Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


Στα δικαστήρια η υπόθεση αξιογράφων

Στα δικαστήρια η υπόθεση αξιογράφων

Την οδό των επαρχιακών δικαστηρίων φαίνεται να παίρνει η υπόθεση των κατόχων αξιογράφων, όπως διαφάνηκε κατά τη σημερινή συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση στο προεδρικό, ο πρόεδρος του συνδέσμου, Φοίβος Μαυροβουνιώτης είπε ότι η αντιπροσωπεία κατέθεσε στον πρόεδρο Αναστασιάδη τις δικές της προτάσεις, οι οποίες αναφέρονταν σε μια εξώδικη διευθέτηση, η οποία θα συνέβαλλε στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας των τραπεζών και στη πιο σύντομη αποζημίωση. Ωστόσο, όπως είπε, όπως φαίνεται θα ακολουθηθεί μια δικαστική διαδικασία.

Όπως είπε ο κ. Μαυροβουνιώτης ενώ αρχικά υπήρχε η σκέψη για επίλυση των διαφορών μεταξύ των κατόχων αξιογράφων και των τραπεζών στο δικαστήριο επιδιαιτησίας, τελικά όπως διαφάνηκε αυτή η διαδικασία θα είχε προβλήματα. «Έτσι, ο πρόεδρος και οι συνεργάτες του αποφάσισαν να οδηγηθούμε σε επαρχιακά δικαστήρια με τη λογική όμως ότι θα είναι έξι δικαστές, δύο στη Λευκωσία, δύο στη Λεμεσό, ένας στην Πάφο και ένας στη Λάρνακα, οι οποίοι θα εκδικάζουν καθημερινά μόνον υποθέσεις αξιογράφων», είπε.

Στη συνέχεια, όπως πρόσθεσε ο κ. Μαυροβουνιώτης, όταν θα αποδειχθεί ότι κάποιοι έχουν εξαπατηθεί με βάση τα πορίσματα των δικαστηρίων, τότε θα ακολουθήσει το δεύτερο στάδιο που είναι η προσπάθεια εξεύρεσης πόρων για να καταβληθούν οι αποζημιώσεις. Όσον αφορά την Τράπεζα Κύπρου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα μπορέσει να εξεύρει τα χρήματα για να καταβάλει τις αποζημιώσεις που ενδεχομένως να τις επιβάλει το δικαστήριο, όμως για την πρώην Λαϊκή υπάρχει θέμα. Ο κ. Μαυροβουνιώτης δήλωσε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης τους ανέφερε ότι αυτό το θέμα θα απασχολήσει το κράτος σε μεταγενέστερο στάδιο αφού εξακριβωθούν τα ποσά που χρειάζονται για αποζημιώσεις και τα ποσά τα οποία διατίθενται από την εκκαθάριση της Λαϊκής.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου είπε ότι η αντιπροσωπεία θα θέσει ενώπιον της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου τις αποφάσεις αυτές της κυβέρνησης για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. «Δεν μπορώ να πω ότι για εμάς αυτή ήταν η επιθυμητή λύση του προβλήματος και ότι προβλέπουμε ότι με το να κινήσουμε χιλιάδες αγωγές, από τη στιγμή που η Τράπεζα Κύπρου προσπαθεί να διατηρηθεί και να αντεπεξέλθει, πιστεύουμε ότι θα δυσκολευτεί πάρα πολύ», είπε, και πρόσθεσε πως υπάρχουν από την άλλη πολλοί κάτοχοι αξιογράφων, οι οποίοι βρίσκονται σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση για να καλύψουν τα δικηγορικά έξοδα.

«Θέλουμε να ελπίζουμε ότι ο πρόεδρος, όπως μας έχει διαβεβαιώσει, θα προσπαθήσει με όλα τα μέσα που έχει να μην αφήσει όλο αυτό τον κόσμο εκτεθειμένο μεσοπρόθεσμα κάποια στιγμή όταν θα μπορέσει και το κράτος να ξεφύγει από την σοβαρότατη οικονομική κρίση», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Σταύρος Γιαλλουρίδης είπε ότι ως Σύνδεσμος δεν θα δεχτούν να πάρουν μια απόφαση δικαστηρίου, την οποία «θα καδρώσουμε απλά στον τοίχο».

Οφείλουν, είπε, «να μας ενημερώσουν και να πάρουμε εξασφαλίσεις από πού ειδικά οι κάτοχοι αξιογράφων της Λαϊκής θα αποζημιωθούν».

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.