Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


Στον δρόμο των αρνητικών επιτοκίων και η Τράπεζα Κύπρου

Σε αρνητικό έδαφος οδηγεί και η Τράπεζα Κύπρου τα επιτόκια αριθμού μεγαλοκαταθετών της.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Σίγμα η μεγαλύτερη τράπεζα του τόπου έχει αποστείλει επιστολές σε πελάτες της, με τις οποίες τους ενημερώνει ότι πλέον θα πληρώνουν αρνητικό επιτόκιο για να διατηρούν τα χρήματά τους στην Τράπεζα Κύπρου.

Το ύψος του αρνητικού επιτοκίου, το οποίο θα επιβληθεί εντός Μαρτίου υπολογίζεται στο -0,40% και αφορά κρατικούς και ημικρατικούς Οργανισμούς εκτός από πανεπιστήμια και εκπαιδευτικά ιδρύματα και μεταξύ άλλων χρηματιστηριακά γραφεία και διαχειριστές κεφαλαίων.

Η κίνηση της Τράπεζας Κύπρου δεν αποτελεί, βεβαίως, κεραυνό εν αιθρία.

Τα θεμέλια των αρνητικών επιτοκίων τσιμεντώνονται και πλέον βρισκόμαστε ενώπιον μιας νέας τάξης πραγμάτων στο τραπεζικό σύστημα.

Αιτία είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία χρεώνει τις τράπεζες με αρνητικό επιτόκιο -0,50% για την υπερβάλλουσα ρευστότητα, που διαθέτουν.

Αυτό δημιουργεί κόστος στις τράπεζες και κατ’ επέκταση πιέσεις στην κερδοφορία τους.

Η Ελληνική Τράπεζα είχε αποστείλει στο τέλος του χρόνου επιστολές σε εταιρικούς της πελάτες και τους ενημέρωνε ότι οι καταθέσεις τους θα έχουν από το Μάρτιο αρνητικό επιτόκιο -0,60%.

Το καλοκαίρι του 2019 η Ελληνική Τράπεζα είχε ανακοινώσει αρνητικά επιτόκια σε μικρό αριθμό μεγαλοκαταθετών της.

Συνεπώς θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η σταδιακή επέκταση των αρνητικών επιτοκίων και από την Τράπεζα Κύπρου.

Μέχρι σήμερα τα αρνητικά επιτόκια δεν έχουν αγγίξει τις καταθέσεις ιδιωτών.

Η B2Holding σε συνεργασία με τη Waterfall έχουν αγοράσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ονομαστικής αξίας 400 εκατομμυρίων ευρώ από την Τράπεζα Κύπρου.
Τα δάνεια θα διαχειρίζεται η B2Kapital, που είχε αγοράσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια από την Ελληνική Τράπεζα στο πρόσφατο παρελθόν.

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.