Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


Οδοιπορικό ενός ατέλειωτου Γολγοθά

 Οι επτά δεσμεύσεις του Προέδρου Αναστασιάδη στους κατόχους αξιογράφων
Η ηγεσία του Συνδέσμου Κατόχων Αξιογράφων περιγράφει τι δεσμεύθηκε να υλοποιήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Οδοιπορικό του Γολγοθά, τον οποίο ανεβαίνουν από το 2013 μέχρι και σήμερα, αλλά κυρίως των δεσμεύσεων τις οποίες ανέλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά για αποζημίωσή τους αρχικά και στη συνέχεια με διαφορών ειδών αρωγή, ώστε να διευκολυνθούν στον αγώνα τους, περιέγραψαν στην εφημερίδα μας εκπρόσωποι του Συνδέσμου Κατόχων Αξιογράφων.
Όπως είναι γνωστό, ο Σύνδεσμος είχε την περασμένη εβδομάδα συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος τους είπε «τίποτε», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Φοίβος Μαυροβουνιώτης. Μετά την άκαρπη (για πολλοστή φορά) εκείνη συνάντηση, οι κάτοχοι αξιογράφων προειδοποίησαν ότι αν μέχρι το τέλος αυτού του μήνα η Κυβέρνηση δεν βρει λύση στο πρόβλημα, που η ίδια τούς έχει δημιουργήσει, με τον μηδενισμό των αξιογράφων και την οικονομική καταστροφή τους, θα διεκδικήσουν τις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν σε ένα χρόνο.

Όπως εξήγησε ο κ. Μαυροβουνιώτης, ο υποψήφιός τους έχει τη δυνατότητα, την αξιοπιστία και τις γνώσεις για να μπορέσει να συσπειρώσει τις 17.000 κατόχων αξιογράφων (μαζί με τις οικογένειές τους), να στηριχθεί και να καταστήσει τους ψηφοφόρους του, ρυθμιστές της δεύτερης Κυριακής των προεδρικών εκλογών.
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Σύνδεσμο, μας ελέχθη ότι η απόφαση για τις προεδρικές εκλογές είναι ειλημμένη, ενώ τονίσθηκε ότι δεν είναι δυνατόν εδώ και τέσσερα χρόνια οι κάτοχοι αξιογράφων να εμπαίζονται από την Κυβέρνηση και να παραμένουν αδρανείς.

Σε δηλώσεις στην εφημερίδα μας η ηγεσία του Συνδέσμου έδωσε τις πιο κάτω χαρακτηριστικές περιπτώσεις των δεσμεύσεων, τις οποίες ανέλαβε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι οποίες παραμένουν χωρίς αντίκρισμα.

Πρώτη δέσμευση - προεκλογική
Το άρθρο 96 των 100+1 προτάσεων του συμβολαίου συνεργασίας ΔΗΣΥ- ΔΗΚΟ, υπογραμμένο από τους Νίκο Αναστασιάδη και Μάριο Κάρογιαν, προέβλεπε για αντικατάσταση των αξιογράφων με κυβερνητικά ομόλογα με επιτόκιο 4,5%. Τη δέσμευσή του αυτή ο Ν. Αναστασιάδης επανέλαβε στην τελευταία προεκλογική εμφάνιση των υποψηφίων προέδρων στην τηλεόραση. Πολλά μέλη του Συνδέσμου Κατόχων Αξιογράφων ψήφισαν τον Νίκο Αναστασιάδη, λόγω αυτών των δεσμεύσεών του.

Δεύτερη δέσμευση - μετεκλογική
Ο Πρόεδρος δεσμεύτηκε να προωθήσει το θέμα των αξιογράφων σε διαιτησία και ανέθεσε στον Υπουργό Δικαιοσύνης να ετοιμάσει νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο ήταν ένα κακέκτυπο αντίγραφο άλλου νομοσχεδίου, για το οποίο πολιτειακός αξιωματούχος δήλωσε στον Σύνδεσμο ότι αν εγκρινόταν, «μόνο καμιά ανίδεη ηλικιωμένη αγρότισσα θα επωφελείτο από αυτό».

Τελικά αποδείχτηκε ότι, για να υπάρξει διαιτησία, πρέπει να συμφωνήσουν και τα δύο μέρη. Ευτυχώς απέρριψε τη διαιτησία η Τράπεζα Κύπρου και έτσι δεν χρειάστηκε να προσπαθήσει ο Σύνδεσμος να βελτιώσει το νομοσχέδιο. Σχολιάζοντας τη «δέσμευση» αυτή του Προέδρου, έμπειροι νομικοί ανέφεραν στον Σύνδεσμο ότι το γεγονός ότι για να υπάρξει διαιτησία χρειάζεται η συναίνεση και των δύο μερών (του Συνδέσμου και της Τράπεζας Κύπρου), το γνωρίζουν ακόμη και οι πρωτοετείς φοιτητές της Νομικής.

