Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


Νέοι επενδυτές στην Τράπεζα Κύπρου

Ήρθε για να φέρει δραστικές αλλαγές ο Γουίλμπουρ Ρος

Ο Αμερικανός επενδυτής φημίζεται για την ικανότητά του να φέρνει τα πάνω κάτω σε χρεοκοπημένες επιχειρήσεις, προχωρώντας σε αναδιαρθρώσεις εταιρειών.
Διάθεση ριζικών αλλαγών, περικοπών και απολύσεων, αλλά και επιτυχημένων αναδιαρθρώσεων χαρακτηρίζουν τον νέο ισχυρό άνδρα της Τράπεζας Κύπρου. Ο πρόεδρος της WL Ross & Co. LLC, όπως όλα δείχνουν, ήρθε για να φέρει δραστικές αλλαγές στο Συγκρότημα. Έχοντας φτάσει σε ηλικία 76 ετών, ο Αμερικανός επενδυτής φημίζεται για την ικανότητά του να φέρνει τα πάνω κάτω σε χρεοκοπημένες επιχειρήσεις, προχωρώντας σε αναδιαρθρώσεις εταιρειών που εξειδικεύονται σε διάφορους κλάδους, όπως ο χάλυβας, ο άνθρακας, οι τηλεπικοινωνίες και οι ξένες επενδύσεις.
Έκτισε την καριέρα (και τα πλούτη) του σώζοντας εταιρείες από την καταστροφή, αποκτώντας μυθική περιουσία που αγγίζει τα 2,9 δισ. δολάρια. Θεωρείται ως ο κορυφαίος «ειδικός» στις αναδιαρθρώσεις, ενώ του είχε δοθεί το προσωνύμιο «καλοντυμένο αρπακτικό», μιας και έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει ευκαιρίες που αποδεικνύονται επικερδείς, αλιεύοντας περιπτώσεις εταιρειών με ενυπόθηκο δανεισμό.


Πάντως, η εμπειρογνωμοσύνη του Γουίλμπουρ Ρος αξιοποιήθηκε από πολλούς επενδυτές της, οι οποίοι χρησιμοποίησαν την ευελιξία και τις ικανότητές του για να στηριχθούν στον ίδιο και τελικά να επιβιώσουν. Επί του παρόντος, βρίσκεται σε φάση που ως επί το πλείστον «ξεφορτώνει» επενδύσεις και γι’ αυτό και η στροφή του προς την Τράπεζα Κύπρου κρίνεται ως σημαντική απόφαση. Διαβλέποντας τις προοπτικές αυτής της επένδυσης, ο Ross συμμετέχει, μέσω των πελατών του, με ποσοστό 40% στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας. Το μεγαλύτερο κομμάτι αυτής της επένδυσης, ωστόσο, δεν ανήκει στον ίδιο και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ελέγχεται από τον ίδιο μετά την αύξηση κεφαλαίου, αφού οι δυνητικοί επενδυτές αξιοποίησαν τον ρόλο του για να καλύψουν δικές τους ανάγκες, όπως το due diligence της τράπεζας.
Η επένδυση στην Τράπεζα Κύπρου ταυτίζεται πλήρως με τη στρατηγική της WL Ross & Co, η οποία εξειδικεύεται στις αναδιαρθρώσεις εταιρειών που αντιμετωπίζουν έντονα οικονομικά προβλήματα. Μάλιστα, όπως έγραψε και παλαιότερα η «Κ», η Invesco, η οποία ελέγχει την WL Ross, έχει από καιρό αρχίσει να αγοράζει μετοχές της Τράπεζας Κύπρου εκτός πατώματος.
Μόνο θετικά μπορεί να εκληφθεί η αισιοδοξία του μεγιστάνα για την πορεία της κυπριακής οικονομίας. Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής εκτιμά ότι η Κύπρος θα καταφέρει να αναστρέψει τα αρνητικά δεδομένα που επικρατούν, γυρίζοντας σελίδα και κάνοντας την πολυπόθητη ανατροπή.
Παράλληλα, τονίζει ότι, παρά την ουκρανική κρίση, ο τουρισμός από Ρωσία παίζει κυρίαρχο ρόλο στην κυπριακή αγορά, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση. «Πολλά εστιατόρια έχουν σερβιτόρες που μιλούν ρωσικά, τα μενού διατίθενται σε αυτή τη γλώσσα, ενώ υπάρχουν πολλά ωραία πράγματα για να κάνουν αρκετοί Ρώσοι και Ουκρανοί, που επιλέγουν την Κύπρο για τις διακοπές τους», δήλωσε σε συνέντευξή του δισεκατομμυριούχος.
Σημειώνεται ότι στο παρελθόν διαδραμάτισε ως επενδυτής σημαντικό ρόλο στην απομόχλευση τραπεζικών οίκων, ενώ είχε μερίδιο ευθύνης και για μαζικές απολύσεις – κυρίως ανάμεσα στους υψηλόμισθους. Καταφέρνει πάντως να διατηρεί καλές σχέσεις με τις συντεχνίες, μπαίνοντας σε ένα σκληρό πάρε-δώσε και κτυπώντας, ταυτόχρονα, τα διευθυντικά στρώματα των εταιρειών που ελέγχει.
Θεωρείται ένα από τα λίγα πλέον δυνατά χαρτιά της Wall Street, καθώς είναι ένας από τους επενδυτές που κινεί τα νήματα στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Υπηρέτησε στο Διοικητικό Συμβούλιο του αμερικανορωσικού επενδυτικού ταμείου επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον, ενώ ήταν εκ των συμβούλων του πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζιουλιάνι Giuliani. Δηλώνει μανιακός θαυμαστής της τέχνης, αφού η συλλογή του περιλαμβάνει περισσότερα από 20 έργα του Βέλγου σουρεαλιστή Rene Magritte, όπως επίσης και σύγχρονα έργα τέχνης Κινέζων και Βιετναμέζων καλλιτεχνών.
Τα αποτελέσματα του Ross είναι πάντως εντυπωσιακά, ενώ οι κινήσεις του είναι πάντα τολμηρές, γεγονός που οδήγησε το BusinessWeek να διερωτηθεί, πριν από μερικά χρόνια, αν είναι τρελός.
Και κοινωφελή...

