Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


Συνέλευση αλλαγής προσώπων στην Τράπεζα Κύπρου

Αποχωρεί μετά από σχεδόν πέντε χρόνια ο Ελβετός τραπεζίτης Γιόζεφ Άκερμαν από την Τράπεζα Κύπρου στις 14 Μαΐου και τη θέση του αναμένεται να αναλάβει ο Ελλαδίτης τραπεζίτης Τάκης Αράπογλου. Η αλλαγή σκυτάλης αναμένεται στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων, η οποία πραγματοποιείται στη σκιά των ζημιών €104 εκατ.  που παρουσίασε για το 2018 η τράπεζα.
 Η συνέλευση θα είναι η τελευταία και για τον Τζον Χούρικαν, ο οποίος θα παραμείνει στην Τράπεζα μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Μετά από έξι σχεδόν χρόνια στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου αποφάσισε να αποχωρήσει πριν λήξη το συμβόλαιό του. Ήδη, οι διεργασίες τρέχουν για την εξεύρεση του αντικαταστάτη του και η προσπάθεια είναι το θέμα να κλείσει μέχρι την ετήσια γενική συνέλευση. Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει αναθέσει τη διαδικασία εξεύρεσης του νέου διευθύνοντος συμβούλου στον οίκο Egon Zehnder.

Ως προς την ετήσια συνέλευση θα τεθούν ενώπιον των μετόχων 13 ψηφίσματα. Δέκα διοικητικοί σύμβουλοι της Τράπεζας Κύπρου θα επανεκλεγούν με ξεχωριστά ψηφίσματα. Οι σύμβουλοι είναι οι Maksim Goldman, Arne Berggren, Lyn Grobler, Michael Heger, John Patrick Hourican, Χριστόδουλος Πατσαλίδης, Ιωάννης Ζωγραφάκης, Anat Bar-Gera, Μαρία Φιλίππου, Πόλα Χατζησωτηρίου. Επίσης, θα εκλέξει με ξεχωριστό ψήφισμα τον Ευστράτιο - Γεώργιο (Τάκη) Αράπογλου. Σύμφωνα με τον Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου και το καταστατικό της εταιρείας, που προνοούν για την ετήσια επανεκλογή των συμβούλων, όλοι οι υφιστάμενοι σύμβουλοι, με εξαίρεση τον κ. Άκερμαν, αφυπηρετούν κατά τη γενική συνέλευση, είναι επανεκλέξιμοι και προσφέρονται για επανεκλογή. Ο πρόεδρος της Τράπεζας, όπως αναφέρεται, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο κάθε σύμβουλος ο οποίος προσφέρεται για επανεκλογή έχει πολύτιμη συνεισφορά στην Τρ. Κύπρου.
 
Στη συνέλευση θα ψηφιστούν και οι αμοιβές των συμβούλων. Για τη θέση του προέδρου η αμοιβή είναι €120.000, του αντιπροέδρου €80.000, του ανώτερου ανεξάρτητου διοικητικού συμβούλου €70.000, και €45.000 των μη εκτελεστικών μελών, του προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου και του προέδρου της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνου. Τα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου και Διαχείρισης Κινδύνου, έχουν αμοιβή €25.000 και από €30.000 ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρώπινου Δυναμικού και Αμοιβών, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διορισμών και Εταιρικής Διακυβέρνησης και ο πρόεδρος της Επιτροπής Τεχνολογίας. Τα μέλη της Επιτροπής Ανθρώπινου Δυναμικού και Αμοιβών €20.000 και τα μέλη Επιτροπής Διορισμών και Εταιρικής Διακυβέρνησης από €15.000. Σημειώνεται, επίσης, ότι στην περίπτωση όπου ένας διοικητικός σύμβουλος κατέχει πέραν από μία καθορισμένη θέση, τότε η αμοιβή θα είναι συσσωρευτική, εκτός αν καθορίζεται διαφορετικά.
 

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.