Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


«Κίτρινη» οργή των κατόχων αξιογράφων

 Οι καταγγελίες για τα συμβαίνοντα στον χώρο της Δικαιοσύνης είχαν ως αποτέλεσμα το ξέσπασμα οργής των κατόχων αξιογράφων, οι οποίοι, πέραν των πέντε ετών, αιτούνται αποζημιώσεις, τις οποίες, παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις από την Κυβέρνηση, δεν έλαβαν ποτέ

Εφοδιασμένοι με κίτρινα γιλέκα, πανό με το σύνθημα «τυφλή δικαιοσύνη» και βροντοφωνάζοντας «εφκάτε έξω, ρε κλέφτες», εξέφρασαν την οργίλη αντίδρασή τους οι κάτοχοι αξιογράφων, σε έναν νέο γύρο έντασης γύρω από το ζήτημα-πληγή της κυπριακής κοινωνίας μετά το bail-in του 2013. Τον Ασκό του Αιόλου άνοιξαν οι βαρύτατες καταγγελίες του νομικού Νίκου Κληρίδη για εξωδικαστικό διακανονισμό και αποζημίωση για αξιόγραφα που έλαβαν η θυγατέρα και η αδελφή του Προέδρου του Ανωτάτου, Μύρωνα Νικολάτου, διευθέτηση που έγινε μέσω του δικηγορικού γραφείου που εκπροσωπούσε την Τράπεζα Κύπρου και σε αυτό εργάζονται τέκνα τριών Δικαστών.

Οι καταγγελίες είχαν ως αποτέλεσμα το ξέσπασμα οργής των κατόχων αξιογράφων, οι οποίοι, πέραν των πέντε ετών, αιτούνται αποζημιώσεις, τις οποίες, παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις από την Κυβέρνηση, δεν έλαβαν ποτέ. Πέραν των τριγμών που προκάλεσαν γενικότερα οι καταγγελίες του Νίκου Κληρίδη στο μέχρι πρότινος «καλοκουρδισμένο ρολόι» που ακούει στο όνομα Κυπριακή Δικαιοσύνη, σείοντας συθέμελα τα θεμέλια του θεσμού, έβγαλαν στον δρόμο εκ νέου και τους κατόχους αξιογράφων, οι οποίοι διαδήλωσαν έξω από τα Κεντρικά Γραφεία της Τράπεζας Κύπρου, αλλά και έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο, ζητώντας ίση μεταχείριση και όχι εξαιρέσεις, ενώ, παράλληλα, χαριτολογώντας, ζήτησαν να τους εκπροσωπήσει και στις δικές τους υποθέσεις ο Πρόεδρος του Ανωτάτου, Μύρωνας Νικολάτος.

Η «Σ» επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Κατόχων Αξιογράφων, Φοίβο Μαυροβουνιώτη -μετά και τον σάλο που καλά κρατεί εδώ και μια εβδομάδα-, ο οποίος εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για τη βόμβα μεγατόνων που έριξε ο Νίκος Κληρίδης, τονίζοντας πως, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση των κατόχων αξιογράφων είναι απελπιστική, δόθηκαν αποζημιώσεις επιλεκτικά σε άτομα με μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια.

Γίνονται, είπε, διακρίσεις με τους κατόχους αξιογράφων, που έχασαν αξιόγραφα ύψους €1,5 δισ. στις δύο τράπεζες, με το bail-in του Μαρτίου το 2013, να αιτούνται εδώ και χρόνια όπως αποζημιωθούν, χωρίς, ωστόσο, κανένα αποτέλεσμα και με την Τράπεζα Κύπρου να τους «δείχνει» τη νομική οδό για τη διευθέτηση του προβλήματός τους.

Όσες φορές ζήτησαν από την Τράπεζα να γίνει εξώδικη διευθέτηση των υποθέσεών τους, η Τράπεζα είχε αρνηθεί, ανέφερε.

Ο κ. Μαυροβουνιώτης τόνισε ότι οι κάτοχοι αξιογράφων αξιώνουν ίση μεταχείριση και όχι εξαιρέσεις, αισθανόμενοι πως συντελείται μια νέα σε βάρος τους αδικία.
«Μείναμε με θεωρίες και λόγια και δεν πήραμε ούτε σεντ», ήταν η απάντησή του στο εάν το κράτος τήρησε τις δεσμεύσεις που τους είχαν δοθεί κατά καιρούς.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου έκανε λόγο για παρασκηνιακές κινήσεις, ενώ μίλησε και για πιθανή αλληλοσυγκάλυψη, χωρίς να θέλει να επεκταθεί περαιτέρω, καθώς δεν υπάρχουν, όπως είπε, στοιχεία.

Οι Κάτοχοι Αξιογράφων αναμένεται να έχουν συνάντηση την ερχόμενη Πέμπτη με τον Γενικό Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, ο οποίος με ανακοίνωσή του είχε στηρίξει τις καταγγελίες του αδελφού του, Νίκου Κληρίδη.

Η επιστολή στον Χούρικαν

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Κάτοχοι Αξιογράφων ζήτησαν εξηγήσεις και από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας Κύπρου, Τζον Χούρικαν.

Με επιστολή του ο Σύνδεσμος σημειώνει πως ανέμενε ότι η Τράπεζα θα «ανταποκρινόταν στην έκκλησή μας, να μας πληροφορήσετε κάτω από ποιες συνθήκες προβήκατε στην καταβολή αποζημιώσεων σε συγκεκριμένα πρόσωπα, και πώς τα πρόσωπα αυτά απέκτησαν τα αξιόγραφά τους, σε σύγκριση με άλλους κατόχους αξιογράφων».

«Αν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αποκτήθηκαν τα αξιόγραφα των εν λόγω προσώπων είναι παρόμοιες με αυτές άλλων κατόχων, θα πρέπει να αποζημιωθούν και οι τελευταίοι», προστίθεται. «Αναμένουμε τη γραπτή σας απάντηση και ταυτόχρονα ζητούμε άμεση συνάντηση μαζί σας, για να μελετήσουμε τρόπους χάραξης μια κοινής πορείας, προς αμοιβαίον όφελος», καταλήγει η επιστολή.

Στις καταγγελίες του κ. Κληρίδη απάντησε η θυγατέρα του Μύρωνα Νικολάτου, Σοφία Νικολάτου, μέσω του δικηγορικού γραφείου Πατρίκιος Παύλου & Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο πατέρας της, Μύρωνας Νικολάτος, υπέγραψε εκ μέρους της αίτηση, για απόκτηση αξιογράφων της Τράπεζας Κύπρου, ενώ τονίζει ότι «η Σοφία σε εκείνο τον χρόνο ήταν ανήλικη».

«Σύμφωνα με τη νομική μας γνωμάτευση», αναφέρει το Δικηγορικό Γραφείο Πατρίκιος Παύλου & Συνεργάτες, «η πελάτισσά μας μπορούσε να επιμένει στην απόδοση σε αυτήν ολόκληρου του ποσού που μετατράπηκε σε αξιόγραφα και να είναι σίγουρη ότι θα κερδίσει. Όμως, ακριβώς, λόγω του ότι είναι κόρη του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αυτή επέλεξε να χάσει σημαντικά ποσά και να συμβιβάσει την υπόθεσή της, παρά να πάει σε πλήρη ακρόαση ενώπιον των κυπριακών δικαστηρίων, φέρνοντας σε δύσκολη, ενδεχομένως, θέση οποιονδήποτε εκδικάζοντα δικαστή».

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.