Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


Ποιοί ελέγχουν τις τράπεζες στην Κύπρο

Πέφτει και το τελευταίο προπύργιο μιας αμιγούς κυπριακής τράπεζας με την πώληση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, η κυριότητα της οποίας σε οποιαδήποτε μορφή θα περάσει σε ξένα χέρια. Η Κύπρος δεν θα έχει πιστωτικό ίδρυμα με μετόχους Κυπρίους και hedge funds από Αμερική, Ρωσία, Ευρώπη, Μέση Aνατολή θα ελέγχουν πλέον το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Ο «τραπεζικός χάρτης» πέντε χρόνια μετά την κρίση του 2013 ξαναγράφεται, λόγω των κόκκινων δανείων και την πίεση των κεφαλαιακών απαιτήσεων. Στην τελική ευθεία εισέρχονται, πλέον, οι διεργασίες για την αναδιάταξη του τραπεζικού χάρτη. Αυτό σημαίνει ότι μετά τη Λαϊκή ακόμη ένας τραπεζικός παίκτης θα αποχωρήσει από την αγορά αν υλοποιηθεί το σενάριο για εξαγορά από την Ελληνική Τράπεζα. Αυτό αν θα γίνει θα είναι με αύξηση κεφαλαίου και τη συμμετοχή νέων επενδυτών στο μετοχικό της κεφάλαιο, δημιουργώντας νέες ανακατατάξεις.Την Παρασκευή ανακοίνωσε ότι συμμετέχει στη διαδικασία προσφορών για τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στο παρόν στάδιο ουδεμία απόφαση έχει ληφθεί από την εταιρεία κατά πόσον θα υποβάλει προσφορά ή όχι και υπό ποιους όρους. Μέχρι τέλος Απριλίου όπως είναι η πρόθεση του Υπουργείου Οικονομικών πρέπει να έχει κλείσει το deal με ιδιώτη επενδυτή για την πώληση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας και νέοι μέτοχοι να μπουν στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Πριν δώδεκα χρόνια έγινε η πρώτη μεγάλη κίνηση με ξένους μετόχους που έφερε ανατροπές στο τραπεζικό σύστημα. Ήταν μια περίοδος μεγάλων κερδών, μεγάλων ζημιών στη πορεία και το τέλος μιας εποχής που άλλαξε τις ισορροπίες.

Η αρχή γίνεται το 2006 με την πώληση του 21,16% που κατείχε για αρκετά χρόνια HSBC στη Λαϊκή Τράπεζα στην Marfin Financial Group που ελέγχεται από τον Ανδρέα Βγενόπουλο και στο Tosca Fund. Λίγο αργότερα μεγαλομέτοχος στη Λαϊκή γίνεται το Dubai Fund που ανήκει στην κυβέρνηση του Εμιράτου του Dubai. Τέσσερα χρόνια μετά σειρά παίρνει η Τράπεζα Κύπρου. Το 2010 ο Ρώσος  ο Ντιμίτρι Ριμπόλοβλεφ ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο έγινε ο νέος μεγαλομέτοχος της Τράπεζας Κύπρου με ποσοστό 9,7%. Λίγο αργότερα και πριν τα γεγονότα του 2013 ο Ρώσος μεγιστάνας είχε αποχωρήσει από το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου.

Αυτό ήταν και το τέλος μιας εποχής για το τραπεζικό σύστημα που έφερε τα πάνω κάτω. Τα γεγονότα του 2013 είχαν ως αποτέλεσμα επενδυτικά ταμεία από τη Ρωσία, την Αμερική, την Ευρώπη να βάλουν χρήματα για επενδύσεις στις μετοχές των δυο συστημικών τραπεζών, Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική. Τα ξένα επενδυτικά ταμεία επένδυσαν το 2013 και το 2014 στις κυπριακές τράπεζες παρέχοντας στήριξη στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής τους με την προσδοκία ότι θα είχαν μεγάλες αποδόσεις στις επενδύσεις τους σε βάθος τριετίας, όπως έγινε και σε άλλες χώρες.  Η μετοχική βάση των τραπεζών που περιλάμβανε Κύπριους επενδυτές, την Εκκλησία αλλά και τους ξένους επενδυτές της προηγούμενης φουρνιάς εξαρθρώθηκε. Κυπριακό τραπεζικό ίδρυμα παραμένει σήμερα ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης. Έχει ενδιαφέρον ποια είναι τα μετοχολόγια των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Τράπεζα Κύπρου

Σήμερα οι μέτοχοι πέραν του 3% είναι: Lamesa Holdings S.A. (affiliate of Renova Group) 9,27%, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης 5,02%, Cyprus Popular Bank 4,81%, TD Asset Management 4,34%, Senvest Management  3,67%, Osome Investments  3,32%, Eaton Vance 3,63%.

Ελληνική Τράπεζα

Αλλαγές υπήρξαν και στο μετοχολόγιο της Ελληνικής από το 2014. Μέτοχοι που κατέχουν πέραν του 5% του μετοχικού κεφαλαίου είναι: CPB FBO Third Point Hellenic Recovery Fund LP (CΥ) 26,20%, Wargaming Group 24,92%, Δήμητρα Επενδυτική 10,05%,  Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης 5,37%.

Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα

Το σύνολο της κρατικής βοήθειας που έλαβε από το 2014 μέχρι σήμερα ανέρχεται στα €4,2 δισ. Προηγήθηκε η ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού με €1,5 δισ. το 2013 και η δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση το 2015 με €170 εκατ. Πριν λίγες μέρες υπήρξε κατάθεση €2,5 δισ. μέσω έκδοσης ομολόγου.

Τι γίνεται με τις πιο μικρές

Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στα άλλα πιστωτικά ιδρύματα.

Στην RCB ο μεγαλύτερος μέτοχος είναι η VTB Bank με ποσοστό 46,29%, ενώ ακολουθούν η Crendaro Investments Limited με ποσοστό 33,86% και η Otkritie Financial Corporation Bank με ποσοστό 19,85%.

Στην Ancoria ο μεγαλύτερος μέτοχος είναι ο επενδυτής Sievert Larsson με ποσοστό 40,5%, ενώ ακολουθούν το ταμείο Sievert Larsson Scholarship Foundation με ποσοστό 19,21% και η Ancoria Insurance με ποσοστό 20%.

Στην CDB ο μεγαλύτερος μέτοχος είναι η εταιρεία Path Holdings με ποσοστό 20,26%, ενώ ακολουθούν η Leon Investment S.A. με ποσοστό 20,26%.

Στην Astrobank (πρώην Τράπεζα Πειραιώς) μεγαλύτερος μέτοχος είναι ο Λιβανέζος επιχειρηματίας Maurise Sehnaoui, ο οποίος είναι και μεγαλομέτοχος και της USB.

Το επενδυτικό ελντοράντο της Κύπρου δεν έδωσε κέρδη

Το επενδυτικό ελντοράντο που αναζητούσαν τα hedge funds και οι ξένοι θεσμικοί μετά το 2013 στις κυπριακές τράπεζες μετατρέπεται μέχρι στιγμής σε τρύπα απωλειών. Τα hedge fund έβαλαν λεφτά τους στις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών για να στηρίξουν το κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Έχουν μεγάλο μέρος της αρχικής τους επένδυσης χωρίς να υπάρχει σήμερα ορατότητα για ανάκτηση των κεφαλαίων που έχουν επενδύσει.

Ο λόγος είναι οι μεγάλες προβλέψεις για επισφαλή δάνεια, τα κενά της νομοθεσίας που εμποδίζουν την ταχεία είσπραξη των προβληματικών δανείων και το αυστηρό εποπτικό πλαίσιο που δημιουργεί συνεχώς νέες απαιτήσεις. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι το τραπεζικό σύστημα από το 2011 μέχρι το 2017 παρουσιάζει σωρευτικές ζημιές €15,17 εκατ. Δυο χρόνια πριν την κρίση του 2013 οι ζημιές  ήταν €4,99 εκατ. και ο δείκτης κοινών κεφαλαίων κατηγορίας 1 (CET1) 5%. To 2012 οι ζημιές είναι €4,45 εκατ. και ο δείκτης κεφαλαίων 4,5%, το 2013 οι ζημιές είναι €4,01 εκατ. και ο δείκτης κοινών κεφαλαίων στο 11,7%. Το 2014 η κατάσταση βελτιώνεται. Ο δείκτης κεφαλαίων αυξάνεται στο 14,2% και οι ζημιές περιορίζονται στις €413 χιλ., το 2015 οι ζημιές είναι €448 χιλ. και ο δείκτης κεφαλαίων στο 15,6%. Το 2016 οι ζημιές του τραπεζικού συστήματος ήταν €218 χιλ. και ο δείκτης κεφαλαίων στο 15,9%. Το 2017 οι ζημιές είναι €633 χιλ. (δεν έχει βγάλει αποτελέσματα η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα) και ο δείκτης κεφαλαίων είναι στο 15% (τέλος Σεπτεμβρίου 2017).

Τράπεζες από την ΕΕ και όχι μόνο στην Κύπρο

Στην Κύπρο λειτουργούν επίσης τρεις θυγατρικές πιστωτικών ιδρυμάτων από χώρες της ΕΕ (Alpha Bank Cyprus, Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος Κύπρου και Eurobank Cyprus), καθώς και δύο θυγατρικές πιστωτικών ιδρυμάτων χωρών εκτός της ΕΕ (Societe Generale Bank – Cyprus και USB Bank).

Επίσης, λειτουργούν οκτώ υποκαταστήματα πιστωτικών ιδρυμάτων από χώρες της ΕΕ (AS Expobank, Banque SBA, Barclays Bank PLC, Central Cooperative Bank PLC, EFG Bank (Luxembourg) SA, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ, First Investment Bank και Saxo Bank), καθώς και 15 υποκαταστήματα πιστωτικών ιδρυμάτων από χώρες εκτός της ΕΕ (Arab Jordan Investment Bank SA, Bank of Beirut SAL, BankΜed SAL, Banque BEMO SAL, BBAC SAL, BLOM Bank SAL, Byblos Bank SAL, Credit Libanais SAL, IBL Bank sal, Jordan Ahli Bank plc, Jordan Kuwait Bank PLC, Lebanon and Gulf Bank SAL, Promsvyazbank PJSC, Public joint-stock company AVTOVAZBANK και Public Joint-Stock Company Commercial Bank «Privatbank»).

ΠΗΓΗ: www.philenews.com

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.