Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


  • Αρχική
  • Τελευταία νέα
  • Τράπεζα Κύπρου: Αρκεί το νομοσχέδιο ως χάπι - δηλητήριο έναντι του Lone Star; - Τι εξετάζουν οι ελληνικές τράπεζες

Τράπεζα Κύπρου: Αρκεί το νομοσχέδιο ως χάπι - δηλητήριο έναντι του Lone Star; - Τι εξετάζουν οι ελληνικές τράπεζες

Άνοδος 3,96% για την μετοχή στο Λονδίνο

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η “πολιορκία” της Τράπεζας Κύπρου από το αμερικανικό private Equity fund Lone Star, και ουδείς μπορεί να προβλέψει την κατάληξη καθώς, εκτός των άλλων, με την εξαγορά στόχος είναι η οριστική έξοδος των ρωσικών κεφαλαίων από την Τράπεζα, και ειδικότερα του Ρώσου V. Vekselberg o οποίος ελέγχεται από το FBI.
Αν και τραπεζικές πηγές στην Ελλάδα, επισημαίνουν ότι “ απορρίφθηκε και η τέταρτη προσφορά του Lone Star” - κατά τις επαφές εκπροσώπων των Αμερικανών στην Κύπρο, οι τελευταίοι διαβεβαίωσαν πως αναγνωρίζουν την στρατηγική σημασία της Τράπεζας και πως η επένδυση τους θα είναι μακροχρόνια, όπως συμβαίνει και σε δυο άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, όπου διατηρούν συμμετοχές. (IKB Deutshe- Nοvo Banco).
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα προσφορά θα κατατεθεί πριν από την εκπνοή της προθεσμίας (30 Σεπτεμβρίου) εκτός αν δοθεί παράταση από το Ιρλανδικό πάνελ εξέτασης εξαγορών.
Είναι αρκετό το “χάπι- δηλητήριο” (νομοσχέδιο) της Κυπριακής κυβέρνησης;

Το “χάπι – δηλητήριο” (poison pill) της Κυπριακής κυβέρνησης δεν είναι μια αύξηση κεφαλαίου προκειμένου να αποτρέψει πιθανή εξαγορά, αλλά ένα νομοσχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση θα έχει βέτο στις εξαγορές συστημικών οργανισμών ή τραπεζών όταν διαπιστώνεται πως διαταράσσεται η ασφάλεια και η δημόσια τάξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Δεν είναι ξεκάθαρο, όμως, εάν με το σχέδιο νόμου, δίδεται το δικαίωμα στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου να εγκρίνει ή να απορρίπτει τις εξαγορές τραπεζών. Εξάλλου, η Τράπεζα Κύπρου, όμως, εποπτεύεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία θα εγκρίνει την εξαγορά ενώ το Lone star έχει κριθεί ήδη ως πρός την ικανότητα του να συμμετάσχει σε ευρωπαϊκές τράπεζες. Αίσθηση προκάλεσε επίσης το δημοσίευμα της Κυπριακής εφημερίδας “Πολίτης”, σύμφωνα με το οποίο Αμερικανοί αξιωματούχοι ζήτησαν συνάντηση από την Κυπριακή κυβέρνηση σχετικά με το δικαίωμα παρέμβασης σε εξαγορές.

Τι έχει ανακοινώσει το Lone Star

Στις 6 Σεπτεμβρίου 2022, το Lone Star σε μια προσπάθεια να προλάβει τυχόν κινήσεις της Τράπεζας Κύπρου είχε ανακοινώσει πρός το Χρηματιστήριο του Λονδίνου ότι, βάσει των Ιρλανδικών κανόνων εξαγορών έχει το δικαίωμα να τροποποιήσει την μορφή και το μείγμα της προσφοράς, εκτός από το ότι, οποιαδήποτε συναλλαγή θα υλοποιηθεί βάσει διακανονισμού (scheme of arrangement).
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το Lone Star διατηρεί το δικαίωμα να τροποποιήσει τους όρους οποιασδήποτε προσφοράς (συμπεριλαμβανομένης της προσφοράς με λιγότερο ευνοϊκούς όρους ή σε τιμή χαμηλότερη από 1,51 ευρώ ανά μετοχή) εαν:
α) υπάρξει σύσταση του Δ.Σ. της Τράπεζας,
β) ανακοινωθεί μέρισμα,
γ)με ανακοίνωση της τράπεζας για συναλλαγή σύμφωνα με τον ιρλανδικό νόμο,
δ) εαν τρίτο μέρος ανακοινώσει χαμηλότερη προσφορά από 1,51 ευρώ (τελευταία προσφορά).

H Tράπεζα Κύπρου στην Αθήνα - Tι εξετάζουν ελληνικές τράπεζες

Την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου βρέθηκε στην Αθήνα, όπως και οι σύμβουλοι της Goldman Sachs- ΗSBC.
Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, η Εθνική Τράπεζα δυνητικά λόγω κεφαλαίων είναι ικανή να πραγματοποιήσει μια αντι - προσφορά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες και η Alpha bank εξετάζει το ίδιο ενδεχόμενο, αν και πηγές της τράπεζας τονίζουν ότι, η στρατηγική στο εξωτερικό περιλαμβάνει άλλη χώρα.
Πάντως η πιθανότητα η Τράπεζα Κύπρου να περάσει σε ελληνική τράπεζα είναι πολύ περιορισμένη.

H μετοχή – τα funds

Από τις 19 Αυγούστου, η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου στο Λονδίνο έχει αυξηθεί κατά 14,5% ενω την περασμένη Παρασκευή έκλεισε με άνοδο 3,96% στις 1,18 λίρες – ενω η τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη μετά φόρων 50 κατ. ευρώ στο εξάμηνο.
Μάλιστα, πολλά funds αύξησαν την συμμετοχή τους εν όψει της νέας προσφοράς.Μέτοχοι είναι η Lamesa 9,27% (του Ρώσου Victor Vekselberg), το Carval Invstors με 9,07%, το Senvest managment με 7,79% (συμμετέχει και στην Ελληνική Τράπεζα), η EBRD με 5,02%, το Eaton με 4,08% και η Barclays wealth με 3,75%.

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.