Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


Ποδαρικό διώξεων με υποθέσεις της Κεφαλαιαγοράς

Μέχρι τέλος του έτους οι ολοκληρωμένοι φάκελοι

Λευκωσία: Αρχή με ποινικές διώξεις στη βάση έκθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τις οικονομικές καταστάσεις των τραπεζών αλλά και των ομολόγων που κατατέθηκαν στο Χρηματιστήριο, θα κάνουν Εισαγγελία και ποινικοί ανακριτές. Ανοικτά είναι πολλά μέτωπα που αφορούν στην καταστροφή της οικονομίας, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να κάνει λόγο για «πρωτόγνωρα αδικήματα».


Χθες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε την ανακριτική ομάδα που εδρεύει στο Συνεδριακό Κέντρο, ενημερώθηκε διεξοδικά τόσο από τον Γενικό Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, όσο και από τον επικεφαλής των ανακρίσεων, αστυνόμο Χριστόφορο Μαυρομμάτη, για την πορεία των ερευνών, τα χρονοδιαγράμματα και ξεκαθάρισε πως δεν δέχεται από κανέναν προσχηματικά να περνά ο χρόνος και να μην πάνε υποθέσεις στο Δικαστήριο. Ο Πρόεδρος έστειλε το μήνυμα ότι θέλει αποτελέσματα, τονίζοντας ότι υπάρχει διάχυτη αντίληψη στους πολίτες για συγκάλυψη και γι’ αυτό ζήτησε μηδενική ανοχή, με τις διαδικασίες να προχωρήσουν τάχιστα. Δεν γίνεται να προχωρούμε με τις εκποιήσεις περιουσιών, είπε στη σύσκεψη ο κ. Αναστασιάδης και με την τιμωρία των ενόχων να μην προχωρούμε. Είναι πρώτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης η απόδοση ευθυνών και ζήτησε ενημέρωση για την πορεία των ερευνών ανά μήνα.
Μετά από ενημέρωση που έτυχε ο Πρόεδρος από τον επικεφαλής των ερευνών, ξεκαθάρισε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρχουν οι πρώτοι ολοκληρωμένοι φάκελοι. Θα πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», για δύο φάκελους (για Τράπεζα Κύπρου και πρώην Λαϊκή) και θα αφορούν στη βάση της έκθεσης της Κεφαλαιαγοράς με την οποία επέβαλε βαρύτατα διοικητικά πρόστιμα σε πρώην συμβούλους για τα παραπλανητικά, όπως αναφέρθηκε, προσπέκτους που κατατέθηκαν, τόσο για τις οικονομικές καταστάσεις των τραπεζών όσο και για τα ομόλογα.
Άλλες υποθέσεις που προχωρούν είναι αυτές της HSBC του Σύρου Φουάτ Αλ Ζαγιάντ, που πήρε δάνειο εκατομμυρίων από τράπεζα, όπως και αυτή που αφορά άλλο δάνειο ελληνικής εταιρείας για την κατασκευή αιολικού πάρκου. Στη σύσκεψη έγινε αναφορά και στην άρνηση των τραπεζών και του Συνεργατισμού να δώσουν στοιχεία για τα δάνεια των πρώην συμβούλων τους.
Η Αστυνομία επανέλαβε το αίτημά της για μόνιμη εγκατάσταση μαζί με τους ανακριτές μέλους της Νομικής Υπηρεσίας για καθοδήγηση, κάτι που έγινε αποδεκτό, ενώ ο Γενικός Εισαγγελέας ενημέρωσε για τις διαδικασίες που τρέχουν τόσο για την αγορά του σέρβερ όσο και για την αγορά υπηρεσιών ξένων εμπειρογνωμόνων. Ο Κώστας Κληρίδης είπε ότι γίνονται όλα νομότυπα και με λεπτομερή τρόπο, ώστε να μην υπάρξει διασπάθιση δημοσίου χρήματος και πως σύντομα θα υπάρξει κατάληξη και στα δύο αυτά ζητήματα.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «έχω καταστήσει σαφές ότι η πολιτεία θα επιδείξει μηδενική ανοχή και δεν θα ανεχθεί τη συγκάλυψη του οποιουδήποτε αποδειχθεί ότι ενέχεται σε οποιοδήποτε αδίκημα». Η ανακριτική ομάδα, αλλά και ο Γενικός Εισαγγελέας, ο βοηθός και οι συγκεκριμένοι λειτουργοί που συντονίζουν και παρακολουθούν, είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν το συντομότερο έτσι ώστε, όπως είπε, να υπάρξουν –αυτή τη φορά τουλάχιστον– και διεύρυνση και τιμωρία όσων φέρουν την ευθύνη της καταστροφής του χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά και τις συνέπειες τις οποίες πληρώνει ο απλός πολίτης, είτε λέγεται καταθέτης, είτε λέγεται οφειλέτης, είτε ευρύτερα λέγεται κυπριακή οικονομία, τόνισε.
Ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι για μην αφήνονται αιχμές ότι κάποιοι ενδεχόμενα να ήθελαν την καθυστέρηση ή τη συγκάλυψη, εξήγησε ότι έχουμε το αγγλοσαξονικό σύστημα που θέλει αυστηρούς τους κανόνες της απόδειξης. Συνεπώς, ορθά επιζητείται να στοιχειοθετηθεί με όλα τα αναγκαία τεκμήρια η κάθε υπόθεση ξεχωριστά έτσι ώστε να μην υπάρξει εκ των υστέρων η κατηγορία ότι είτε δεν έγινε όπως θα έπρεπε η ανακριτική δουλειά, αλλά και η εν συνεχεία δίωξη από τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος και λόγω πείρας δεν θα ήτο ποτέ δυνατόν να προσάψει κατηγορία χάριν της προσαγωγής κάποιου στο δικαστήριο και εν συνεχεία να απαλλαγεί. «Εκεί θα ήταν η συγκάλυψη», πρόσθεσε.
Είπε επίσης, ότι πρόκειται περί στοιχειοθέτησης πρωτόγνωρων εγκλημάτων. «Μιλούμε για τεράστιες ευθύνες και ενδεχόμενα κακουργήματα που έχουν διαπραχθεί», προσθέτοντας ότι ήδη κάποιοι άρχισαν να στοχοποιούνται. Ο Πρόεδρος έκανε επίσης λόγο για σωρεία αδικημάτων που ερευνώνται, υπάρχουν αδικήματα που αφορούν διαγραφή από ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αδικήματα που αφορούν πλαστογραφίες. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Εισαγγελέας, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο αρχηγός της Αστυνομίας, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ.ά.
Το ΑΚΕΛ, διά του υπευθύνου του Γραφείου Νομικών, βουλευτή Άριστου Δαμιανού, εκφράζει την ανησυχία του για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην ανάκριση κάποιων επώνυμων, «ανησυχία που επιτείνεται ανακαλώντας στη μνήμη μας τις γνωστές δηλώσεις της Πινδάρου και του Προεδρικού ότι στην Κύπρο έχουμε τους καλύτερους τραπεζίτες και ότι ο κύριος Ορφανίδης αποτελεί ευλογία». Ως ΑΚΕΛ στηρίζουμε τις προσπάθειες της Γενικής Εισαγγελίας, που θα πρέπει να έχουν ως στόχο τη λογοδοσία ενώπιον της Δικαιοσύνης εκείνων που αποδεδειγμένα συνέργησαν στην οικονομική καταστροφή, αναφέρεται.

 Μεταβαίνουν στην Αθήνα την Πέμπτη ανακριτές

Μεικτό κλιμάκιο ανακριτών της Γενικής Εισαγγελίας και της Αστυνομίας θα μεταβεί στην Αθήνα, όπου θα έχει επαφές κυρίως με τις ελληνικές εισαγγελικές Αρχές. Θα συζητήσουν για την πορεία των εκεί ερευνών και θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα, ώστε να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για το τι δέον γενέσθαι για τις υποθέσεις που διερευνώνται στην Ελλάδα σε σχέση με την κυπριακή οικονομία. Ένα από τα θέματα που είναι ανοικτό είναι η νομική βοήθεια για πρόσωπα που βρίσκονται στην Ελλάδα και θεωρούνται ύποπτα στη βάση των ερευνών που γίνονται στην Κύπρο.
Γράφει: Μιχάλης Χατζηβασίλης - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/216397/podariko-dioxeon-me-ypotheseis-tis-kefalaiagoras#sthash.16Z9Rbj2.dpuf

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.