Την ίδια στιγμή που πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως ο κ. Ρος θα εκπροσωπείται στο νέο Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου, εάν η Γενική Συνέλευση εγκρίνει την αύξηση κεφαλαίου, σημειώνεται πως και η παρουσία της EBRD αποτελεί από μόνη της, άλλη μία εξαιρετικής σημασίας εξέλιξη.
Η EBRD, η οποία δέχτηκε στενό φλερτ από τον υπουργό Οικονομικών τους προηγούμενους μήνες, είχε εξαρχής θέσει ως όρο συμμετοχής της, τις αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση και «στον τρόπο λειτουργίας του Διοικητικού Συμβουλίου» της Τράπεζας Κύπρου, πριν να υλοποιήσει την πρόθεσή της για συμμετοχή μέχρι και 5% στο μετοχικό κεφάλαιο.

Με δεδομένο το ύφος, τους εσωτερικούς κανόνες αλλά και τη μέχρι σήμερα πορεία της EBRD, πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως, μετά την αύξηση κεφαλαίου, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης θα εκπροσωπείται στο Διοικητικό Συμβούλιο. Επιπλέον, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως, εντός του Δ.Σ. ο εκπρόσωπος (ή εκπρόσωποί) της, θα θέτουν συνεχώς ζητήματα τάξης, λειτουργίας και διαδικασιών. Πολλά από τα σημερινά φαινόμενα θα πρέπει να διακοπούν αμέσως και απότομα, ενώ ενδιαφέρουσα άσκηση επί χάρτου, η οποία απασχολεί πολλές συζητήσεις στις καφετέριες εσχάτως, είναι και το ποιοι θα αποχωρήσουν από το Δ.Σ. για να μπουν μέσα οι νέοι μέτοχοι. Πάντως, υπάρχουν 4 κενές θέσεις αυτή την στιγμή στο Δ.Σ., χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα έχουμε μόνο προσθήκες χωρίς αποχωρήσεις.
Η είσοδος της EBRD, πάντως, στον αντίποδα του κ. Ρος, αποτελεί σημαντικό στοιχείο σταθερότητας για την Τράπεζα

 Ενώ η έξοδος του πρώτου κατά πάσα πιθανότητα θα σηματοδοτήσει την είσοδο μεγάλου επενδυτή στη θέση του (εικασίες κάνουν λόγο για μεγάλη τράπεζα), μια έξοδος της EBRD πριν από την πλήρη ολοκλήρωση του κύκλου της κρίσης, θα πρέπει να προκαλεί έντονη ανησυχία.

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.