Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


Ονόματα δικαστών και δικηγόρων βγάζει στη φόρα N. Kληρίδης

Λευκωσια , Κυπρος

Στοιχεία που θεωρεί ότι τεκμηριώνουν τις δημόσιες καταγγελίες του περί διαπλοκής στο δικαστικό Σώμα απέστειλε χθες γραπτώς στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, ο δικηγόρος Νίκος Κληρίδης.

Στην επιστολή του, αφού διευκρινίζει ότι τα όσα κατήγγειλε δημόσια αποτελούν αυστηρά προσωπικές του θέσεις, συνεπώς δεν έχει καμία σχέση ο αδελφός του και Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, υποδεικνύει, ότι μετά την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και το κούρεμα των καταθέσεων, όλες οι σοβαρές υποθέσεις που αφορούσαν την Τράπεζα Κύπρου προωθήθηκαν στα Δικαστήρια μέσω του δικηγορικού γραφείου Χρυσαφίνης & Πολυβίου και εκδικάστηκαν από Δικαστές που έχουν άμεση ή και έμμεση σχέση με το εν λόγω δικηγορικό γραφείο. Με βάση, λοιπόν, τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Κληρίδης στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, οι παρακάτω Δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου σχετίζονται με το δικηγορικό γραφείο Χρυσαφίνης & Πολυβίου ως εξής:

* Η θυγατέρα και ο γαμπρός του Δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου Στέλιου Ναθαναήλ εργάζονται ως δικηγόροι στο γραφείο Χρυσαφίνης & Πολυβίου.

* Η θυγατέρα του Δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου Λεωνίδα Παρπαρίνου εργάζεται ως δικηγόρος στο γραφείο Χρυσαφίνης & Πολυβίου.

* Ο υιός της συζύγου του Δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μιχαλάκη Χριστοδούλου και επίσης Δικαστής στο Επαρχιακό Δικαστήριο Στάλω Χατζηγιάννη, εργάζεται ως δικηγόρος στο γραφείο Χρυσαφίνης & Πολυβίου.

* Ο Δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου Κώστας Στ. Παμπαλλής εργάστηκε για χρόνια στο γραφείο Χρυσαφίνης & Πολυβίου.

* Η σύζυγος του Δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου Τεύκρου Θ. Οικονόμου ήταν ανώτερη υπάλληλος της Τράπεζας Κύπρου και αφυπηρέτησε πρόσφατα. Ο κ. Οικονόμου συμμετείχε στην αθωωτική απόφαση κατά πλειοψηφία που εξεδόθη στις εφέσεις 2/2018 και 3/2018 με αποτέλεσμα την αθώωση της Τράπεζας Κύπρου και του τέως διευθυντή της τράπεζας, Ανδρέα Ηλιάδη, στις κατηγορίες για χειραγώγηση της αγοράς.

* Ο γιος του πρώην Δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ανδρέα Κραμβή είναι νυμφευμένος με τη θυγατέρα του δικηγόρου και συνέταιρου στο γραφείο Πόλυ Πολυβίου και εργάζονται και οι δυο ως δικηγόροι στο γραφείο Χρυσαφίνης & Πολυβίου. Αξίζει να αναφερθεί, ότι τον Ιανουάριο του 2018 το ΕΔΑΔ δικαίωσε πρώην πιλότο των Κυπριακών Αερογραμμών καθώς αποφάνθηκε, ότι δεν έτυχε δίκαιης και αμερόληπτης δίκης από το Ανώτατο Δικαστήριο, διότι, ο τότε Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Α. Κραμβής που εκδίκασε την έφεση του παραπονούμενου πιλότου με άλλους δυο συναδέλφους του, παρέλειψε να αποκαλύψει τη σχέση του με το δικηγόρο των Κυπριακών Αερογραμμών κ. Πόλυ Πολυβίου. Ότι δηλαδή, είναι συμπέθεροι.

* Η θυγατέρα της πρώην Δικαστού του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμονιάς Καουτζιάνη είναι εργοδοτούμενη στο γραφείο Χρυσαφίνης & Πολυβίου.

* Η σύζυγος του Δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου Αντώνη Λιάτσου εργάστηκε για χρόνια στο δικηγορικό γραφείο του Χρ. Τριανταφυλλίδη, πρώτου ξαδέλφου της συζύγου του Πόλυ Πολυβίου. Σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη, ο Χρ. Τριανταφυλλίδης είναι ο δικηγόρος του τέως Διευθυντή της Τράπεζας Κύπρου Ανδρέα Ηλιάδη που αθωώθηκε πρόσφατα στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ο κ. Τριανταφυλλίδης με χθεσινή δήλωση του χαρακτήρισε "εμετικά" τα όσα αναφέρει για το πρόσωπο του ο Νίκος Κληρίδης και επιφυλάχθηκε να απαντήσει λίαν συντόμως στα όσα του καταλογίζει.

Οι αθωωτικές αποφάσεις

Όπως καταγγέλλει στην επιστολή του ο Νίκος Κληρίδης, η έφεση που άσκησε ο Γενικός Εισαγγελέας εναντίον της απόφασης να ακυρωθεί το κατηγορητήριο που στρεφόταν εναντίον της τράπεζας Κύπρου και διευθυντικών στελεχών της, απορρίφθηκε ως άνευ αντικειμένου στις 3/4/2018.

