Λευκωσία: Βρέθηκε η χρυσή τομή σε τρία σημεία για την αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου τουλάχιστον κατά €1 δισ. μετά από παρασκηνιακές ζυμώσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες. Από τις επαφές που κορυφώθηκαν σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο από το Δ.Σ. Τράπεζας Κύπρου και Κεντρικής Τράπεζας, κέρδισαν σε κάποια σημεία οι υφιστάμενοι μέτοχοι.

Η χθεσινή πεντάωρη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Τράπεζας έφερε αποτελέσματα καθώς είχε προηγηθεί συνάντηση με τη διοικητή της Κεντρικής Χρυστάλλα Γιωρκάτζη. Υπήρξε θέμα βελτίωσης των όρων έκδοσης για να καμφθούν οι αντιδράσεις που προέκυψαν κυρίως από τους Ρώσους διοικητικούς συμβούλους. Με την αύξηση του €1 δισ. ο δείκτης Core Tier I της Τράπεζας Κύπρου θα βγει ενισχυμένος. Για κάθε €250 εκατ. ο δείκτης αυξάνεται κατά 1% και αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθεί κατά 4 μονάδες βάσης και από 10,6% (τέλος Μαρτίου 2014) θα φθάσει στο 14,6%.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου κέρδισε παράταση 10 ημερών από την καταληκτική ημερομηνία 8 Αυγούστου και η διαδικασία για την έκδοση κεφαλαίου αναμένεται να κλείσει στις 28 Αυγούστου. Το κυριότερο όμως είναι ότι οι υφιστάμενοι μέτοχοι έχουν προτεραιότητα συμμετοχής στο βιβλίο προσφορών, αρκεί να προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές έναντι των νέων μετόχων.

Αν και ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί οι λεπτομέρειες, το βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει στις 18 Ιουλίου και υπάρχει μια εκδοχή να κλείσει στις 25 ή 28 Ιουλίου, ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα υπάρξει. Το δεύτερο σημείο αφορά στην ενίσχυση των δικαιωμάτων των υφιστάμενων μετόχων με το πρόσθετο όφελος του clawback, που θα τους επιτρέψει να αγοράσουν μέχρι 20% του νέου κεφαλαίου. Δηλαδή στην έκδοση του €1 δισ., η Κεντρική Τράπεζα δίνει το δικαίωμα στο τέλος της διαδικασίας να τοποθετήσουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι κατά €200 εκατ. και να περιορίσουν, έτσι, τον βαθμό στον οποίο θα υποστούν απομείωση της συμμετοχής τους (dilution).

Η Αρχή Εξυγίανσης που κατέχει το 18% του μετοχικού κεφαλαίου αναμένεται να υποστεί ανάλογο dilution και το ποσοστό να είναι λίγο πιο κάτω από το 10%. Ο βαθμός της απομείωσης θα εξαρτηθεί από την τιμή έκδοσης των νέων μετοχών.

Όταν κλείσει το βιβλίο προσφορών και μέχρι τις 18 Αυγούστου οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα έχουν το δικαίωμα να ενεργοποιήσουν τη διαδικασία του clawback. Στη συνέχεια θα γίνει η έκτακτη γενική συνέλευση για επικύρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.

Αρχικά οι Ρώσοι σύμβουλοι είχαν έντονες αντιδράσεις ως προς το χρόνο που θα έχουν ενώπιον τους οι πελάτες τους για να πάρουν μέρος στην έκδοση κεφαλαίου. Ζήτησαν από την κ. Γιωρκάτζη να δοθεί παράταση μέχρι τον Σεπτέμβριο, κάτι το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, απέρριψε η διοικητής τονίζοντας ότι το θέμα πρέπει να κλείσει μετά και τις πιέσεις που ασκεί η ΕΚΤ. Ένα από τα ζητήματα που έθεσαν οι Ρώσοι σύμβουλοι είναι αν θα μπορούσαν για την έκδοση κεφαλαίου να χρησιμοποιηθούν χρήματα από τις δεσμευμένες καταθέσεις. Για την πρόταση που έθεσαν οι Ρώσοι ενημερώθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης και σύμφωνα με πληροφορίες εκ πρώτης όψεως είδε θετικά το θέμα.

Τέσσερις ανάδοχοι θα διενεργήσουν εκ μέρους της Τράπεζας Κύπρου απευθείας επαφές με θεσμικούς και άλλους επενδυτές. Οι ανάδοχοι θα είναι η HSBC, η Credit Suiss,η VTB και η Deutsche Bank. Πολλά θα εξαρτηθούν, βέβαια, και από την τιμή έκδοσης που θα αποφασιστεί, η οποία θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το πραγματικό ενδιαφέρον που θα επιδειχθεί από τα διάφορα θεσμικά και επενδυτικά ταμεία που είχαν συζητήσεις με την Τράπεζα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νομικός σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Πόλυς Πολυβίου, είχε ενημερώσει τους διοικητικούς συμβούλους ότι οι υποδείξεις της διοικητού για την αύξηση κεφαλαίου ήταν καθόλα νόμιμες.

Γράφει: Θεανώ Θειοπούλου