Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


  • Αρχική
  • Τελευταία νέα
  • Παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Τράπεζα Κύπρου η Επ. Κεφαλαιαγοράς Κύπρου

Παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Τράπεζα Κύπρου η Επ. Κεφαλαιαγοράς Κύπρου

H Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παρακολουθεί στενά το θέμα που αφορά τις μη δεσμευτικές προσφορές εξαγοράς της Τράπεζας Κύπρου που κατέθεσε η Lone Star και είναι και σε διαβούλευση τόσο με την Τράπεζα Κύπρου όσο και με την αντίστοιχη εποπτική αρχή στην Ιρλανδία (Irish Takeover Panel), δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) Γιώργος Θεοχαρίδης.

Εξάλλου, αρμόδια πηγή για το θέμα της αγοράς μετοχών της Τράπεζας Κύπρου από την Senvest Management LLC δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η Senvest βλέπει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Τράπεζα Κύπρου και προχωρεί σε αγορές μετοχών της τράπεζας.

Συγεκριμένα, κληθείς από το ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της ΕΚΚ να σχολιάσει την ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου, σύμφωνα με την οποία το Διοικητικό Συμβούλιο της Bank of Cyprus Holdings PLC βεβαιώνει ότι έχει λάβει και ομόφωνα απορρίψει τρεις εθελοντικές, υπό όρους, μη δεσμευτικές προσφορές από την Lone Star αναφορικά με πιθανή προσφορά σε μετρητά για το σύνολο του εκδομένου, και αυτού που θα εκδοθεί, μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας, ανέφερε ότι « Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παρακολουθεί στενά το θέμα» και το κατά πόσον τηρούνται οι πρόνοιες του νόμου περί εξαγορών.

 «Η ΕΚΚ είναι σε διαβούλευση τόσο με την Τράπεζα Κύπρου όσο και με την αντίστοιχη εποπτική αρχή στην Ιρλανδία (Irish Takeover Panel), χώρα στην οποία είναι εγγεγραμμένη η Τράπεζα Κύπρου, για να δούμε ότι τηρούνται οι πρόνοιες των νομοθεσιών Κύπρου και Ιρλανδίας», υπογράμμισε ο κ. Θεοχαρίδης.

Σημείωσε πως υπάρχουν θέματα που εμπίπτουν κάτω από το Irish Takeover Panel και άλλα κάτω από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΚ εξήγησε ότι θα πρέπει να διαχωριστούν ποιες είναι οι αρμοδιότητες της εποπτικής αρχής στην Κύπρο και ποιες οι αρμοδιότητες της εποπτικής αρχής στην Ιρλανδία.

Σημειώνεται ότι σε ανακοίνωση, ημερομηνίας 19 Αυγούστου, η Τράπεζα Κύπρου αναφέρει ότι η πρώτη πρόταση από την Lone Star λήφθηκε στις 5 Μαΐου 2022 στην τιμή των €1,25 ανά μετοχή της Τράπεζας και μετά από προσεκτική εξέταση μαζί με τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους του, το Διοικητικό Συμβούλιο απέρριψε ομόφωνα την πρώτη πρόταση στις 20 Μαΐου 2022.

Η δεύτερη πρόταση λήφθηκε στις 25 Μαΐου 2022 στην τιμή €1,38 ανά μετοχή της Τράπεζας Κύπρου και το Διοικητικό Συμβούλιο απέρριψε εκ νέου ομόφωνα την δεύτερη πρόταση στις 3 Ιουνίου 2022, ενώ στις 16 Ιουνίου 2022, η Lone Star προσέγγισε εκ νέου την Εταιρία, ζητώντας συνάντηση για συζήτηση θεμάτων αναφορικά με την υλοποίηση της δεύτερης πρότασης.

Αναφέρεται ότι οι οικονομικοί όροι της πρότασης που παρουσιάστηκε στις 16 Ιουνίου 2022 παρέμειναν οι ίδιοι με αυτούς της Δεύτερης Πρότασης, η οποία απορρίφθηκε ομόφωνα στις 3 Ιουνίου 2022.

