Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


Στο Προεδρικό για τα αξιόγραφα

Αύριο η συνάντηση των κατόχων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Ο Σύνδεσμος Κατόχων Αξιογράφων χαρακτηρίζει όσα περιέχονται στην επιστολή της Τράπεζας Κύπρου, για μη αποζημίωση των μελών του, απαράδεκτα, προκλητικά, απάνθρωπα και ελλιπή


Εν αναμονή της συνάντησης που θα έχει αύριο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Σύνδεσμος Κατόχων Αξιογράφων απάντησε, ήδη, στην επιστολή που του απέστειλε η Τράπεζα Κύπρου, με την οποία, όπως είναι γνωστό, ενημερώνει τους κατόχους αξιογράφων ότι δεν μπορεί να τους αποζημιώσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο Σύνδεσμος Κατόχων Αξιογράφων στην επιστολή του, την οποία κοινοποιεί προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Οικονομικών, τη Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και την Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, χαρακτηρίζει όσα περιέχονται στην επιστολή της Τράπεζας Κύπρου απαράδεκτα, προκλητικά, απάνθρωπα και ελλιπή, αφού, όπως τονίζεται, δεν γίνεται καμία αναφορά στα δάνεια που εξασφαλίζονται με αξιόγραφα ούτε και στις οδηγίες που έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνάντηση που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο στις 9/9/2014.


Αναφέρεται, επίσης, ότι εμπεριστατωμένη απάντηση στα νομικής φύσεως θέματα, τα οποία περιέχονται στην επιστολή της Τράπεζας Κύπρου, θα ετοιμαστεί σε συνεργασία με τους νομικούς συμβούλους του Συνδέσμου.
Ο Σύνδεσμος τονίζει, επίσης, ότι μέτρα θα εξαγγελθούν μετά και την αυριανή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εφόσον δεν δοθούν ικανοποιητικές απαντήσεις.

Και νομική απάντηση-Η έκθεση της Κεντρικής
Η επιστολή απευθύνεται στον Πρόεδρο της Τράπεζας Κύπρου Dr Joseph
Ackermann και τον Μιχάλη Σπανό, Ανεξάρτητο Σύμβουλο του διοικητικού συμβουλίου του συγκροτήματος.

Όπως πληροφορούμαστε, ο Σύνδεσμος επεξεργάζεται νομικά σημείο προς σημείο την έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας, η οποία ετοιμάσθηκε μετά από έρευνα για το θέμα της πώλησης αξιογράφων σε επενδυτές. Στην έκθεση εκείνη αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι:

«Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές οι θέσεις της Τράπεζας Κύπρου αναφορικά με την ανάγκη εξέτασης της κάθε περίπτωσης ξεχωριστά και του ελέγχου του επιπέδου των γνώσεων του κάθε επενδυτή για την εξαγωγή συμπερασμάτων για το κατά πόσον είχε παρασχεθεί η υπηρεσία της επενδυτικής συμβουλής, επομένως θεωρούμε ότι όλοι οι κάτοχοι αξιογράφων θεωρούνται εξαπατηθέντες και δεν χρειάζεται ο καθένας ξεχωριστά να αποδείξει ότι εξαπατήθηκε».

Αναμένουν με αγωνία να δουν τον Πρόεδρο
Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κατόχων Αξιογράφων Φοίβος Μαυροβουνιώτης είπε ότι ο Σύνδεσμος αναμένει εναγωνίως την αυριανή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος είχε δεσμευθεί ότι το κράτος θα έδινε στους κατόχους αξιογράφων ποσοστό 52,5% της αξίας τους σε κρατικά ομόλογα, αν η Τράπεζα Κύπρου τους αποζημίωνε κατά 47,5%.

«Με την επιστολή της Τράπεζας Κύπρου, πρόσθεσε, με την οποία μας ενημερώνει ότι δεν πρόκειται να μας δώσει οτιδήποτε έναντι των αξιογράφων τα οποία μας αποστέρησαν, αναμένουμε να ακούσουμε και την άποψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο όλο θέμα, μετά την εξέλιξη αυτή».

Ο κ. Μαυροβουνιώτης είπε, επίσης, ότι με δυσκολία συγκρατεί τα μέλη του Συνδέσμου, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι καταχρεωμένοι αφού είχαν δανειστεί με εγγυήσεις τα αξιόγραφά τους. Άλλοι, είπε, είχαν τα προϊόντα αυτά για τις σπουδές των παιδιών τους και άλλοι για τις απαραίτητες οικογενειακές τους ανάγκες. Τα έχασαν όλα και τώρα είναι απελπισμένοι. Η απελπισία είναι κακός σύμβουλος και προσωπικά δεν αποκλείω ακραίες πράξεις, όπως για παράδειγμα καταλήψεις καταστημάτων της τράπεζας».

Ο κ. Μαυροβουνιώτης κάλεσε τα μέλη του Συνδέσμου να προχωρήσουν με μαζικές αγωγές στα δικαστήρια, μετά την επιστολή της Τράπεζας Κύπρου και τόνισε ότι φαίνεται πως «διαφεύγει της προσοχής της διοίκησης της Τράπεζας Κύπρου το γεγονός ότι οι κάτοχοι αξιογράφων έχουν το αγώγιμο δικαίωμα να κινηθούν εναντίον της τράπεζας, με βάση νομική γνωμάτευση από πρώην δικαστές. Πώς είναι δυνατόν, διερωτήθηκε, η Τράπεζα Κύπρου να κυνηγά τους δανειολήπτες της πρώην Λαϊκής Τράπεζας, αλλά την ίδια ώρα να απαλλάσσεται της υποχρέωσής της προς τους κατόχους αξιογράφων;».

Επέκρινε τέλος και την Κεντρική Τράπεζα, η οποία, υπό την ιδιότητά της ως Αρχή Εξυγίανσης, έχει το δικαίωμα να τροποποιήσει το διάταγμα και να μεταφέρει τα αξιόγραφα στις υποχρεώσεις της Τράπεζας Κύπρου.

«Αυτό που έπραξε η Κεντρική είναι να μεταφέρει τα καλά και συμφέροντα στην Τράπεζα Κύπρου, και να την απαλλάξει από την υποχρέωσή της προς τους κατόχους αξιογράφων, πτωχεύοντας χιλιάδες ανθρώπους», ανέφερε.

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.