Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


Περαιτέρω οδηγίες στους δικηγόρους

Λευκωσια-Κυπρος :

Στο Ανωτάτο για διευκρινίσεις νομικό ερώτημα που αφορά την Τράπεζα Κύπρου
Οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι Θεόδωρος Αριστοδήμου, Ανδρέας Αρτέμη, Ανδρέας Ηλιάδη, Γιάννης Κυπρή και ο πρώην Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας και υπεύθυνος για τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα, Γιάννης Πεχλιβανίδης
Το Ανώτατο Δικαστήριο όρισε χθες την 14η Σεπτεμβρίου, ως την ημερομηνία για τελικές διευκρινίσεις σε σχέση με το νομικό ερώτημα που ήγειρε ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας η πλευρά της υπεράσπισης των κατηγορουμένων στην πρώτη ποινική υπόθεση εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και των πέντε πρώην υψηλόβαθμων στελεχών της τράπεζας.

Εκτός από την Τράπεζα Κύπρου, ως νομικό πρόσωπο, κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι πρώην Πρόεδροι των Διοικητικών Συμβουλίων της Τράπεζας Θεόδωρος Αριστοδήμου και Ανδρέας Αρτέμη, οι πρώην Διευθύνοντες Σύμβουλοι της Τράπεζας Ανδρέας Ηλιάδη και Γιάννης Κυπρή και ο πρώην Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας και υπεύθυνος για τα υποκαταστήματα στην Ελλάδας, Γιάννης Πεχλιβανίδης.
Η ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου συνήλθε χθες το μεσημέρι προκειμένου να δώσει περαιτέρω οδηγίες μετά και την καταχώριση των γραπτών αγορεύσεων των δικηγόρων των δύο πλευρών. Να σημειωθεί ότι το Ανώτατο συνήλθε για πρώτη φορά για οδηγίες στις 4 Ιουλίου.
Δεν κατέθεσε γραπτή αγόρευση
Κατά τη χθεσινή διαδικασία, ο δικηγόρος του Ανδρέα Ηλιάδη, Ευστάθιος Ευσταθίου, διευκρίνισε ότι ο λόγος που δεν κατέθεσε γραπτή αγόρευση για τον πελάτη του είναι γιατί υιοθετεί πλήρως τη γραπτή αγόρευση που κατέθεσε ο δικηγόρος της Τράπεζας Κύπρου, Πόλυς Πολυβίου.
Το Δικαστήριο ζήτησε επίσης από τους δύο δικηγόρους που εκπροσωπούν τον Ανδρέα Αρτέμη, τους Χρήστο Τριανταφυλλίδη και Δημήτρη Αραούζο, να απαντήσουν κατά πόσον θα μπορούσαν να υποβάλουν μια κοινή, ενοποιημένη, γραπτή αγόρευση και όχι δύο διαφορετικές αγορεύσεις για τον πελάτη τους για σκοπούς απλοποίησης και για βοήθεια του δικαστηρίου.
Οι δικηγόροι επέμειναν στη θέση όπως παραμείνουν και οι δύο διαφορετικές αγορεύσεις για τον κοινό τους πελάτη, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχουν διαφορές στις δύο αγορεύσεις και ότι η μια αγόρευση συμπληρώνει την άλλη. Ανέφεραν επίσης ότι και οι δύο εκπροσωπούν διαφορετικούς πελάτες. Συγκεκριμένα, ο κ. Τριανταφυλλίδης εκπροσωπεί και τον κ. Πεχλιβανίδη και ο κ. Αραούζος και τον κ. Αριστοδήμου.
Θα καθυστερήσει η επανέναρξη της εκδίκασης
Ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Μύρων Νικολάτος όρισε στη συνέχεια την 14η Σεπτεμβρίου, για διευκρινίσεις και για τυχόν υποβολή ερωτήσεων από πλευράς των μελών της ολομέλειας του Δικαστηρίου. Είπε επίσης ότι θα δοθεί και χρόνος πέντε λεπτών για τυχόν παρεμβάσεις από πλευράς των δικηγόρων των κατηγορουμένων.
Η Εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Πολίνα Ευθυβούλου δεσμεύτηκε να υποβάλει στο δικαστήριο μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή -και πριν από τις 14 Σεπτεμβρίου- τις αυθεντίες και τα συγγράμματα που υποστηρίζουν τις θέσεις που αναπτύσσει στη γραπτή αγόρευση που κατέθεσε.
Η νέα αυτή εξέλιξη αναπόφευκτα θα καθυστερήσει την επανέναρξη της εκδίκασης της υπόθεσης ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, η οποία είναι ορισμένη για τις 16 Σεπτεμβρίου, αφού μέχρι τότε δεν αναμένεται να έχει εκδοθεί η απόφαση του Ανωτάτου.
Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, με ενδιάμεση απόφασή του στις 14/06/2016, ενέκρινε το αίτημα της υπεράσπισης για παραπομπή στο Ανώτατο Δικαστήριο νομικού ερωτήματος που αφορά στην εγκυρότητα της κανονιστικής διοικητικής πράξης (ΚΔΠ 406/2011) της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ), πάνω στην οποία εδράζεται η κατηγορία της χειραγώγησης της αγοράς.
Ουσιαστικά το Κακουργιοδικείο επέτρεψε την παραπομπή στο Ανώτατο Δικαστήριο για γνωμοδότηση αναφορικά με το κατά πόσον δικαιούται και οφείλει να κάνει παρεμπίπτοντα έλεγχο αναφορικά με την εγκυρότητα της εν λόγω ΚΔΠ για λόγους πέρα από αντισυνταγματικότητα και υπέρβαση εξουσίας (ultra vires).
Σε περίπτωση που καταδειχθεί πως η ΚΔΠ της ΕΚΚ, επί της οποίας εδράζεται η κατηγορία της χειραγώγησης της αγοράς, πάσχει εγκυρότητας, τότε οι κατηγορούμενοι Αντρέας Αρτέμη, Γιάννης Πεχλιβανίδης και Γιάννης Κυπρή αθωώνονται εξ ολοκλήρου αφού δεν είχαν κληθεί σε απολογία για άλλες κατηγορίες.

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.