία αυτή καλώ το κράτος να εγκαταστήσει μονάδα ΡΕΤ scan και να εξασφαλίσει το Nanoknife στον δημόσιο τομέα. Αν δεν υπήρχαν οι συγγενείς να μας βοηθήσουν, εγώ τώρα αντί να αισιοδοξώ για τα επόμενα χρόνια της ζωής μου θα περίμενα τον θάνατό μου», υπογραμμίζει.

Άρχισαν οι χημειοθεραπείες

Στις 12 Μαΐου 2017, η κ. Χρυσταλλένη άρχισε τις χημειοθεραπείες που θα διαρκέσουν έξι μήνες. «Ο σύζυγός μου τελείωσε με τις ακτινοβολίες και πλέον κάνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα εξετάσεις για να παρακολουθείται η εξέλιξή του. Για την ώρα όλα πάνε καλά, δόξα τω Θεώ», προσθέτει, εξηγώντας πως ο κ. Αδάμου δεν έκανε ποτέ επέμβαση λόγω άλλων σοβαρών προβλημάτων που αντιμετώπιζε και ο καρκίνος του αντιμετωπίστηκε με δυνατές ακτινοβολίες.

Ως προς τα θέματα υγείας του, αναφέρει πως «λόγω παχυσαρκίας αλλά και σωρείας άλλων προβλημάτων υγείας, όπως ινσουλινοεξαρτώμενου διαβήτη, άπνοιας ύπνου, χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας και καρδιοπάθειας από τα οποία υποφέρει, δεν μπορούσε να χειρουργηθεί. Ήταν πολύ δύσκολη η διαδικασία των ακτινοβολιών, την οποία δεν μπόρεσε να αντέξει ο οργανισμός του με αποτέλεσμα, όπως προείπα, να καταρρεύσει και να χρειαστεί νοσηλεία για αρκετές μέρες», συνεχίζει.

Το σήμερα

Ένεκα των πιο πάνω εξελίξεων και κυρίως του γεγονότος πως χρήζουν συνεχούς φροντίδας, το ζεύγος προσέλαβαν οικιακή βοηθό, η οποία τους βοηθά στα βασικά θέματα του σπιτιού. Όλα τα έξοδα για την οικιακή βοηθό καλύπτονται πλήρως από το ζεύγος με χίλιες δύο δυσκολίες, αφού ο κ. Αδάμος έχει να εξασκήσει το επάγγελμά του από τη μέρα που διαγνώστηκε με τον καρκίνο, ενώ η κ. Χρυσταλλένη είναι με άδεια ασθενείας. «Μας κατέστρεψαν, μας διέλυσαν και μας έφεραν σε σημείο ούτε καν την υγεία μας να μην μπορούμε να φροντίσουμε», λέει με μεγάλο παράπονο η κ. Χρυσταλλένη, τονίζοντας την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα των κατόχων αξιογράφων.

«Για την εγχείρησή μου, όπως είπα, αρχικά υπολογίστηκε ότι θα χρειαστούν 22 χιλιάδες, αλλά επειδή τελικά ο όγκος ήταν πολύ μεγαλύτερος απ’ ό,τι αρχικά είχε υπολογιστεί κι αντί τέσσερεις ώρες χειρουργείο έκανα 8,5 ώρες, χρειάστηκε να περάσω από την εντατική και έμεινα στο νοσοκομείο αντί 8 μέρες 13, με αποτέλεσμα το ποσό να εκτοξευθεί στις 33 χιλιάδες. Τούτα η Κυβέρνηση βλέπει τα; Αν είχα τα λεφτά μου δεν θα αναγκαζόμουν να δανείζομαι απ' εδώ κι απ' εκεί. Σε αυτό το σημείο μας οδήγησαν, δυστυχώς, με την κλοπή τους, γιατί, ναι, μας έκλεψαν και μας εξαπάτησαν. Αν μας έλεγαν τα πραγματικά δεδομένα για τα αξιόγραφα, δεν θα κάναμε ποτέ μία τέτοια κίνηση», καταγγέλλει. «Αντιθέτως, ας διαβεβαίωναν ότι πρόκειται για εγγυημένη πενταετή κατάθεση. Αυτοί οι άνθρωποι που μας έλεγαν ψέματα, κοιμούνται ήσυχοι;», διερωτάται.