Στο πενταμελές αυτό Εφετείο που επισφράγισε την απαλλαγή στελεχών της τράπεζας χωρίς καν να ακουστεί η έφεση, παρακάθησαν οι Δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου Στέλιος Ναθαναήλ, Λεωνίδας Παρπαρίνος και Αντώνης Λιάτσος, οι οποίοι, σχετίζονται με το γραφείο Χρυσαφίνης & Πολυβίου που εκπροσωπεί την τράπεζα Κύπρου. Σύμφωνα, πάντα, με τους ισχυρισμούς του κ. Κληρίδη, οι καταδικασθέντες πρωτόδικα για χειραγώγηση της αγοράς Ανδρέας Ηλιάδης και τράπεζα Κύπρου αθωώθηκαν κατόπιν έφεσης στο Ανώτατο Δικαστήριο με το δικαιολογητικό ότι δεν είχαν πρόθεση χειραγώγησης της αγοράς αλλά απλά σκόπευαν να καθησυχάσουν τους οργισμένους μετόχους στη Γενική Συνέλευση της τράπεζας. Τη σύνθεση του Εφετείου που εξέδωσε την αθωωτική απόφαση αποτελούσαν οι Δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρων Νικολάτος (Πρόεδρος), Τεύκρος Οικονόμου και Τάσια Ψαρά Μιλτιάδους. Για την Τράπεζα Κύπρου εμφανίστηκε ο Πόλυς Πολυβίου. Η αθωωτική απόφαση λήφθηκε στις 12/9/2018 με πλειοψηφία 2-1 με την ψήφο του Προέδρου Νικολάτου να κλίνει την πλάστιγγα υπέρ της αθώωσης. Η κ. Μιλτιάδους, που μειοψήφησε, τάχθηκε υπέρ της καταδίκης των κατηγορουμένων.
Οι συμβιβασμοί για αξιόγραφα

Της αθωωτικής απόφασης της Τράπεζας Κύπρου και του Ανδρέα Ηλιάδη, όπως καταγγέλλει στην επιστολή του ο κ. Κληρίδης, προηγήθηκε στις 21/6/2018 ο εξωδικαστικός συμβιβασμός μεταξύ της αδελφής του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρωνα Νικολάτου και της Τράπεζας Κύπρου. Η αδελφή του κ. Νικολάτου καταχώρησε αγωγή εναντίον της τράπεζας διεκδικώντας αποζημιώσεις λόγω αξιογράφων. Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός διευθετήθηκε από το δικηγορικό γραφείο Χρυσαφίνης & Πολυβίου με την καταβολή αποζημιώσεων.

Επίσης, στις 25/1/2016, αγωγή την οποία είχε κινήσει η θυγατέρα του κ. Νικολάτου εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και άλλων, με διεκδικήσεις αποζημιώσεων λόγω ζημιάς από την αγορά αξιογράφων, διευθετήθηκε και πάλι με εξωδικαστικό συμβιβασμό από τους δικηγόρους της τράπεζας, Χρυσαφίνης & Πολυβίου.

«Οι κάτοχοι αξιογράφων έχασαν όλα τους τα λεφτά λόγω μετατροπής των αξιογράφων τους σε μετοχές χωρίς αξία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το δικηγορικό γραφείο Χρυσαφίνης & Πολυβίου αποζημίωσε συγγενικά πρόσωπα πρώτου βαθμού του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρωνα Νικολάτου χωρίς να δικαστούν οι αγωγές τους», ισχυρίζεται στην επιστολή του ο κ. Κληρίδης.
 
Μύρωνας Νικολάτος: Προς το παρόν δεν θα τοποθετηθούμε 
Καλέσαμε χθες τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρωνα Νικολάτο να σχολιάσει τα όσα πολύ σοβαρά καταλογίζει στον ίδιο και σε άλλους Δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο δικηγόρος Νίκος Κληρίδης. Ο κ. Νικολάτος περιορίστηκε να δηλώσει στον «Φ» ότι προς τον παρόν δεν επιθυμεί να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο.
 
Ο Νίκος Κληρίδης αναφέρεται στην επιστολή του και στην ποινική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για μίζες στο Αποχετευτικό Συμβούλιο Λάρνακας και συγκεκριμένα, στην κατάσχεση του ηλεκτρονικού υπολογιστή του δικηγόρου του Δήμου Λάρνακας Αντώνη Ανδρέου, ο οποίος, είναι ο σύζυγος της αδελφής του δικηγόρου Πόλυ Πολυβίου. Σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη, ακυρώθηκε ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου το ένταλμα έρευνας που εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας στο γραφείο του κ. Ανδρέου και η Αστυνομία υποχρεώθηκε να επιστρέψει τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του. Το ένταλμα έρευνας της Αστυνομίας ακύρωσε ο Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Στέλιος Ναθαναήλ, η θυγατέρα και ο γαμπρός του οποίου εργάζονται, σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη, ως δικηγόροι στο γραφείο Χρυσαφίνης & Πολυβίου.

 

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.