Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


Σκηνές ροκ… έπονται!

Σκηνές ροκ… έπονται!

Οι κάτοχοι αξιογράφων τα έσπασαν και προειδοποιούν ότι θα το ξανακάνουν αν δεν βρεθεί λύση. Εντός των ημερών ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συναντάται με τους αξιωματούχους που μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος.

Κι ενώ το κλιμάκιο των δανειστών ξεκινά σήμερα την τρίτη κατά σειράν αξιολόγησή του στη χώρα μας, η αγανάκτηση του κόσμου έχει… ήδη αξιολογηθεί με πολύ ψηλό βαθμό! Τελευταία έκφανση της οργής του κόσμου ήταν η χθεσινή πολύ έντονη διαμαρτυρία των κατόχων αξιογράφων, οι οποίοι, 20 περίπου μήνες μετά τη γνωστοποίηση του σκανδάλου, δεν βρίσκουν πουθενά το δίκαιό τους παρά τις βαρύγδουπες υποσχέσεις που έλαβαν κατά καιρούς από Διοικήσεις Τραπεζών, πολιτειακούς παράγοντες, υποψηφίους και άλλους.

Μάλιστα, οι σκηνές… ροκ που εκτυλίχθηκαν χθες έξω από το κτίριο της Διοίκησης της Τράπεζας Κύπρου δεν αποκλείεται να επαναληφθούν, καθώς ο Σύνδεσμος Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου δεν λάβουν επίσημη πρόσκληση από το Προεδρικό, το οποίο ανέλαβε να εξεύρει μια λύση στο θέμα, τότε η αντίδραση θα είναι μαζική.

Αναζητούν λύση

Εντός των ημερών ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα συναντηθεί με τον Υπουργό Οικονομικών, τον Γενικό Εισαγγελέα, την Κεντρική Τράπεζα, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και γενικά όλους όσοι μπορούν να συνεισφέρουν στην αναζήτηση μιας ικανοποιητικής φόρμουλας για αποζημίωση των εξαπατημένων καταθετών. Μιλώντας στη «Σ» ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων, Φοίβος Μαυροβουνιώτης, τόνισε ότι αναμένουν τροποποίηση της νομοθεσίας για τη σύσταση του διαιτητικού δικαστηρίου καθώς όσοι επένδυσαν σε αξιόγραφα της Λαϊκής Τράπεζας θα είναι αδύνατον να δικαιωθούν.

«Η νομοθεσία αναφέρει ότι οι αποζημιώσεις θα προέλθουν από τις ίδιες τις Τράπεζες που εξέδωσαν τα αξιόγραφα. Στην περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου το θέμα είναι εντάξει, αλλά όσοι είχαν καταθέσεις στη Λαϊκή Τράπεζα δεν θα μπορούν να λάβουν αποζημιώσεις αφού τα καλά στοιχεία της Λαϊκής μεταφέρθηκαν στην Τράπεζα Κύπρου. Άρα, από πού θα προέλθουν οι αποζημιώσεις αυτών των καταθετών; Από την κακή Λαϊκή;», αναρωτήθηκε ο κ. Μαυροβουνιώτης.

Εκτιμάται πως μέχρι τον Μάιο το διαιτητικό δικαστήριο θα είναι σε θέση να επιλύει τις διαφορές, ωστόσο οι οποιεσδήποτε αποζημιώσεις προκύψουν θα είναι θέμα πολιτικής απόφασης πώς θα καταβληθούν και είναι σε αυτό το σημείο που πιέζουν οι κάτοχοι αξιογράφων. Η κάθε υπόθεση θα επιδικαστεί ξεχωριστά και οι αποφάσεις της θα είναι δεσμευτικές με σκοπό την επίλυση των διαφορών μεταξύ των κατόχων τραπεζικών αξιογράφων και των τραπεζών. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σύνδεσμος Κατόχων Αξιογράφων προκρίνει λύση για εκκίνηση της σταδιακής αποζημίωσης μικροεπενδυτών, αν και όλα θα αποφασιστούν από τους πολιτειακούς άρχοντες.

