Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


Ολοκληρώθηκε η αντεξέταση του Ηλιάδη για την Τράπεζα Κύπρου

Ολοκληρώθηκε σήμερα, μετά από επτά δικασίμους, η αντεξέταση του πρώην Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας Κύπρου Ανδρέα Ηλιάδη από την Εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής Πωλίνα Ευθυβούλου, στο πλαίσιο της απολογίας του κ. Ηλιάδη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.

Ο κ. Ηλιάδης επανέλαβε και σήμερα ότι πέραν του ποσού των €200 εκ. που ανακοινώθηκε στις 10/5/2012 ως κεφαλαιακό έλλειμμα το οποίο θα έπρεπε να καλυφθεί μέχρι τις 30/6/2012, δεν υπήρχε οποιοδήποτε άλλο συγκεκριμένο ποσό προς ανακοίνωση, απορρίπτοντας τη θέση ότι γνώριζαν πως οι κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας είχαν ανέλθει στα €400 εκ. ευρώ περίπου και παρέλειψαν να το πράξουν.

Η κα. Ευθυβούλου του υπέβαλε ότι όπως εξέδωσαν ανακοίνωση στις 10/5/2012 με τον ίδιο τρόπο όφειλαν να εκδώσουν ανακοίνωση όταν είχαν διαπιστώσει ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας ανήλθαν στα €400 εκ. περίπου. Ο κ. Ηλιάδης απέρριψε και αυτή την υποβολή, λέγοντας ότι στις 10/5/12 υπήρχε συγκεκριμένη πληροφορία ως προς το ακριβές ποσό του κεφαλαιακού κενού, κάτι που δεν υπήρχε μεταξύ 14/6/12 και τις 27/6/12 οπόταν «τα πράγματα ήταν αβέβαια και ασαφή».

Ο κ. Ηλιάδης στη γραπτή του δήλωση, κατά την κύρια εξέταση του, είχε αναφέρει ότι «τα ποσά σε εκείνο το στάδιο ήταν αβέβαια και ασαφή και εξαρτιόνταν από αποφάσεις που θα λαμβάνονταν αργότερα, είτε από τα αρμόδια σώματα εντός της Τράπεζας όταν όλα τα δεδομένα θα ήταν έτοιμα, είτε από τρίτους εκτός Τράπεζας όπως τους εξωτερικούς ελεγκτές και την ESMA, ή την ΕΑΤ».

Είχε υποστηρίξει επίσης ότι το ποσό των περίπου €400 εκ. «δεν ήταν κάτι που θα μπορούσε να δοθεί στο επενδυτικό κοινό ως ανακοίνωση. Ήταν απλώς ένα από τα πολλά και διαφορετικά ενδεχόμενα που είχαμε μπροστά μας, με τις ίδιες όμως πιθανότητες πραγμάτωσης του, όπως άλλα ποσά που βρίσκονταν εντός ενός πολύ μεγάλου εύρους, δηλαδή από υπερκάλυψη του στόχου της ΕΑΤ κατά €10εκ. μέχρι έλλειμμα €509εκ».

Ο κ. Ηλιάδης απέρριψε επίσης υποβολή ότι το τότε ΔΣ της Τράπεζας στις 19/6/12 στη Γενική Συνέλευση διαβεβαίωνε ότι το κεφαλαιακό κενό συνέχιζε να βρίσκεται στα €200 εκ., ισχυριζόμενος ότι αν και δεν γνώριζαν ποιο ήταν το ακριβές ποσό, εντούτοις πίστευαν ότι θα μπορούσαν να το καλύψουν μέσα από τις διάφορες ενέργειες στις οποίες προέβαινε η τράπεζα.

Κατά την εξέτασή του, ο κ. Ηλιάδης είχε αρνηθεί όλες τις κατηγορίες που του έχουν προσαφθεί δηλώνοντας «με κάθε ειλικρίνεια προς το Δικαστήριο ότι, σε όλη την περίοδο που υπηρέτησα από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου, εργάστηκα πάντοτε με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον των μετόχων και της τράπεζας. Δεν απέκρυψα ούτε και διέδωσα ποτέ πληροφορίες που θα ήταν δυνατόν να παραπλανήσουν τους μετόχους, ούτε είχα κάποιο όφελος να κάνω κάτι τέτοιο, ούτε και πέρασε ποτέ από το μυαλό μου».

Ο κ. Ηλιάδης είναι κατηγορούμενος στην ποινική υπόθεση εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και άλλων τεσσάρων πρώην ανώτατων στελεχών της, με κύρια κατηγορία αυτή της χειραγώγησης της αγοράς. Εκτός από την Τράπεζα Κύπρου, ως νομικό πρόσωπο, και τον κ. Ηλιάδη, κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της απολογίας των κατηγορουμένων, είναι επίσης οι Θεόδωρος Αριστοδήμου, Ανδρέας Αρτέμης, Γιάννης Πεχλιβανίδης και Γιάννης Κυπρή.

Η εκδίκαση της υπόθεσης θα συνεχιστεί στις 17 του μηνός με την απολογία του Γιάννη Πεχλιβανίδη, ο οποίος, όπως ανέφερε σήμερα ο δικηγόρος του, θα καλέσει και μάρτυρα για να καταθέσει ενώπιον του δικαστηρίου. Το Δικαστήριο όρισε επίσης νέες δικασίμους στις 4,5,6 και 7 Απριλίου στις 9 το πρωί.

Το Κακουργιοδικείο με ενδιάμεση απόφαση του στις 27 Απριλίου 2016 έκρινε ότι υπάρχει εκ πρώτης όψεως υπόθεση εναντίον των κατηγορουμένων, καλώντας τους σε απολογία. Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρώσει την απολογία τους οι Θεόδωρος Αριστοδήμου, Ανδρέας Αρτέμης και Ανδρέας Ηλιάδης.

Μετά την απολογία του κ. Πεχλιβανίδη, σειρά θα πάρουν για τη δική τους απολογία, ο Γιάννης Κυπρή και η Τράπεζα Κύπρου, η οποία έχει ήδη ανακοινώσει προς το δικαστήριο ότι θα καλέσει τον καθηγητή-εμπειρογνώμονα Kern Alexander για να καταθέσει ως μάρτυρας στην υπόθεση.

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό του δικαστηρίου, η Τράπεζα Κύπρου θα προέβαινε πρώτη στην απολογία της, ωστόσο η σειρά αυτή άλλαξε λόγω των εξελίξεων στο Κυπριακό και της συμμετοχής του δικηγόρου της Πόλυ Πολυβίου στη διαπραγματευτική ομάδα και ως εκ τούτου θα απολογηθεί τελευταία.

Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας, μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.