Ο Πρόεδρος και ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεν το γνώριζαν; Γιατί δεν προσπάθησαν πρώτα να πάρουν το ΟΚ της Τράπεζας Κύπρου και μετά να προχωρήσουν; Ή μήπως το γνώριζαν και έριξαν στάχτη στα μάτια των κατόχων αξιογράφων, για να τους αναγκάσουν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη;

Τρίτη δέσμευση - Διορισμός δικαστών μόνο για υποθέσεις αξιογράφων
Όταν ναυάγησε η διαιτησία και άρχισαν να καταχωρούνται σωρηδόν αγωγές, οι κάτοχοι αξιογράφων αντιλήφθηκαν ότι οι υποθέσεις τους θα εκδικάζονταν σε 6-7 χρόνια, που θα διπλασιάζονταν όταν οι τράπεζες θα καταχωρούσαν εφέσεις. Για να αμβλύνει το πρόβλημα, ο Πρόεδρος δεσμεύτηκε να διορίσει έξι νέους δικαστές, οι οποίοι να εκδικάζουν αποκλειστικά και κατά προτεραιότητα υποθέσεις αξιογράφων.

Τελικά πρώην Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι είναι αντισυνταγματική η κατ’ αποκλειστικότητα ή κατά προτεραιότητα εκδίκαση οποιασδήποτε αστικής αγωγής. Όταν ο Σύνδεσμος το ανέφερε στον Υπουργό Δικαιοσύνης, αυτός απάντησε ότι θα γίνει ομαδοποίηση υποθέσεων. Και αυτό φαίνεται να είναι μη εφαρμόσιμο. Οι έξι δικαστές διορίστηκαν και -βάσει του συντάγματος- ασχολούνται με οποιεσδήποτε άλλες υποθέσεις, εκτός από εκείνες των αξιογράφων.

Τέταρτη δέσμευση - Εξωδικαστική διευθέτηση
Βλέποντας ότι η δικαστική διαδικασία ήταν χρονοβόρα και πολυδάπανη, ο Σύνδεσμος ενέτεινε το καλοκαίρι του 2014 τις προσπάθειές του για να πειστεί ο Πρόεδρος να συνεργαστεί, ώστε να βρεθεί εξωδικαστική συναινετική λύση. Πράγματι, πείστηκε ο Πρόεδρος και στις 9.9.2014 κάλεσε τον Σύνδεσμο στο Προεδρικό στην παρουσία του Υπ. Οικονομικών, της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας, της Προέδρου της Κεφαλαιαγοράς και του τότε Πρόεδρου του Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου.

Μετά από συζήτηση, ο Πρόεδρος κάλεσε τους παρευρισκομένους να συνεργαστούν μεταξύ τους και μέχρι τις 15.10.2014 να του υποβάλουν σχέδιο εξωδικαστικής διευθέτησης του προβλήματος των αξιογράφων, βάσει των πιο κάτω οδηγιών του:
· Όλοι οι ιδιώτες κάτοχοι αξιογράφων, που αγόρασαν τα αξιόγραφα από την πρωτογενή αγορά, θα αποζημιωθούν.
· Θα προηγηθεί συμψηφισμός των αξιογράφων με τα δάνεια που εξασφαλίζονται με ενεχυρίαση αξιογράφων.
· Οποιαδήποτε διευθέτηση θα είναι ανεξάρτητη από την απομείωση των καταθέσεων που έγινε τον Μάρτιο 2013.
· Διασφάλιση των πρώτων 100.000 ευρώ.
· Bail-in του 47,5% του υπόλοιπου ποσού πέραν των 100.000 ευρώ και παραχώρηση μετοχών της Τράπεζας Κύπρου στην ονομαστική τους αξία και το υπόλοιπο 52,5% σε κρατικά ομόλογα 5-ετούς διάρκειας μετά την έξοδό μας από το μνημόνιο πιθανόν το 2017 με λογικό τόκο 3%.

Για τον συμψηφισμό των δανείων που εξασφαλίζονται με αξιόγραφα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε χαρακτηριστικά στον Πρόεδρο της Τράπεζας Κύπρου: «Αν νομίζετε ότι υπάρχει δικαστήριο στην Κύπρο που θα σας δικαιώσει γι’ αυτό το θέμα, απατάσθε οικτρά».

