Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


Πρόταση Νόμου για αξιόγραφα και κουρεμένους καταθέτες ετοιμάζει το ΔΗΚΟ

ΚΥΠΡΟΣ :

Πρόταση Νόμου για αποκατάσταση των Κατόχων Αξιογράφων αλλά και κάποιων κουρεμένων καταθετών, ετοιμάζει να καταθέσει σύντομα το ΔΗΚΟ, όπως δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Νικόλας Παπαδόπουλος, μετά από συνάντηση που είχε με το Σύνδεσμο Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε αρχικά στις πολλές δηλώσεις που έγιναν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την αποκατάσταση των κατόχων αξιογράφων. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του Προέδρου στις 12 Οκτωβρίου 2012, στις 22 Οκτωβρίου 2013 για τη σύσταση ειδικού διαιτητικού δικαστηρίου, στις 28 Φεβρουαρίου 2014 για σχέδιο εξώδικης διευθέτησης. “Τίποτα απ' όλα αυτά δεν έγινε μέχρι σήμερα, αντίθετα το ΔΗΚΟ έχει καταθέσει μια συγκεκριμένη πρόταση για την αποζημίωση των κατόχων αξιογράφων, των καταθετών, των Ταμείων Προνοίας που κουρεύτηκαν το Μάρτιο του 2013”, είπε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ σημείωσε την ανάγκη αποκατάστασης της χαμένης εμπιστοσύνης στην κυπριακή οικονομία και του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και ένας από τους τρόπους για να ξανακερδίσουμε αυτή τη χαμένη αξιοπιστία είναι να αποκαταστήσουμε την αδικία της κλοπής που έγινε το Μάρτιο του 2013.

Όσον αφορά τη θέση του Υπουργού Οικονομικών ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν μπορεί να καλύψει αυτές τις αποζημιώσεις, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στα στοιχεία που κατέθεσε ο ίδιος ο Χάρης Γεωργιάδης στη Βουλή για το ποιο θα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα το 2017, 2018 και ποια θα είναι η τάση τα επόμενα χρόνια για να μειωθεί το δημόσιο χρέος της χώρας. Όπως έχει δηλώσει ο Υπουργός, το πλεόνασμα το 2017 θα είναι 513 εκ. και το 2018 θα είναι 628 εκ με αυξητική τάση.

Συνεπώς, ο κ. Παπαδόπουλος διερωτήθηκε αν ο Υπουργός Οικονομικών έχε παραπλανήσει τη Βουλή με αυτά τα στοιχεία. Αν αληθεύουν, τότε η πρόταση για χρησιμοποίηση του 10% του πρωτογενούς πλεονάσματος για την αποζημίωση συγκεκριμένων κατηγοριών καταθετών, κατόχων αξιογράφων, μπορεί να υλοποιηθεί μέσα σε ένα χρονοδιάγραμμα 20 ετών. Αν από την άλλη, συνέχισε, η θέση της Κυβέρνησης είναι ότι παρά τις δεσμεύσεις δεν θέλουν να αποζημιώσουν αυτό τον κόσμο, τότε οφείλουν να το πουν ξεκάθαρα.

“Εμείς έχουμε στόχο, πρόθεση μέσα στις επόμενες μέρες και μόλις ανοίξει η νέα κοινοβουλευτική περίοδος, να καταθέσουμε πρόταση νόμου η οποία θα διευθετεί όλα αυτά τα ζητήματα και θέλουμε να ζητήσουμε από το Σύνδεσμο Κατόχων Αξιογράφων, να μας δώσει τις δικές του θέσεις για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε μια πρόταση νόμου που θα τύχει ακριβώς της στήριξης της κοινωνίας των πολιτών”, κατέληξε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φοίβος Μαυροβουνιώτης αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ είπε πως η αντιπροσωπεία άκουσε προσεκτικά το περιεχόμενο της προκαταρκτικής πρότασης νόμου που θα καταθέσει. Όπως σημείωσε, έχουν εντοπίσει 2-3 σημεία τα οποία αν συμπεριληφθούν η πρόταση θα καταστεί πιο δίκαιη, και τα οποία το ΔΗΚΟ θα μελετήσει.

“Αναμένουμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ασκήσει την επιρροή του προς το Υπουργικό του Συμβούλιο έτσι ώστε αυτή η πρόταση νόμου να γίνει αποδεκτή για να αισθανθούμε και εμείς ότι με τα όσα μας έχει πει μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση του κ. Αναστασιάδη, ότι έφθασε η ώρα να υπάρξει μέσα στο μέτρο του δυνατού, η υλοποίηση αυτής της πρότασης που θα μπορέσει να αποκαταστήσει το άδικο σε ένα βαθμό”, είπε.

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.