Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


  • Αρχική
  • Τελευταία νέα
  • Ο Στουρνάρας πήρε πίσω τη τελευταία στιγμή διάταξη που χάριζε αναδρομικά χρήματα σε πετρελαιάδες

Ο Στουρνάρας πήρε πίσω τη τελευταία στιγμή διάταξη που χάριζε αναδρομικά χρήματα σε πετρελαιάδες

Ο Στουρνάρας πήρε πίσω τη τελευταία στιγμή διάταξη που χάριζε αναδρομικά χρήματα σε πετρελαιάδες

Σκληρό «πόκερ» έπαιξαν τη Παρασκευή στη Βουλή κυβέρνηση και αντιπολίτευση με αντικείμενο μια «περίεργη» τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που αφορά, όπως φαίνεται, πετρέλαια και τράπεζες.

Τις αντιρρήσεις τους εξέφρασαν ανοιχτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Δ. Στρατούλης, ο οποίος κατήγγειλε ότι πρόκειται για «φωτογραφική διάταξη που αφορά συγκεκριμένα πετρελαϊκά και τραπεζικά συμφέροντα» και πρόσθεσαν, επικαλούμενοι δημοσιεύματα, ότι «χαρίζονται αναδρομικά από το 2010 και το 2011 φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις πετρελαιάδων προς το Δημόσιο, ύψους 1,2 δισ. ευρώ». Η Ζ. Κωνσταντοπούλου ζήτησε επιτακτικά να έρθει στη Βουλή ο Γ. Στουρνάρας για εξηγήσεις, ενώ νωρίτερα διευκρινίσεις είχαν ζητήσει και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Π. Κουκουλόπουλος και Γ. Ντόλιος.

Καθ’ όλη τη διαδικασία ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Τάκης Μπαλτάκος, μπαινόβγαινε νευρικά στην αίθουσα.

Τελικά, ο υπουργός Οικονομικών ήρθε στην Ολομέλεια και επισήμανε ότι η ρύθμιση έχει να κάνει με «βαριές βιομηχανίες που εισάγουν πρώτες ύλες και οι οποίες κινδυνεύουν να υποστούν πρόστιμα πολλαπλάσια της χρηματιστηριακής τους αξίας και να καταστραφούν». Για το δεύτερο ζήτημα, αυτό των τραπεζών, συμπλήρωσε ότι αφορά ρυθμίσεις για τράπεζες που απορροφούν υποκαταστήματα ξένων τραπεζών στην Ελλάδα, αλλά που η απορρόφηση θα γίνεται με «ειδική και όχι καθολική διαδοχή, διαφορετικά θα κινδύνευαν να επιβαρυνθούν με τις δαπάνες της ολικής διαδοχής».

Αντί όμως να καλέσει τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ να υπερψηφίσουν τη διάταξη, ο κ. Στουρνάρας ζήτησε ξαφνικά από όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν. Το ΠΑΣΟΚ και η Χρυσή Αυγή τήρησαν σιγήν ιχθύος και μόνο η Σ. Βούλτεψη (Ν.Δ.) υπερασπίστηκε τη διάταξη.

Κατόπιν, και αφού συζήτησε για λίγο με τον κ. Μπαλτάκο, ο κ. Στουρνάρας «πέταξε το μπαλάκι» της «καυτής» διάταξης στα κόμματα, ανακοινώνοντας την απόσυρση της τροπολογίας, «αφού δεν σας έπεισε η επιχειρηματολογία μου». Ωστόσο, πρώτη φορά αποσύρεται κυβερνητική τροπολογία επειδή «γκρινιάζει» η αντιπολίτευση…

Χάρης Ιωάννου
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.