Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


Μέχρι 15 Οκτωβρίου οι προτάσεις για τα αξιόγραφα

Απογοήτευση των κατόχων
Στις 15 Οκτωβρίου η άτυπη επιτροπή που ασχολείται με το θέμα των αξιογράφων θα παραδώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις εισηγήσεις της για επίλυση του προβλήματος, αναφέρθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, που εξέτασε το θέμα.
Τα μέλη της Επιτροπής ενημερώθηκαν από τους εμπλεκόμενους φορείς για τις προσπάθειες επίλυσης του θέματος μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, με τους κατόχους αξιογράφων να εκφράζουν απογοήτευση από την επισήμανση του Υπουργείου Οικονομικών πως τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για επίλυση του προβλήματος δεν αποτελούν δεσμεύσεις αλλά σενάρια.


Όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή, μετά από οδηγίες που έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ύστερα από σύσκεψη με τους κατόχους αξιογράφων στις 9 Σεπτεμβρίου, συστάθηκε μια άτυπη επιτροπή υπό την Κεντρική Τράπεζα στην οποία συμμετέχουν το Υπουργείο Οικονομικών και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου.
Με βάση υπόμνημα που κατέθεσε στην Επιτροπή ο Σύνδεσμος Κατόχων Αξιογράφων, από τα συνολικά €1,4 δις που διατέθηκαν σε αγορά αξιογράφων, το 90% των αγορών έγιναν από μικροδανειολήπτες και μικροεπενδυτές, η αποζημίωση των οποίων θα απαιτήσει €280 εκατομμύρια ευρώ. Μόνο το 10% των αγορών έγινε από θεσμικούς επενδυτές.
Όπως δήλωσε εκ μέρους της ΚΤΚ ο Μιχάλης Στυλιανού, η επιτροπή θα μελετήσει τα διάφορα σενάρια για επίλυση του προβλήματος, καθώς και τις επιπτώσεις τους στα δημόσια οικονομικά και στην Τράπεζα Κύπρου.
Ελπίζουμε ότι μέχρι τις 15 Οκτωβρίου να δώσουμε την έκθεση στον Πρόεδρο, κατέληξε.
Εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ είπε ότι η επιτροπή βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης των σεναρίων. Πρόσθεσε όμως ότι τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας δεν αποτελούν δέσμευση, αλλά σενάρια.
Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου είπε ότι επιλέγηκε η λύση της εξώδικης επίλυσης, καθώς οι κάτοχοι αξιογράφων δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καταβάλουν τα έξοδα μιας δικαστικής μάχης.
Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου είπε πως αν το θέμα αυτό ετίθετο στους αντίστοιχους χρηματοοικονομικούς επιτρόπους της Αγγλίας ή της Ιρλανδίας, ιδιαίτερα για τις περιπτώσεις μη επενδυτών, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η απόφαση των Επιτρόπων θα ήταν υπέρ των κατόχων αξιογράφων.
“Ο θεσμός του χρηματοοικονομικού επιτρόπου εφαρμόστηκε στην Κύπρο το 2010, αλλά δεν ήμασταν στελεχωμένοι. Αν είχαμε το προσωπικό, το πρόβλημα θα μπορούσε να είχε επιλυθεί,” είπε.
Διευκρίνισε ότι με βάση το νόμο, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος μπορεί να εκδώσει αποφάσεις για υποθέσεις που αφορούν ζημιές μέχρι €170.000 και αυτές αφορούν την καταβολή αποζημιώσεων μέχρι €50.000 και θα είναι δεσμευτικές μόνον αν γίνουν αποδεχτές και από τις δύο πλευρές.
Εξάλλου, εκπρόσωπος της Αστυνομίας δήλωσε ότι η ανακριτική ομάδα της Αστυνομίας διερευνά υποθέσεις που κατατέθηκαν από την Κεντρική Τράπεζα και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Έχουμε συμπεράσματα τα οποία διερευνούμε, είπε.
Έκπληξη από τα όσα άκουσε στην επιτροπή εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φοίβος Μαυροβουνιώτης.
«Με εκπλήττει να ακούω την εκπρόσωπο του ΥΠΟΙΚ να λέει πως δεν υπάρχουν δεσμεύσεις αλλά σενάρια. Ανέμενα να ακούσω κάτι καλύτερο από την ομάδα που ασχολείται με το θέμα», είπε, προσθέτοντας ότι στη σύσκεψη «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους είπε (στην επιτροπή) όπως πάση θυσία να βρεθεί λύση εξώδικης διευθέτησης».
Είπε ότι η Διοικητής της ΚΤΚ θα έπρεπε να τροποποιήσει τη νομοθεσία περί εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων, έτσι ώστε να επιτραπεί η μεταφορά των αξιογράφων της Λαϊκής Τράπεζας στην Τράπεζα Κύπρου, για να σημειώσει ότι η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη τους ανέφερε σε συνάντηση που είχαν μαζί τους ότι αν το πράξει αυτό, τότε η Τράπεζα Κύπρου θα πρέπει να επιστρέψει σε καθεστώς εξυγίανσης.
Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών Φειδίας Σαρίκας είπε πως οι λύσεις που έχουν συζητηθεί στη σύσκεψη στο Προεδρικό θα πρέπει να τύχουν άμεσα επεξεργασίας από την επιτροπή που έχει συσταθεί ώστε μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, όπως έχει δεσμευτεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να υπάρχει μια συμφωνημένη λύση εξώδικου συμβιβασμού.
Σημείωσε ωστόσο ότι για να υπάρξει κατάληξη πρέπει η Τράπεζα Κύπρου να αποφασίσει κατά πόσον είναι έτοιμη να αναλάβει το όποιο κόστος ενός τέτοιου συμβιβασμού.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε πως αυτά που άκουσαν τα μέλη της Επιτροπής «λυπούμαι να παρατηρήσω ότι δεν μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι η Κυβέρνηση έχει τροχοδρομήσει λύση βιώσιμη ή την όποια λύση στο τεράστιο πρόβλημα που είναι μια από τις πτυχές της τραπεζικής κρίσης».
Αναφέρθηκε σε προτάσεις που παρουσιάστηκαν στη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο όπως το συμψηφισμό των δανείων με τα αξιόγραφα. «Στα πλαίσια της εξυγίανσης οι αξίες έχουν μηδενιστεί. Πώς θα συμψηφιστούν», διερωτήθηκε.
Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης είπε πως πέραν του ότι το πρόβλημα παραμένει άλυτο εδώ και δυόμιση χρόνια, δεν φαίνεται να υπάρχει αντίληψη στους αρμοδίους ότι σε περίπτωση που θα κερδηθούν δίκες από τους κατόχους αξιογράφων θα δημιουργηθεί ένα τεράστιο πρόβλημα.
Έκανε έκκληση προς όλους να αντιμετωπίσουν το θέμα των αξιογράφων και για να εξεταστούν οι μηχανισμοί για αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων. Επέκρινε δε την ΚΤΚ, λέγοντας ότι δεν έχει την ευαισθησία να προωθήσει την αναδιάρθρωση δανείων που πήραν πρόσωπα για την αγορά αξιογράφων. «Αυτά θα οδηγήσουν σε κοινωνική έκρηξη σε τραπεζικά και οικονομικά προβλήματα», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ
 
 
 

 
 
 
 

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.