Νέες διαδηλώσεις από ΠΕΟ

Την ίδια στιγμή, στους δρόμους για κινητοποιήσεις επιστρέφει η ΠΕΟ η οποία ετοιμάζει νέες διαδηλώσεις. Αφορμή της νέας κινητοποίησης είναι η επίσκεψη του κλιμακίου της Τρόικας στην Κύπρο και σύμφωνα με ανακοίνωση της συντεχνίας, λεπτομέρειες για την ημερομηνία διεξαγωγής θα γνωστοποιηθούν μεθαύριο Παρασκευή σε δημοσιογραφική διάσκεψη. «Η κινητοποίηση εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας ενεργοποίησης για οργανωμένη αντίδραση και αντίσταση της κοινωνίας στα μέτρα λιτότητας και στο ξήλωμα του κοινωνικού κράτους», αναφέρει η ΠΕΟ. Προστίθεται ακόμη ότι η προσπάθεια αποτελεί συνέχεια της μεγάλης κοινωνικής κινητοποίησης που πραγματοποιήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2013, κάτω από το σύνθημα «Η κοινωνία αντιδρά και διεκδικεί».

Εξάλλου, προστίθεται ότι στην τελευταία συνάντηση που έγινε την περασμένη Παρασκευή, τρεις νέες οργανώσεις -η Ένωση Συντακτών Κύπρου, η Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων και η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής- ένωσαν τις δυνάμεις τους και τη φωνή τους με τους υπόλοιπους οργανωμένους φορείς. Οι Οργανώσεις που συμμετέχουν είναι οι ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΟΕΔ, ΠΟΑΣ, ΠΟΦΕΝ, ΠΟΒΕΚ, ΕΚΥΣΥ, ΠΟΠΟ, Κίνημα κατά των Ιδιωτικοποιήσεων, Κίνηση Πολιτισμού, Κίνημα κατά Εκποιήσεων, ΕΚΑ, Νέα Αγροτική, Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, ΠΣΕΜ, ΤΕΠΑΚ, ΕΣΚ, ΠΟΠ, Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής.

Εκτός ελέγχου

ΕΚΤΟΣ ελέγχου για μερικά λεπτά ήταν η κατάσταση χθες έξω από το από το κτίριο της Διοίκησης της Τράπεζας Κύπρου, όπου διαμαρτύρονταν οι κάτοχοι τραπεζικών αξιογραφών. Οι κάτοχοι των αξιογράφων βρέθηκαν εκεί προκειμένου να εκφράσουν την απόγνωσή τους για το γεγονός ότι αποδεδειγμένα, βάσει των πορισμάτων μελετών από τις Αρχές, εξαπατήθηκαν από τις τράπεζες ενώ την ίδια στιγμή, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές τους, η νέα διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου αρνείται να τους συναντήσει. Ο κ. Μαυροβουνιώτης, αναφερόμενος σε αυτούς που λένε ότι δεν υπήρξαν έκτροπα στην Κύπρο από την οικονομική κρίση, είπε ότι είναι η δική τους ανοχή που δεν έχει οδηγήσει σε επεισόδια. «Ξεκινούμε αμείλικτο αγώνα και θα διεκδικήσουμε με όλα τα μέσα που έχουμε τη δικαίωσή μας, αγωγές στα Επαρχιακά Δικαστήρια και συνεχείς εκδηλώσεις και κλείσιμο τραπεζών. Το κόστος το οποίο θα υποστούν θα είναι εκατονταπλάσιο από την προσφορά την οποία εμείς ζητούμε», είπε, προσθέτοντας ότι, διαφορετικά, αν από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη δεν βγει κάποια λύση, πρώτος θα είναι εκείνος που θα κηρύξει τον πόλεμο.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου αρνήθηκε να εξέλθει από το κτίριο προκειμένου να τους συναντήσει. Τότε, αγανακτισμένοι κάτοχοι αξιογράφων κινήθηκαν προς την είσοδο του κτιρίου και προσέκρουσαν σε ομάδα αστυνομικών που προσπαθούσαν να τους απωθήσουν. Τότε επιστράτευσαν μανταρίνια, ενώ με πλακάτ κτυπούσαν τους υαλοπίνακες του κτιρίου, ενώ κάποιοι χρησιμοποίησαν σταχτοδοχεία και γλάστρες. Η ένταση εκτονώθηκε όταν ο κ. Μαυροβουνιώτης και ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, Σταύρος Γιαλλουρίδης, εισήλθαν στο κτίριο όπου συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο του ΔΣ και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας Κύπρου. Την ίδια ώρα κάτοχοι αξιογράφων ξήλωσαν μέρος του δαπέδου στο προαύλιο και το τοποθέτησαν έξω από την είσοδο του κτιρίου, ενώ η παρουσία της Αστυνομίας αυξήθηκε με την άφιξη ανδρών με ασπίδες, καθώς και ανδρών της ΜΜΑΔ.

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.