Ως εκ τούτου το Διοικητικό Συμβούλιο απέρριψε ομόφωνα αυτό το αίτημα στις 29 Ιουνίου 2022.

Η τρίτη προσφορά λήφθηκε στις 8 Ιουλίου 2022 στην τιμή των €1,51 ανά μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, η οποία απορρίφθηκε εκ νέου ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο για τον λόγο ότι αυτή αποτιμά ουσιαστικά πιο χαμηλά την αξία της Εταιρίας και τις μελλοντικές της προοπτικές και ότι δεν ήταν προς το συμφέρον τόσο της Εταιρίας και των μετόχων της, όσο και των άλλων ενδιαφερομένων μερών. Το Διοικητικό Συμβούλιο απέρριψε ομόφωνα τη Τρίτη Πρόταση στις 22 Ιουλίου 2022.

Επιπρόσθετα, το ΔΣ της Τράπεζας αναφέρει ότι «πέραν του ότι αποτιμά ουσιαστικά πιο χαμηλά την αξία και τις προοπτικές της Εταιρίας, η πρόταση από την Lone Star δεν λαμβάνει υπόψη την πολυπλοκότητα της υλοποίησης εξαγοράς της Τράπεζας Κύπρου, δεδομένης της στρατηγικής σημασίας της Τράπεζας Κύπρου για την Κύπρο».

Την πρόοδο της Τράπεζας Κύπρου βλέπει η Senvest και αυξάνει το ποσοστό της στην τράπεζα, λέει αρμόδια πηγή στο ΚΥΠΕ

Την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Τράπεζα Κύπρου και τις πολύ καλές προοπτικές της, βλέπει η Senvest Management LLC και αυξάνει το ποσοστό της στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας τους τελευταίους μήνες, δήλωσε στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή.

Κληθείς να σχολιάσει την αγορά ενός εκατομμυρίου μετοχών της Τράπεζας Κύπρου εντός Αυγούστου, η ίδια πηγή είπε ότι κατά τους τελευταίους τρεις μήνες (Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο) η Senvest Management LLC έχει αγοράσει περίπου 3 εκατομμύρια μετοχές της Τράπεζας Κύπρου, αυξάνοντας το ποσοστό της στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας, στο 7,79%, από 7,11% αρχές Ιουνίου.

«Η Senvest αυξάνει τους τελευταίους μήνες το ποσοστό της στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου βλέποντας την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Τράπεζα Κύπρου και τις πολύ καλές προοπτικές που διανοίγονται μετά την ομαλοποίηση της τράπεζας όσον αφορά τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια αλλά και τις προοπτικές κερδοφορίας οι οποίες βοηθούνται τόσο από την ομαλοποίηση των ΜΕΔ όσο και από τις αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», υπογράμμισε.

«Η τελευταία αγορά (εντός Αυγούστου) αποτελεί ένδειξη της στήριξης της Senvest προς την διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου και προς τις ενέργειες της», τόνισε.

Η ίδια πηγή είπε ακόμη στο ΚΥΠΕ ότι η Senvest Management LLC, οποία διαχειρίζεται επενδυτικά ταμεία ύψους περίπου 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων το 50% αφορούν ίδια κεφάλαια, άρχισε να επενδύει στην Κύπρο προς το τέλος του 2012, στο πλαίσιο της χρηματοπιστωτικής κρίσης, και η φιλοσοφία της στις επενδύσεις που κάνει είναι μακροπρόθεσμη.

Σημείωσε ότι αυτή την στιγμή η Senvest Management LLC είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές αν όχι ο μεγαλύτερος στις κυπριακές τράπεζες, Κύπρου και Ελληνική, με συνολικές επενδύσεις πέραν των 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Περισσότερα στο: https://www.alphanews.live/economy/parakoloythei-stena-tis-exelixeis-stin-trapeza-kyproy-i-ep-kefalaiagoras-kyproy

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.