Κάτοχοι αξιόγραφων τράπεζας Κύπρου Ελλάδος


Τα αποτελέσματα 9μήνου της τράπεζας Κύπρου δεν ήταν απλά άσχημα, ήταν τραγικά

Τα αποτελέσματα 9μήνου της τράπεζας Κύπρου δεν ήταν απλά άσχημα, ήταν τραγικά

Έχασε μέσα σε λίγους μήνες 7,5 δισεκ. καταθέσεων.

Τα αποτελέσματα 9μήνου της τράπεζας Κύπρου δεν ήταν απλά άσχημα, ήταν τραγικά.

Γιατί όμως;

Όλοι έμειναν στις ζημίες 1,946 δισεκ. ευρώ που εμφάνισε η τράπεζα στο 9μηνο του 2013. Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Αποτιμώντας όλα τα ποιοτικά στοιχεία της λογιστικής κατάστασης η τράπεζα Κύπρου εμφανίζει επιδεινούμενους δείκτες.

Το core tier 1 έχει υποχωρήσει στα 2,33 δισεκ. ευρώ και το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό στα 22,96 δισεκ. Μπορεί η διοίκηση να αναφέρει ότι τα κεφάλαια είναι επαρκή αλλά με βάση την δομή των ζημιών και την πολιτική προβλέψεων, η τράπεζα θα συνεχίσει να εμφανίζει διευρυνόμενες ζημίες. Να σημειωθεί ότι ενώ το core tier 1 είναι στο 10,2% με κατώτερο όριο 8,7% από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου τα στοιχεία δείχνουν όχι η τράπεζα θα έχει πρόβλημα το επόμενο διάστημα κυρίως από το σκέλος των προβλέψεων.

Συν τοις άλλοις και παρά την εξαγορά της καλής Λαϊκής και παρά την ανακεφαλαιοποίηση μέσω των καταθετών, τα κεφάλαια έχουν μειωθεί δραστικά που σημαίνει ότι ο καταθέτης απλά χάνει τα κεφάλαια του.

Ανησυχητικά είναι τα μηνύματα και στο σκέλος της ρευστότητας. Η τράπεζα Κύπρου διαθέτει 31,396 δισεκ. ενεργητικό εκ των οποίων 22,57 δισεκ. δάνεια και 15,46 δισεκ. καταθέσεις. Μάλιστα απώλεσε 7,5 δισεκ. καταθέσεις σε λίγους μήνες.

Η τράπεζα για να χρηματοδοτήσει το ενεργητικό της στηρίζεται στο ELA που έχει φθάσει στα 9,8 δισεκ. ενώ από την ΕΚΤ έχει αντλήσει 1,3 δισεκ. ευρώ. Ως προς την διοίκηση οι αμοιβές 1,52 εκατ ευρώ σε σχέση με τα 2,24 εκατ ευρώ το 2012 κρίνονται μάλλον ρεαλιστικές αν και θα μπορούσαν να μειωθούν περαιτέρω. Όσον αφορά την έκθεση σε δημόσιο χρέος η τράπεζα Κύπρου διαθέτει 2,5 δισεκ. κυπριακού χρέους μέσω της ανακεφαλαιοποίησης, μηδενικό χρέος από την Ελλάδα 48,3 εκατ Ιρλανδικών ομολόγων και 51,4 εκατ ιταλικών ομολόγων.

Η τράπεζα Κύπρου με βάση την δομή των αποτελεσμάτων της και την οριακή της κεφαλαιακή επάρκεια θα χρειαστεί εκ νέου πρόσθετα κεφάλαια για να ανακεφαλαιοποιηθεί.

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας από μια ανεξάρτητη ομάδα ομολογιούχων της Τράπεζας Κύπρου που εν αγνοία τους από καταθέτες έγιναν, με παραπλάνηση, ομολογιούχοι-επενδυτές και τώρα μέτοχοι του ενός cent. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να συντονίσει τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.