Πέμπτη δέσμευση - Αποζημίωση κατόχων αξιογράφων Λαϊκής
Η τέταρτη δέσμευση του Προέδρου χαροποίησε τα μέλη του Συνδέσμου, τα οποία ανέμεναν εναγωνίως τις προτάσεις των εμπλεκομένων. Δυστυχώς -απούσης της Τράπεζας Κύπρου- οι υπόλοιποι έκαμαν διάφορα σενάρια και διάφορες κοστολογήσεις, αντί να εφαρμόσουν πιστά τις οδηγίες (γιατί περί οδηγιών επρόκειτο) του Προέδρου. Μεσολάβησε η μετάβαση του Προέδρου στις ΗΠΑ για λόγους υγείας. Όταν επέστρεψε, δεσμεύτηκε ότι ο Σύνδεσμος θα ήταν ο πρώτος που θα έβλεπε μόλις θα αναλάμβανε πλήρως τα καθήκοντά του.

Τελικά δέχτηκε τον Συνδεσμο με αρκετή καθυστέρηση για να του ανακοινώσει ότι το σχέδιό του ναυάγησε, γιατί απορρίφθηκε από την Τράπεζα Κύπρου. Ο Σύνδεσμος τότε ζήτησε να υλοποιήσει η κυβέρνηση το δικό της μέρος. Η εισήγηση απερρίφθη «γιατί θα είχαν τις ίδιες απαιτήσεις και άλλοι πληγέντες από τις αποφάσεις του Μαρτίου 2013». Επανέλαβε δε την προτροπή του για αστικές αγωγές.

Σε ερώτηση του Συνδέσμου ποιος θα αποζημιώσει τους κατόχους αξιογράφων της Λαϊκής, αφού μέχρι να εκδικαστούν οι υποθέσεις τους δεν θα υπάρχει Λαϊκή, ο Πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι, εφόσον η Λαϊκή ήταν κρατική, θα τους αποζημιώσει το κράτος. Στην ίδια συνάντηση έγινε αναφορά και στην αδυναμία πολλών μελών του Συνδέσμου να κινηθούν δικαστικώς, και ο Πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι θα τους δοθεί δωρεάν νομική αγωγή.

Τελικά το νομοσχέδιο παρουσιάστηκε δυο φορές στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής, και ακόμη εκκρεμεί. Για την αποζημίωση των αξιογράφων της Λαϊκής από το κράτος, ο Σύνδεσμος ζήτησε από τον Πρόεδρο να επιβεβαιώσει σχετική παράγραφο του Μνημονίου, αλλά μέχρι σήμερα δεν ελήφθη απάντηση.

Έκτη δέσμευση - Παραστάσεις προς την Τράπεζα Κύπρου
Υπό την πίεση των αγανακτισμένων μελών του Συνδέσμου, στις 27/4/15, διοργανώθηκαν δυναμικές κινητοποιήσεις έξω από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα και έξω από το Προεδρικό Μέγαρο. Ο Πρόεδρος δέχτηκε αντιπροσωπία του Συνδέσμου και το μόνο που δεσμεύτηκε ήταν να προβεί σε παραστάσεις προς την Τράπεζα Κύπρου, για συμψηφισμό των δανείων. Ο Σύνδεσμος δεν γνωρίζει αν αυτήν τη φορά ο Πρόεδρος τήρησε τις δεσμεύσεις του.

Εκείνο που είναι γνωστό, είναι ότι η Τράπεζα Κύπρου πιέζει τους κατόχους αξιογράφων να προβούν σε διακανονισμό των δανείων τους που εξασφαλίζονται με αξιόγραφα. Τελικά, όταν η απελθούσα Βουλή ενέκρινε κατά πλειοψηφία πρόταση του τότε Προέδρου της Γ. Ομήρου για συμψηφισμό, ο Πρόεδρος παρέπεμψε τον νόμο στο Ανώτατο Δικαστήριο ως αντισυνταγματικό.

Έβδομη δέσμευση
Δυο ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2016, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε επειγόντως στο Προεδρικό τον Πρόεδρο του Συνδέσμου, επανέλαβε την επιθυμία του για εξωδικαστική διευθέτηση του προβλήματος και ζήτησε να του σταλούν οι δικές του οδηγίες (δέσμευση 4η), οι προτάσεις του Συνδέσμου και αυτές των κομμάτων για να τις μελετήσει και να καλέσει σύσκεψη στο Προεδρικό για εξεύρεση εξωδικαστικής-συναινετικής λύσης.

Τα έγγραφα παραδόθηκαν στο Προεδρικό, ο Σύνδεσμος όμως ακόμη περιμένει. Το Προεδρικό ισχυρίζεται ότι τα έστειλε στον Υπουργό Οικονομικών, αλλά ο Υπουργός δήλωνε μέχρι πρόσφατα ότι ουδέποτε τα παρέλαβε. Ο Σύνδεσμος τα παρέδωσε διά χειρός και στον Υπουργό, ο οποίος, όμως, τώρα ισχυρίζεται ότι ουδέποτε πήρε οδηγίες από τον Πρόεδρο για να τα μελετήσει.

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.