Μας παραπλάνησαν και μας εξαπάτησαν…

Από την πλευρά του ο κ. Αδάμου γεμάτος αγανάκτηση και θυμό λέει: «Μας παραπλάνησαν και μας εξαπάτησαν με σκοπό να κεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζές τους. Εγώ είχα τα χρήματά μου στην άκρη και έπαιρνα επιτόκιο 5,5% κι ήρθε μία μέρα ο τραπεζίτης μου, με τον οποίο συνεργαζόμουν δέκα και πλέον χρόνια, και μου είπε ‘μα κύριε, γιατί να τα έχεις εκεί και να παίρνεις 5,5% και να μην τα κάνεις αξιόγραφα με 7% επιτόκιο;’. Όταν ρώτησα, ‘μα καλά θα ΄ναι όμως δεσμευμένα για πέντε χρόνια, αν χρειαστώ κάτι τι θα γίνει;’ μου απάντησε να μη φοβάμαι και θα φροντίσουν να μου δώσουν δάνειο.

»Αν μου έλεγαν ότι ήταν επένδυση ή ότι υπήρχε έστω και το ελάχιστο ρίσκο, θα επένδυα σε κάτι τέτοιο; Όχι βέβαια. Ούτε τζογαδόροι είμαστε ούτε παίκτες του χρηματιστηρίου. Μας ξεγέλασαν και μας εξαπάτησαν και μας έκλεψαν τα λεφτά μας μέσα από τις τσέπες μας. Μας κατέστρεψαν πραγματικά και πρέπει επιτέλους αυτή η αδικία να αρθεί. Πρέπει το κράτος να αναλάβει δράση και να περάσει από τα λόγια στις πράξεις. Μπουχτίσαμε από υποσχέσεις και ‘θα’, γιατί είμαστε οι μόνοι που έχουμε υποστεί 100% οικονομική καταστροφή», συνεχίζει ο κ. Αδάμου.

Στήριξη στον Φοίβο Μαυροβουνιώτη

Σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες αποκατάστασης των κατόχων αξιογράφων, η κ. Χρυσταλλένη, όντας γραμματέας του Συνδέσμου Κατόχων Αξιογράφων, αποκαλύπτει:

«Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήθελε, σε ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε το 2014 με όλους τους εμπλεκομένους, περιλαμβανομένου και του Δ.Σ. του Συνδέσμου Κατόχων Αξιογράφων, να δοθεί εξωδικαστική λύση στο πρόβλημα με βάση την παραχώρηση και στους κατόχους αξιογράφων των πρώτων 100 χιλιάδων ευρώ για την άμεση επιβίωσή τους, αλλά ο Υπουργός Οικονομικών, η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και η Τράπεζα Κύπρου έθεταν εμπόδια, με αποτέλεσμα να μας λένε τώρα πηγαίνετε στα δικαστήρια για να βρείτε το δίκιο σας. Όλοι μάς κοροϊδεύουν και προσπαθούν να υφαρπάξουν την ψήφο μας για να ανεβούν στην εξουσία. Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι και γι’ αυτό κατεβαίνουμε με δικό μας υποψήφιο στις εκλογές», προσθέτει και απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους κατόχους αξιογράφων:

«Καλώ όλους τους κατόχους αξιογράφων, τις οικογένειές τους και όλους όσοι μπορούν να επηρεάσουν, να ψηφίσουν τον Πρόεδρό μας, τον Φοίβο Μαυροβουνιώτη, για να δείξουμε ότι έχουμε φωνή. Αυτή τη στιγμή ψηφίζουμε σαν κάτοχοι αξιογράφων, γιατί δεν μας έλαβε κανένας υπ' όψιν τους, μας πέταξαν όλοι και τώρα είναι η σειρά μας, η ευκαιρία μας, να τους δείξουμε ποιοι είμαστε και τι μπορούμε να κάνουμε. Το κόμμα μας είναι τα αξιόγραφα και κανείς άλλος. Καλώ επίσης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έστω και την υστάτη, τώρα που τα οικονομικά του κράτους βελτιώθηκαν, να επιβάλει την πρότασή του για παραχώρηση, έστω και των πρώτων 100 χιλιάδων ευρώ, για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Υπάρχουν πορίσματα της Κεντρικής Τράπεζας, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής. Είναι άνθρωπος με πυγμή, που όταν θέλει να κάνει κάτι, το κάνει», είπε με δάκρυα η κ. Χρυσταλλένη.
- See more at: http://www.sigmalive.com/simerini/news/431739/ki-an-patho-karkino-ti-tha-ginei#sthash.jcTJzlOi.dpuf

 

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.